TUZLARIJE - TUZLA DANAS

15.02.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Sve je više privatnih klinika koje u svojim brošurama navode da su im usluge besplatne sa zdravstvenom knjižicom. Dakle, oni koji imaju zdravstvene kartone u Domu zdravlja ili ambulanti koja radi u okviru Doma zdravlja Tuzla (kao Mikrostanica, Slavinovići i sl.) mogu svoje kartone premjestiti u neku od privatnih klinika. One su uglavnom jako lijepo uređene, sve je novo, nema čekanja i niz je prednosti, međutim nije dovoljno pojašnjeno da je besplatan onaj osnovni pregled (odnosno nije ni to besplatno jer zdravstveno osiguranje se plaća), a intervencije i sve ostalo se plaća.

Tuzlarije


Naši ljudi su navikli da od specijalista porodične medicine u Domu zdravlja traže uputnice za specijalistički pregled pa treba reći da su i oni koji su premjestili kartone, ako im treba specijalistički pregled, u situaciji su kao i svi ostali. S uputnicom se može na neku od klinika, a privatno se može ići kome se hoće kad se plati bez obzira gdje nam je karton.

Tuzlarije


Pošto su pregledi od 50 KM pa na više plus iznos za lijekove, nije ni čudo da mnogi idu sa uputnicom gdje mogu s knjižicom pa neka se čeka koliko mora. Nekih specijalista nedostaje pa još kada se vidi koliko neki od doktora pokriva stanovnika, onda ne čude ni gužve ni problemi koje mogu imati i zdravstveni radnici i pacijenti.

Neki (naravno ne svi) kada dođu iz inostranstva ovdje se ponašaju kao da su neka posebna bića. Nedavno sam bila u čekaonici s jednom takvom koja je došla na odmor iz Njemačke pa usput malo na specijalističke preglede, čak nije ništa ni hitno. Ponijela žena 20 eura i nama pokazuje kako će dati nekom doktoru. Bilo mi je baš drago kad su je vratili jer nije imala uputnicu i nije imala poseban tretman kakav je očekivala.

Tuzlarije


Donekle su mi razumljivi stranci koji znaju imati predrasude ali me čudi naš svijet, zna kako je i šta ovdje i misle, ako sad žive negdje vani kao da su nešto iznad nas domaćih. Ne bih nikoga da vrijeđam, niti mislim na selo kao geografski pojam, ali ima istine u onoj "možeš istjerati čovjeka iz sela ali ne možes selo iz čovjeka". A tek ona priča "da vi vidite kako je to u Njemačkoj". Ma kako je? Gdje te to odmah primi vrhunski specijalista, gdje se to isti dan ako nije hitno operiše? Gdje to može bez protokola, zdravstvenog osiguranja?

Tuzlarije


Ne znam, ima nešto u ljudima pa sve hvale i idealizuju tuđe a kude naše. Nije baš sve tako idealno kako nam se pokušava predstaviti. Baš me zanima šta bi neko rekao da odem u Njemačku, gledam u sve one koji čekaju na red, imaju urednu knjižicu i uputnicu, pa izvadim 20 eura i kažem da hoću preko reda. Kad je tamo tako dobro, a naši ne valjaju, što onda ovdje i dolaze da se liječe?

Tuzlarije


Vezano za naše ljude u inostranstvu, ovdje se već dobro osjeti da je manje djece, članova rodbine koji se mogu brinuti o starijim ljudima. Jako puno je starih i nemoćnih koji često žive sami i nemaju ovdje nikoga, ali baš nikoga. Toga će biti sve više tako da bi umjesto smjerova u školama, koji su gotovo bespotrebni, trebalo razmišljati o njegovateljima koji se već traže. U pitanju je težak posao koji se ne može dobro obavljati bez ljudskog u sebi, mora se imati osjećaj za druge jer osim nekih zdravstvenih intervencija starijim i bolesnim osobama često je potrebnija pažnja, lijepa riječ. Žalosno je vidjeti koliko ih ima prepuštenih sami sebi, mnogima ne fali ni hrane ni lijekova ali im treba neko da s njima iskreno porazgovara, da nemaju osjećaj da su teret.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 11 beba, 7 djevojčica i 4 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 205 intervencija

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir narušen je 2 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 14.02.2017. godine krv su darovalo 34 davaoca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Zbog ubistva generala HVO-a Vlade Š antića: Uhapšeni Hamdija Abdić Tigar i još četiri osobe

VIDEO: Zvanično završena dionica Svilaj - Odžak: Deset novih kilometara autoceste na Koridoru 5-C

VIDEO: Sindikat rudara zadovoljan postignutim: Potpisan kolektivni ugovor za područje djelatnosti rudarstva

VIDEO: Stav udruženja žrtava i svjedoka ratnih zločina u BiH: Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja države

VIDEO: Sudjelovala i dvojica HDZ-ovih ministara: U Zagrebu održana komemoracija ratnom zločincu Slobodanu Praljku

Aktivirao eksploziv iz osvete: Napad u New Yorku je teroristički, izveo ga Akayad Ullah

Nakon sastanka s premijerom Izraela: Mogherini: Članice Unije ujedinjene po pitanju Jerusalema

Putin i Erdogan sastali se u Ankari: \'Trump destabilizirao Bliski istok odlukom o Jerusalemu\'

Magnituda 6 u blizini granice s Irakom: Jak zemljotres pogodio Iran

VIDEO: Održan žrijeb u Nyonu: Najzanimljiviji susret osmine finala: R.Madrid - PSG
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 8 sati
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Poznati kineski penjač pao sa zgrade od 62 kata i poginuo
Objavljeno prije 9 sati
Putin i Erdogan upozoravaju Izrael: "Nikada nećete moći sprati krv s ruku"
Objavljeno prije 9 sati
Predsjednik Tanzanije oslobodio oca i sina osuđene na doživotni zatvor zbog silovanja djece
ponedjeljak, 11.12.2017. 21:17
VIDEO Arheolozi u Egiptu otkrili drevne grobnice i mumiju staru 3500 godina
ponedjeljak, 11.12.2017. 21:08
Izraelska vojska opet bombardirala Pojas Gaze
ponedjeljak, 11.12.2017. 20:34
VIDEO Oslobođen vođa oporbe u Ukrajini: Tisuće prosvjednika tražile ostavku predsjednika