TUZLARIJE - TUZLA DANAS

21.02.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Dok sam sinoć pisala o klaonici koja je ne tako davno srušena, a bila je u blizini Hemijske škole, mislila sam kako je neobično da je klaonica bila u samom gradu. Tu su se klale životinje duže od sto godina. I da je van grada ne bi bilo ništa bolje, ime ružno zvuči gdje god da je. Ružno jeste ali je realno, šta vrijedi da se koristi neki naziv koji je ljepši za uho, pa još stave slike slatkih ovčica i teladi, a na isti ih način ubijaju. Inače, meso jedem ali ne volim da znam put kako to meso dođe do tanjira. Žao mi životinja ali eto tako je, borba za opstanak šta li pa ljudi jedu njihovo meso, koriste kožu i krzno.

Tuzlarije


Danas je gradonačelnik Imamović održao Kolegij. Glavna tačka je bila na temu aerozagađenja. Ono što je zanimljivo je da su cijene priključka na daljinsko grijanje znatno niže. Sada je to od 5000 do 6000 KM, od toga je podstanica oko 2500 KM. Koliko se sjećam bilo je govora da se to ranije plaćalo oko 15.000 KM, zavisno od lokacije. Treba reći i da ako ima više korisnika onda zajedno kupuju podstanicu pa je konačni iznos niži.

Tuzlarije


Grad Tuzla radi na tome da se što više objekata priključi na mrežu daljinskog grijanja, ove godine će biti uloženo više od 3 miliona KM na širenje mreže ali podstanice neće biti kupovane nikome jer se za to sredstva nemaju. Također je naglašeno da se svi građani tretiraju isto, tako da ako podstanica nije kupovana nekome u Kuli neće ni onima u Bukinju, mada ima prijedloga da oni, s obzirom da su najbliže Termoelektrani, dobiju besplatne priključke. Ako sam dobro shvatila od toga nema ništa, i ako to neko obećava onda radi na prikupljanju političkih poena. Zbog konfiguracije terena u nekim kućama neće nikada ni biti uvedeno grijanje, a trenutno je jeftinija podstanica nego peć na palet.

Tuzlarije
Ledina na Sjenjaku


Mjerne stanice aerozagađenja su kod BKC-a, na Skveru i u Bukinju, i svaki put je najgore stanje bilo kod BKC-a. Oni koji tamo žive i rade znaju kako im je, a objekti iz čijih dimnjaka se vidi tamni dim su Babilon, Rudarski institut, Rudar, a u gradu je to objekat zatvora. MUP je priključen, a Zatvor ima svoju kotlanu kao i neki drugi objekti tako da se pokreće inicijativa da se zakonski obavežu veći poslovni objekti koji se mogu lako priključiti, da to i urade. Bilo je govora i o onima koji koriste dizel, kao većim zagađivačima (idem i sama u čošak), kao treba im još kakvih taksi uvesti, a kad smo kod toga, apsurdno je da oni koji najmanje zagađuju, koji koriste plin, ako su pošteni pa hoće da legalizuju upotrebu plina, država će ih opaučiti kako samo ona zna i umije, pa ispada da ih kažnjava umjesto da ih stimuliše.

Tuzlarije


Na Ircu je izbio požar u jednom od stanova. Ne zna se uzrok, a šta god je šteta je napravljena. Dugo nakon požara osjeti se miris gareži i dima, uvuče se u sve. Žao mi je zbog vlasnika stana, a dobro je da nije niko nastradao.

Vrijeme je solidno, nema sunca kao jučer ali nema ni kiše.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 2 djevojčice i 7 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 196 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir narušen je 2 puta, prijavljeno je 9 krivičnih djelo, zabilježene su 3 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 21.02.2017. godine krv je darovalo 88 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Rahimić u F+ o finansijskim podrškama za studiranje: Š ta je ponudio Sajam stipendija u Sarajevu?

Više od dvije godine su od početka primjene Reformske agende: Kakvi su rezultati?

Misno slavlje predvodio kardinal Puljić: Molitveni pohod Bobovcu \'Molitva za Domovinu\'

Imaju samo jedan zahtjev - potpisivanje kolektivnog ugovora: Ljekari za 6. novembar najavili generalni štrajk u FBiH

Katalonski lider o ukidanju autonomije: Puigdemont: Ne prihvatamo ‘ilegalne’ mjere

Osumnjičen u slučaju Agrokor, nedostupan hrvatskom pravosuđu: Raspisana potjernica za Ivicom Todorićem

Hiljade strana strogo povjerljivih informacija: Trump najavio otvaranje dosjea o ubistvu Kennedyja

F+: Nedim Alibegović, koordinator projekta Socijalni dan: Kad srednjoškolci zamijene školske klupe za radna mjesta

12. kolo BH Telecom Premijer lige BiH: Trijumfi Čelika, Š irokog, Sarajevu derbi u Mostaru

Bh. teniser se do sada tri puta sastao s Litvancem : Džumhur protiv Berankisa za titulu na \'Kremlin kupu\' u Moskvi