TUZLARIJE - TUZLA DANAS

16.02.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Nakon jučerašnjeg Kolegija gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, na kojem je bilo riječi i o inspekcijskom nadzoru, pitala sam da li je zakonski regulisano šta se smije ložiti i dobila odgovor – nije. Prema tome, džaba se žaliti i kada se vidi da iz pojedinih dimnjaka izlazi crni, gusti dim, užasno neprijatnog mirisa, kada se taj ko loži šta stigne, ne može kazniti.

Tuzlarije


Uz ovoliku priču o zagađenju najgore je što su takve osobe svjesne šta rade sebi, a onda i drugima. Neka je toplo pa nije bitno šta se udiše. Rečeno mi je također da je u Sarajevskom kantonu nedavno regulisano šta se smije ložit pa će se nešto slično inicirati i kod nas. Valjda će se od iduće sezone moći naplatiti kazna od onih koji misle da je automobilska guma odlična za loženje.

Tuzlarije


Da je kod nas zagađeno u to nema sumnje, jasno je svima. Pa ipak mi je teško da povjerujem da je Tuzla drugi grad po zagađenosti u Evropi. Šta je sa gradovima u kojima se koncentracija polutanata PM2, 5 uopšte ne mjeri, kao što je to na primjer slučaj sa Sarajevom? Svejedno, ako je podatak za Tuzlu tačan onda bi trebala čitava BiH da se digne da se šta uradi jer takvi podaci izazivaju nelagodu i paniku.

Tuzlarije


Konačno je malo sunca granulo, odmah je više djece na ulicama ali se pitam je li u redu šetati bebe po Tuzli? Ne znam, ne volim priče o zavjerama i raznim urotama ali mi je teško da se pomirim s tim da živimo u drugom najzagađenijem gradu u Evropi. Zar je u Lukavcu čišće, pored kojeg se guši kad se prolazi, pa gdje je Zenica koja se u vicevima zbog zagađanja spominje, nije puno bolje ni u Sarajevu, Živinicama ali Tuzla je na spisku. Ispred nas je Tetovo. Podatke je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Ovo treba ozbiljno razmotriti jer ako je to tako, pa to bi trebalo da bude prioritet prioriteta. Ko će doći ulagati u tako zagađen grad, a priča o turizmu postaje smiješna.

Tuzlarije


Dobra vijest je da je malo smanjena nezaposlenost ali je na to uticao i broj osoba koje odlaze iz zemlje pa i nisu na Birou. Gotovo svake godine ponavaljaju se ista deficitarna zanimanja. Možda je i prvi put da se ne navode diplomirani inženjeri informatike. Jedno vrijeme ih je bilo jako malo pa se počela Informatika više upisivati. Redovno nedostaje agronoma, inženjera saobraćaja, kao i nastavnika /profesora likovnog, muzičkog i fizike.

Jedno od zanimanja koje se traži je i profesor predškolskog odgoja pa ne bi bilo loše kada bi bilo mogućnosti da profesori drugih smjerova polože razliku ispita i dobiju odgovarajuću diplomu. Teško je raditi nešto što nije bilo u planu ali je bolje raditi u obdaništu nego provesti više od deset godina na Birou kao profesor bosanskog jezika.

Kada su u putanju zanati najviše se traže oni u građevinskoj struci. Lijepo je što će se raditi na animiranju roditelja i profesora da pričaju djeci o ovim zanimanja ne bi li ih zainteresovali ali ruku na srce daleko je to od atraktivnog zanimanja i nečega u šta će sami roditelji gurati djecu. Teško mi je i da zamislim da roditelji koji su završili fakultete, imaju dijete koje lijepo uči, pokazuje zanimanje za razne oblasti, savjetuju djetetu da ide u zidare.

Tuzlarije


Obično loši učenici, i oni koji znaju da neće studirati, završe na zanatima. Tako je praksa pokazala, a poseban je problem što je to loše plaćeno i što se faktički ne može dugo raditi. Čim se pređe četrdeseta već počinju određeni zdravstveni problemi, nije isto kad se neko od 25 i 55 godina penje po građevinama. Zanatlije su tražene, nema govora ali dobri majstori. Ako se neko odluči za širenje posla, da se otvori neka građavinska firma i zaposle radnici, eto države da udara po prstima. Dosta je onih kojima to prisjedne jer je konkurencija velika, borba je za svaki posao, a država traži svoje i na kraju ispadne velik promet mala zarada. Popuštanje sa poreskom politikom bi dalo bolje rezultate.

Spominjali su još i urbanističko uređenje još jednog dijela u Kreki, blizu Bingo City Centra jer je povećan interes za gradnju u zapadnom dijelu grada, a o tome će biti više rijeći krajem februara na Gradskom vijeću Tuzle.

U Tuzli je vrijeme lijepo, sunčano, polako temperatura raste, snijega više nema ni u tragovima. Komunalci svaki dan metu sitne kamenčiće koje su posipali kada je bio led. Nekima ništa nije pomoglo pa je dosta onih koji su nešto slomili ili uganuli, bilo je padova na ledu. Kada sve pometu moglo bi pasti jedno pranje ulica jer se vidi po obući koliko je sve prašnjavo.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 7 djevojčica i 8 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 194 intervencije

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir narušen je 1 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 15.02.2017. godine krv su darovala 63 davaoca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: U ponedjeljak u Haagu počinje usmena rasprava: Hrvatska i Slovenija traže povrat ulaganja u TE Gacko i Ugljevik

VIDEO: Ekonomski parametri u uzlaznoj putanji: Rast u 2018. zavisit će od velikih infrastrukturnih projekata

VIDEO: Samo ove godine apliciralo više od pet hiljada mladih: Fondacija Mozaik podržava mlade da pokrenu biznis

VIDEO: U F+ Adnan Zaimović, Sportsko društvo Winner: Volonteri uređuju gimnastičku dvoranu u Zenici

VIDEO: U F+ Azer Kurtović, direktor IK Š ahinpašić: Zimski salon knjige praznik je za ljubitelje pisane riječi

Generalni sekretar UN-a o krizi na Bliskom istoku: Guterres: Trumpova odluka može otežati mirovne napore

Izraelski premijer pozvao Palestince da priznaju \'realnost\': Macron Netanyahuu: Učinite gest mira prema Palestincima

Spašeno nekoliko kuća, vjetrovi rasplamsavaju požar: Nove evakuacije u Kaliforniji zbog širenja požara

VIDEO: Pozvala na zabranu nuklearnog oružja: Setsuko Thurlow primila Nobelovu nagradu za mir uime ICAN-a

VIDEO: Nogometna Premijer liga BiH: Preokret Željezničara protiv Radnika za titulu jesenjeg prvaka
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
Palestinski vođa sutra ide kod egipatskog predsjednika, pričat će o SAD-ovim potezima oko Izraela
Objavljeno prije 7 sati
Izraelski premijer: Palestinci se moraju pomiriti s time da je Jeruzalem glavni grad Izraela
Objavljeno prije 7 sati
Vice: Trumpovo širenje mržnje na društvenim mrežama najbolje je ignorirati
Objavljeno prije 8 sati
Novi problemi s predajom vlasti u Pojasu Gaze, dužnosnik Fataha tvrdi da su se pojavile "zapreke"
Objavljeno prije 9 sati
Njemački obavještajci upozoravaju na islamiste, ali i kineske špijune koji napadaju preko LinkedIna
nedjelja, 10.12.2017. 16:38
Čudna situacija u Ukrajini, tisuće ljudi na ulicama traže oslobađanje bivšeg gruzijskog predsjednika