TUZLARIJE - TUZLA DANAS

11.02.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Ovih dana dosta se priča o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije. Priču je inicirao jedan od tri člana Predsjedništva, Bakir Izetbegović, a druga dva, Dragan Čović i Mladen Ivanić, ne podržavaju ga, a zna se da se moraju složiti oko svakog važnog pitanja.

Za mnoge političke situacije narod se puno i ne zanima, oni malo angažovaniji, koji izlaze na glasanje, znaju o nečemu i pričati, ostali i ne prate. Nije rijedak slučaj da se više prati politika svijeta, regiona nego ono što se dešava kod nas pa je za one koji i onako ne znaju puno o tužbi, reviziji, i šta to znači i donosi, zanimljivo da je Dragan Čović rekao: "Država BiH nema stav o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije". Država nema stav, točka, pa šta ćemo onda i filozofirati?

Tuzlarije


Ne samo mi, nego i Srbija i Hrvatska, žive više u prošlosti nego u sadašnjosti, a o budućnosti jedva da ima riječi. Sve je to politikanstvo, priprema za stranačke ili opšte izbore koji su sljedeće godine. Kad se već nema uhvatiti za bilo šta što su uradili, da je nešto privedeno kraju, ide standardna priča o prošlosti u cilju buđenja nacionalnih osjećanja kod naroda. U Hrvatskoj eno hoće da otvaraju arhive iz prošlog sistema pa da vide ko je šta radio.

Tuzlarije


Blago Nijemcima i ostalim Evropljanima koji su nakon žestokog rata našli načina da idu dalje, da osude one koji su zlo činili, ograde se od njih i krenu dalje, u protivnom se tapka u mjestu ili još gore, ide nazad.

Otoplilo je i znatno je prijatnije kada se izađe ali gripa hara. Ljekari apeluju da se ne ide doktoru za svaku sitnicu, niti da se vode djeca čim kihnu, što se kod nas često radi. Neki ljudi su stalno kod doktora, što narod kaže "idu po doktorima", neki isto tako stalno vode djecu, a neki opet ne idu godinama. Očito je da je više onih koji se stalno pregledaju jer se često prave nepotrebne gužve. S prehladama, nekim manjim zdravstvenim problemima, mogu i roditelji izaći na kraj, a desi se da se dijete tek u punoj čekaonici zarazi. Posebna je pojava da oni koji nisu hitan slučaj dolaze u Hitnu, na njih dežurni gube vrijeme dok su neki životno ugroženi. Ali džaba priča, tako je svake godine.

Tuzlarije


Neki u školi, čak i na fakultetima, traže ljekarsko opravdanje pa se zna i zbog toga dolaziti. Tako je to kad se srednjoškolcima i studentima baš i ne vjeruje, neki prihvataju da roditelji pravdaju izostanke ali zna se da je više roditelja koji će za dijete zaobići istinu i potvrditi da je "bolesno".

Drugih zanimljivosti u gradu i nema. U Aleji Alije Izetbegovića radi ulična rasvjeta, izgleda da je pronađen način da se zaobiđe tenderska procedura zbog koje je jedno vrijeme bila u mraku. Šta god da je dobro je.
Nema minusa pa su se vratili i ulični podavači svega i svačega. Hit je krompir zanimljivog imena Dezire Glamočki. Krompir Hercegovac, taj mora da valja.

Tuzlarije


Izučavajući samo dvije porodice, jednu hercegovačku i jednu bosansku, došla sam do zaključka da Bosanci više jedu i više vole slatko. Sinoć sam specijalno za sina pravila onaj jednostavan kolač, koji neki zovu "žuti", obično biskvitno tijesto i preko čokolada. Jutros ustajem, a muž Bosanac je sigurno trećinu tepsije pojeo ali tako da je samo jeo gornje dijelove, tijesto ostavio. Dobro je da mi je mrak pao na oči pa nisam vidjela kakvo toplo ili hladno oružje da ga upotrijebim.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je ? beba, ? djevojčice i ? dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 183 intervencije

Vatrogasci - imali su 8 intervencija

MUP TK - javni red i mir narušen je 2 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 10 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 10.02.2017. godine krv je darovalo 30 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: U F+ Snježana Kordić i Halid Bulić: Bogato jezičko naslijeđe okosnica bh. kulturne raznolikosti

Jednoglasna odluka: Skupština USK-a odustala od kreditnog zaduženja kantonalne bolnice

Zabrana za priključna vozila, obavezni lanci: U FBiH proglašeni zimski uslovi vožnje

Pozvali Ambasadu SAD-a u, OSCE-a i EK da se uključe: SDP, SBB i DF o Mostaru: Izbori se moraju održati

S Hahnom započeo balkansku turneju: Juncker u Skoplju: Primjetan ozbiljan napredak Makedonije

Kancelarka mu nudi da sam pokrene promjene koje želi : Merkel će svog najvećeg kritičara postaviti za ministra u vladi

Razgovori nakon UN-ove rezolucije o prekidu vatre: Putin, Macron i Merkel za pojačanu razmjenu vijesti o Siriji

Žrtve ekstremističke grupe Boko haram: Nigerijski roditelji saopštili spisak 105 nestalih djevojčica

Četvrto kolo kvalifikacija za SP u Kini: Košarkaši BiH poraženi od Rusije 70:53

Podijeljene 102 medalje, najuspješnija Norveška sa 39: Završene Zimske olimpijske igre u Pjongčangu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Crkva Svetog groba u Jeruzalemu zatvorena do daljnjeg jer ne žele plaćati porez
Objavljeno prije 2 sata
Sirijski kurdski vođa uhapšen u Pragu
Objavljeno prije 3 sata
Merkel i Macron poručili Putinu: Ubijanje u Siriji mora odmah stati
Objavljeno prije 4 sata
Tisuće Rusa prosvjeduju u Moskvi, traže odlazak Putina
Objavljeno prije 4 sata
Tko je Dana Loesch, kraljica oružja i žena koju neki Amerikanci žele spaliti?
Objavljeno prije 4 sata
Od početka godine spriječena dva planirana teroristička napada u Francuskoj