TUZLARIJE - TUZLA DANAS

15.02.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Sve je više privatnih klinika koje u svojim brošurama navode da su im usluge besplatne sa zdravstvenom knjižicom. Dakle, oni koji imaju zdravstvene kartone u Domu zdravlja ili ambulanti koja radi u okviru Doma zdravlja Tuzla (kao Mikrostanica, Slavinovići i sl.) mogu svoje kartone premjestiti u neku od privatnih klinika. One su uglavnom jako lijepo uređene, sve je novo, nema čekanja i niz je prednosti, međutim nije dovoljno pojašnjeno da je besplatan onaj osnovni pregled (odnosno nije ni to besplatno jer zdravstveno osiguranje se plaća), a intervencije i sve ostalo se plaća.

Tuzlarije


Naši ljudi su navikli da od specijalista porodične medicine u Domu zdravlja traže uputnice za specijalistički pregled pa treba reći da su i oni koji su premjestili kartone, ako im treba specijalistički pregled, u situaciji su kao i svi ostali. S uputnicom se može na neku od klinika, a privatno se može ići kome se hoće kad se plati bez obzira gdje nam je karton.

Tuzlarije


Pošto su pregledi od 50 KM pa na više plus iznos za lijekove, nije ni čudo da mnogi idu sa uputnicom gdje mogu s knjižicom pa neka se čeka koliko mora. Nekih specijalista nedostaje pa još kada se vidi koliko neki od doktora pokriva stanovnika, onda ne čude ni gužve ni problemi koje mogu imati i zdravstveni radnici i pacijenti.

Neki (naravno ne svi) kada dođu iz inostranstva ovdje se ponašaju kao da su neka posebna bića. Nedavno sam bila u čekaonici s jednom takvom koja je došla na odmor iz Njemačke pa usput malo na specijalističke preglede, čak nije ništa ni hitno. Ponijela žena 20 eura i nama pokazuje kako će dati nekom doktoru. Bilo mi je baš drago kad su je vratili jer nije imala uputnicu i nije imala poseban tretman kakav je očekivala.

Tuzlarije


Donekle su mi razumljivi stranci koji znaju imati predrasude ali me čudi naš svijet, zna kako je i šta ovdje i misle, ako sad žive negdje vani kao da su nešto iznad nas domaćih. Ne bih nikoga da vrijeđam, niti mislim na selo kao geografski pojam, ali ima istine u onoj "možeš istjerati čovjeka iz sela ali ne možes selo iz čovjeka". A tek ona priča "da vi vidite kako je to u Njemačkoj". Ma kako je? Gdje te to odmah primi vrhunski specijalista, gdje se to isti dan ako nije hitno operiše? Gdje to može bez protokola, zdravstvenog osiguranja?

Tuzlarije


Ne znam, ima nešto u ljudima pa sve hvale i idealizuju tuđe a kude naše. Nije baš sve tako idealno kako nam se pokušava predstaviti. Baš me zanima šta bi neko rekao da odem u Njemačku, gledam u sve one koji čekaju na red, imaju urednu knjižicu i uputnicu, pa izvadim 20 eura i kažem da hoću preko reda. Kad je tamo tako dobro, a naši ne valjaju, što onda ovdje i dolaze da se liječe?

Tuzlarije


Vezano za naše ljude u inostranstvu, ovdje se već dobro osjeti da je manje djece, članova rodbine koji se mogu brinuti o starijim ljudima. Jako puno je starih i nemoćnih koji često žive sami i nemaju ovdje nikoga, ali baš nikoga. Toga će biti sve više tako da bi umjesto smjerova u školama, koji su gotovo bespotrebni, trebalo razmišljati o njegovateljima koji se već traže. U pitanju je težak posao koji se ne može dobro obavljati bez ljudskog u sebi, mora se imati osjećaj za druge jer osim nekih zdravstvenih intervencija starijim i bolesnim osobama često je potrebnija pažnja, lijepa riječ. Žalosno je vidjeti koliko ih ima prepuštenih sami sebi, mnogima ne fali ni hrane ni lijekova ali im treba neko da s njima iskreno porazgovara, da nemaju osjećaj da su teret.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 11 beba, 7 djevojčica i 4 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 205 intervencija

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir narušen je 2 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 14.02.2017. godine krv su darovalo 34 davaoca.

OSTALE VIJESTI
Ekshumacija na području Vozuće : Pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba na lokaciji Podsjelovo

Traže uvezivanje radnog staža: ‘Vitezitovi’ radnici pješke krenuli u Sarajevo

Bori se protiv zločinačkog pothvata dijela političkih elita: Todorić poručio da će se vratiti čim prikupi dokaze

Najviše izgleda za pobjedu ima Borut Pahor: Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Sloveniji

Drugi izbori ove godine, nakon parlamentarnih 11. juna: Građani Kosova biraju novu lokalnu vlast

Humanitarna akcija Obame, Cartera, Clintona i dva Busha: Bivši predsjednici prikupili 31 milion dolara za žrtve uragana

Katalonski lider o ukidanju autonomije: Puigdemont: Ne prihvatamo ‘ilegalne’ mjere

12. kolo BH Telecom Premijer lige BiH: Trijumfi Čelika, Š irokog, Sarajevu derbi u Mostaru

Bh. teniser se do sada tri puta sastao s Litvancem : Džumhur protiv Berankisa za titulu na \'Kremlin kupu\' u Moskvi
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Prosvjedi na Malti zbog ubojstva novinarke od koje su strepili korumpirani političari
Objavljeno prije 2 sata
Otvaraju se tajni dosjei o atentatu na Kennedyja, što će otkriti?
Objavljeno prije 3 sata
Japanci na parlamentarnim izborima, Abe veliki favorit
Objavljeno prije 3 sata
Milijarder Babiš uvjerljivo pobijedio na češkim izborima
subota, 21.10.2017. 21:16
PROGLASIT ĆE NEOVISNOST? Katalonski predsjednik: "Ne prihvaćamo mjere Madrida, žele nas likvidirati"
subota, 21.10.2017. 20:54
Kći ukrajinskog tajkuna prošla kroz crveno i ubila šest ljudi, njezin otac: "Pustite je, satima nije jela"