TUZLARIJE - TUZLA DANAS

11.02.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Ovih dana dosta se priča o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije. Priču je inicirao jedan od tri člana Predsjedništva, Bakir Izetbegović, a druga dva, Dragan Čović i Mladen Ivanić, ne podržavaju ga, a zna se da se moraju složiti oko svakog važnog pitanja.

Za mnoge političke situacije narod se puno i ne zanima, oni malo angažovaniji, koji izlaze na glasanje, znaju o nečemu i pričati, ostali i ne prate. Nije rijedak slučaj da se više prati politika svijeta, regiona nego ono što se dešava kod nas pa je za one koji i onako ne znaju puno o tužbi, reviziji, i šta to znači i donosi, zanimljivo da je Dragan Čović rekao: "Država BiH nema stav o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije". Država nema stav, točka, pa šta ćemo onda i filozofirati?

Tuzlarije


Ne samo mi, nego i Srbija i Hrvatska, žive više u prošlosti nego u sadašnjosti, a o budućnosti jedva da ima riječi. Sve je to politikanstvo, priprema za stranačke ili opšte izbore koji su sljedeće godine. Kad se već nema uhvatiti za bilo šta što su uradili, da je nešto privedeno kraju, ide standardna priča o prošlosti u cilju buđenja nacionalnih osjećanja kod naroda. U Hrvatskoj eno hoće da otvaraju arhive iz prošlog sistema pa da vide ko je šta radio.

Tuzlarije


Blago Nijemcima i ostalim Evropljanima koji su nakon žestokog rata našli načina da idu dalje, da osude one koji su zlo činili, ograde se od njih i krenu dalje, u protivnom se tapka u mjestu ili još gore, ide nazad.

Otoplilo je i znatno je prijatnije kada se izađe ali gripa hara. Ljekari apeluju da se ne ide doktoru za svaku sitnicu, niti da se vode djeca čim kihnu, što se kod nas često radi. Neki ljudi su stalno kod doktora, što narod kaže "idu po doktorima", neki isto tako stalno vode djecu, a neki opet ne idu godinama. Očito je da je više onih koji se stalno pregledaju jer se često prave nepotrebne gužve. S prehladama, nekim manjim zdravstvenim problemima, mogu i roditelji izaći na kraj, a desi se da se dijete tek u punoj čekaonici zarazi. Posebna je pojava da oni koji nisu hitan slučaj dolaze u Hitnu, na njih dežurni gube vrijeme dok su neki životno ugroženi. Ali džaba priča, tako je svake godine.

Tuzlarije


Neki u školi, čak i na fakultetima, traže ljekarsko opravdanje pa se zna i zbog toga dolaziti. Tako je to kad se srednjoškolcima i studentima baš i ne vjeruje, neki prihvataju da roditelji pravdaju izostanke ali zna se da je više roditelja koji će za dijete zaobići istinu i potvrditi da je "bolesno".

Drugih zanimljivosti u gradu i nema. U Aleji Alije Izetbegovića radi ulična rasvjeta, izgleda da je pronađen način da se zaobiđe tenderska procedura zbog koje je jedno vrijeme bila u mraku. Šta god da je dobro je.
Nema minusa pa su se vratili i ulični podavači svega i svačega. Hit je krompir zanimljivog imena Dezire Glamočki. Krompir Hercegovac, taj mora da valja.

Tuzlarije


Izučavajući samo dvije porodice, jednu hercegovačku i jednu bosansku, došla sam do zaključka da Bosanci više jedu i više vole slatko. Sinoć sam specijalno za sina pravila onaj jednostavan kolač, koji neki zovu "žuti", obično biskvitno tijesto i preko čokolada. Jutros ustajem, a muž Bosanac je sigurno trećinu tepsije pojeo ali tako da je samo jeo gornje dijelove, tijesto ostavio. Dobro je da mi je mrak pao na oči pa nisam vidjela kakvo toplo ili hladno oružje da ga upotrijebim.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je ? beba, ? djevojčice i ? dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 183 intervencije

Vatrogasci - imali su 8 intervencija

MUP TK - javni red i mir narušen je 2 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 10 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 10.02.2017. godine krv je darovalo 30 davalaca.
OSTALE VIJESTI
Sjednica u Sarajevu: Vijeće ministara o graničnim prijelazima sa Srbijom

Odluka se odnosi na današnju odluku: Čavić: Opozicija napušta parlament RS-a i najavljuje dalju borbu

VIDEO: Oštećeni krovovi, sela bez struje: Nevrijeme i olujni vjetrovi urokovali brojne probleme

Vodeći svjetski zvaničnici otvorili klimatski samit u Parizu: Macron pozvao na mobilizaciju u borbi protiv klimatskih promjena

Nekoliko osoba ozlijeđeno: U eksploziji na plinskom terminalu u Austriji poginula jedna osoba

Optužile ga za seksualnu agresiju: Tri žene od Kongresa traže istragu Trampovog ponašanja

Stavljeno pod kontrolu samo 15 posto požara: Kalifornijski požar površine je New Yorka i Bostona

Nakon napada u New Yorku: Trump pozvao Kongres da revidira sistem prijema migranata

Najmnogoljudnije sviranje klavira: Sarajevski učenici oborili Guinnessov rekord
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Austrijski list o komemoraciji Praljku: Nisu spomenuli užase i patnju koje je ostavio za sobom
Objavljeno prije 3 sata
Bivši direktor Facebooka: Društvene mreže razaraju društvo
Objavljeno prije 4 sata
VIDEO U eksploziji na plinskom terminalu u Austriji poginula jedna osoba, više ranjenih
Objavljeno prije 4 sata
Snažan potres opet pogodio granično područje Irana i Iraka
Objavljeno prije 5 sati
Umro američki vojnik koji je pijan dezertirao u Sjevernu Koreju pa ostao 40 godina
Objavljeno prije 5 sati
Francuska zabranjuje mobitele u školama, treba li to napraviti i kod nas?