TUZLARIJE - TUZLA DANAS

18.02.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Vijest o kojoj se puno priča je da će pravni agent BiH sljedeće sedmice predati zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid. Rezultat je to jednoglasnog stava pedesetak prisutnih na jučerašnjem savjetovanju u sarajevskoj Vijećnici.

Postupci pred haškim sudom su dugotrajni pa se može očekivati ista situacija i sa revizijom. Vjerovatno će za koji dan o tome i prestati puno da se priča ali činjenica da odluka o pokretanju revizije nije donesena od strane aktuelnog Predsjedništva BiH, nije dobra.

Tuzlarije


Stručnjaci za međunarodno pravo imaju različita mišljenja, neki smatraju da se svemu pristupilo neprofesionalno i bez valjane pripreme, a drugi da je to dobra stvar, s čime se slažu i žrtve. Nema sumnje da je upletenost Srbije u ratna dešavanja na ovom području više nego upletenost. Uostalom tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, kao i Hrvatske Franjo Tuđman, sa predsjednikom BiH Alijom Izetbegovićem su potpisali Mirovni sporazum 1995. godine, što je dovoljno indikativno, a posebna je priča koliko je dokaza izneseno u toku suđenja Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i ostalim ratnim zločincima, i opet to nije bilo dovoljno. Teško je shvatiti da je Srbija mogla imati na platnom spisku toliko aktivnih vojnih lica i da ne bude odgovorna za zločine koje su oni počinili.

Tuzlarije


Pitanje je šta imamo sada novo u korist naše zemlje, da li je to dovoljno "jako" da opravda što će sve ovo dodatno zategnuti i onako lošu političku situaciju u našoj zemlji. Ne mogu reći da će se zategnuti odnosi između konstitutivnih naroda, jer narod se i onako ne pita, nego između političara koji su i do sada pokazali da im je bitan samo njihov interes i jačanje vlastite političke pozicije. Zato sam dosta skeptična kada je ova revizija u pitanju i ne bi me čudilo da bude više štete nego koristi ali, kako rekoh, godine trebaju za postupak pa će biti prilike za priču i analizu.

Tuzlarije


Ne znam šta su meteorolozi najavili ali u Tuzli je subota osvanula kišna i hladna, povremeno pada i snijeg. Jedina dobra stvar je da je kiša malo saprala prašinu. Ne da se ova zima. Dok sam jučer pisala o weso pećima sjetila sam se kako je bilo lijepo gledati vatru dok gori u toj peći. Na vratima su bile staklene pločice kroz koje su plamičci vatre izgledali posebno zanimljivo. Peć je u poređenju sa onima koje se danas koriste imala mala vrata ložišta tako da se nije ni moglo svašta ubacivati. Sigurno su te male peći manje zagađivale ali je zato Livnica dobro čadila.

Tuzlarije
Ovdje je bila "reklama" koju su automobilom nekoliko puta udarali i na kraju srušili. Odneseno je sve osim stakla koje je tu mjesecima. Ne bi bilo loše da ga uklone dok se neko nije povrijedio. Lokacija Bulevar (Ul. Maršala Tita)


Privatizacijom se napravila nemjerljiva šteta, a nije morala. Prije nas kroz taj proces je prošla Slovenija, pa Hrvatska, imalo se šta naučiti na njihovim greškama i problemima. Na žalost, naši političari su imali druge planove i dogodila nam se privatizacijska pljačka, "sve po zakonu", uz toliko ugašenih radnih mjesta.

Ostaje da vas pozdravim i poželim lijep ostatak dana, ako vrijeme ne valja možda nešto drugo hoće.

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 13 beba, 7 djevojčica i 63 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 184 intervencije

Vatrogasci - imali su 8 intervencija

MUP TK - javni red i mir narušen je 3 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 17.02.2017. godine krv je darovalo 28 davalaca.OSTALE VIJESTI
Vlada Sjedinjenih Država je u procesu gašenja: U Senatu nije bilo podrške za novi budžet

Predsjednik Srbije posjetu počeo u manastiru Banjska: Vučić na sjeveru Kosova

Sjećanje na protest u Bakuu protiv SSSR-a: Azerbejdžan obilježava 28. godišnjicu \'krvavog januara\'

Papa u Peruu: Franjo korupciju u Latinskoj Americi nazvao \'društvenim virusom\'

Vozač udario u stabla kraj puta, putovali iz Ankare u Bursu: U autobuskoj nesreći u Turskoj 11 mrtvih

Vatra u motelu u južnokorejskoj prijestonici: U namjerno izazvanom požaru u Seulu poginulo pet osoba

Niko ne može ozbiljno ugroziti reizbor predsjednika Egipta: Sisi najavio kandidiranje za drugi mandat

Nova vojna strategija SAD-a: Glavni konkurenti su Kina, Rusija, Sjeverna Koreja i Iran

Istraga u Češkoj za nezakonito primanje subvencija EU-a: Babišu ukinut imunitet Andreju
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Norvežani ne žele u Ameriku: "Nekadašnja vukojebina danas je bogata zemlja sa sretnim ljudima"
Objavljeno prije 3 sata
Papa u Peruu prozvao vlasti zbog korupcije, posjetio i amazonske domoroce
Objavljeno prije 3 sata
Propao dogovor u američkom Senatu, nastupila paraliza državnih službi
Objavljeno prije 3 sata
VIDEO Egipatski general na svom Facebook profilu objavio kandidaturu za predsjednika
Objavljeno prije 4 sata
Britanska premijerka za Bild: Napuštamo EU, ali ne i Europu
petak, 19.1.2018. 22:53
Božinović se sastao s američkim ministrom pravosuđa, razgovarali su i o ukidanju viza za Hrvate