TUZLARIJE - TUZLA DANAS

18.02.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Vijest o kojoj se puno priča je da će pravni agent BiH sljedeće sedmice predati zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid. Rezultat je to jednoglasnog stava pedesetak prisutnih na jučerašnjem savjetovanju u sarajevskoj Vijećnici.

Postupci pred haškim sudom su dugotrajni pa se može očekivati ista situacija i sa revizijom. Vjerovatno će za koji dan o tome i prestati puno da se priča ali činjenica da odluka o pokretanju revizije nije donesena od strane aktuelnog Predsjedništva BiH, nije dobra.

Tuzlarije


Stručnjaci za međunarodno pravo imaju različita mišljenja, neki smatraju da se svemu pristupilo neprofesionalno i bez valjane pripreme, a drugi da je to dobra stvar, s čime se slažu i žrtve. Nema sumnje da je upletenost Srbije u ratna dešavanja na ovom području više nego upletenost. Uostalom tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, kao i Hrvatske Franjo Tuđman, sa predsjednikom BiH Alijom Izetbegovićem su potpisali Mirovni sporazum 1995. godine, što je dovoljno indikativno, a posebna je priča koliko je dokaza izneseno u toku suđenja Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i ostalim ratnim zločincima, i opet to nije bilo dovoljno. Teško je shvatiti da je Srbija mogla imati na platnom spisku toliko aktivnih vojnih lica i da ne bude odgovorna za zločine koje su oni počinili.

Tuzlarije


Pitanje je šta imamo sada novo u korist naše zemlje, da li je to dovoljno "jako" da opravda što će sve ovo dodatno zategnuti i onako lošu političku situaciju u našoj zemlji. Ne mogu reći da će se zategnuti odnosi između konstitutivnih naroda, jer narod se i onako ne pita, nego između političara koji su i do sada pokazali da im je bitan samo njihov interes i jačanje vlastite političke pozicije. Zato sam dosta skeptična kada je ova revizija u pitanju i ne bi me čudilo da bude više štete nego koristi ali, kako rekoh, godine trebaju za postupak pa će biti prilike za priču i analizu.

Tuzlarije


Ne znam šta su meteorolozi najavili ali u Tuzli je subota osvanula kišna i hladna, povremeno pada i snijeg. Jedina dobra stvar je da je kiša malo saprala prašinu. Ne da se ova zima. Dok sam jučer pisala o weso pećima sjetila sam se kako je bilo lijepo gledati vatru dok gori u toj peći. Na vratima su bile staklene pločice kroz koje su plamičci vatre izgledali posebno zanimljivo. Peć je u poređenju sa onima koje se danas koriste imala mala vrata ložišta tako da se nije ni moglo svašta ubacivati. Sigurno su te male peći manje zagađivale ali je zato Livnica dobro čadila.

Tuzlarije
Ovdje je bila "reklama" koju su automobilom nekoliko puta udarali i na kraju srušili. Odneseno je sve osim stakla koje je tu mjesecima. Ne bi bilo loše da ga uklone dok se neko nije povrijedio. Lokacija Bulevar (Ul. Maršala Tita)


Privatizacijom se napravila nemjerljiva šteta, a nije morala. Prije nas kroz taj proces je prošla Slovenija, pa Hrvatska, imalo se šta naučiti na njihovim greškama i problemima. Na žalost, naši političari su imali druge planove i dogodila nam se privatizacijska pljačka, "sve po zakonu", uz toliko ugašenih radnih mjesta.

Ostaje da vas pozdravim i poželim lijep ostatak dana, ako vrijeme ne valja možda nešto drugo hoće.

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 13 beba, 7 djevojčica i 63 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 184 intervencije

Vatrogasci - imali su 8 intervencija

MUP TK - javni red i mir narušen je 3 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 17.02.2017. godine krv je darovalo 28 davalaca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Sazvana zbog izjava Bakira Izetbegovića : Nema kvoruma za održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma

Bh. političari o američkom prozivanju Dodika i Čovića: Jesu li izjave podsticaj za međunarodnu intervenciju?

Lišena slobode zbog grantova Parlamenta Federacije BiH: Vesna Švancer uhapšena po nalogu Tužilaštva TK-a

Odluka donesena nakon što je Tadić predmet dodijelila Čavki: Zašto FUP nije Tužiteljstvu BiH proslijedio saznanja o Delaliću?

Imali namjeru ometanja američkih izbora 2016.: Tužba Demokratske stranke za zavjeru

Prvi put od 2011.: Sirijska vlada preuzima kontrolu nad cijelim Damaskom

VIDEO: Uz Dan planete Zemlje: BiH je na najnižem nivou ekološke efikasnosti u Evropi

Sjednice Rektorskog zbora BiH i Vijeća za znanosti BiH: Tomić: Mostar je danas središte akademskog i znanstvenog života

Devet otkrića koje ni arheolozi ne mogu objasniti: Arheološke misterije koje su zbunile naučnike

Na klupu londonskog kluba sjeo 1996. : Arsen Wenger objavio odlazak iz Arsenala
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Trump neće doći na sprovod Barbare Bush
Objavljeno prije 3 sata
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Australijom se širi bakterija koja jede ljudsko meso
Objavljeno prije 4 sata
Bivši premijer Francuske razmišlja se kandidirati za gradonačelnika Barcelone
Objavljeno prije 4 sata
Češki socijaldemokrati nastavili pregovore o novoj vladi
Objavljeno prije 5 sati
Demokratska stranka tuži Rusiju, Trumpovu kampanju i WikiLeaks zbog utjecaja na izbore 2016.
Objavljeno prije 6 sati
U Turskoj će se prijevremeni izbori održati 24. lipnja