TUZLARIJE - TUZLA DANAS

21.02.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Dok sam sinoć pisala o klaonici koja je ne tako davno srušena, a bila je u blizini Hemijske škole, mislila sam kako je neobično da je klaonica bila u samom gradu. Tu su se klale životinje duže od sto godina. I da je van grada ne bi bilo ništa bolje, ime ružno zvuči gdje god da je. Ružno jeste ali je realno, šta vrijedi da se koristi neki naziv koji je ljepši za uho, pa još stave slike slatkih ovčica i teladi, a na isti ih način ubijaju. Inače, meso jedem ali ne volim da znam put kako to meso dođe do tanjira. Žao mi životinja ali eto tako je, borba za opstanak šta li pa ljudi jedu njihovo meso, koriste kožu i krzno.

Tuzlarije


Danas je gradonačelnik Imamović održao Kolegij. Glavna tačka je bila na temu aerozagađenja. Ono što je zanimljivo je da su cijene priključka na daljinsko grijanje znatno niže. Sada je to od 5000 do 6000 KM, od toga je podstanica oko 2500 KM. Koliko se sjećam bilo je govora da se to ranije plaćalo oko 15.000 KM, zavisno od lokacije. Treba reći i da ako ima više korisnika onda zajedno kupuju podstanicu pa je konačni iznos niži.

Tuzlarije


Grad Tuzla radi na tome da se što više objekata priključi na mrežu daljinskog grijanja, ove godine će biti uloženo više od 3 miliona KM na širenje mreže ali podstanice neće biti kupovane nikome jer se za to sredstva nemaju. Također je naglašeno da se svi građani tretiraju isto, tako da ako podstanica nije kupovana nekome u Kuli neće ni onima u Bukinju, mada ima prijedloga da oni, s obzirom da su najbliže Termoelektrani, dobiju besplatne priključke. Ako sam dobro shvatila od toga nema ništa, i ako to neko obećava onda radi na prikupljanju političkih poena. Zbog konfiguracije terena u nekim kućama neće nikada ni biti uvedeno grijanje, a trenutno je jeftinija podstanica nego peć na palet.

Tuzlarije
Ledina na Sjenjaku


Mjerne stanice aerozagađenja su kod BKC-a, na Skveru i u Bukinju, i svaki put je najgore stanje bilo kod BKC-a. Oni koji tamo žive i rade znaju kako im je, a objekti iz čijih dimnjaka se vidi tamni dim su Babilon, Rudarski institut, Rudar, a u gradu je to objekat zatvora. MUP je priključen, a Zatvor ima svoju kotlanu kao i neki drugi objekti tako da se pokreće inicijativa da se zakonski obavežu veći poslovni objekti koji se mogu lako priključiti, da to i urade. Bilo je govora i o onima koji koriste dizel, kao većim zagađivačima (idem i sama u čošak), kao treba im još kakvih taksi uvesti, a kad smo kod toga, apsurdno je da oni koji najmanje zagađuju, koji koriste plin, ako su pošteni pa hoće da legalizuju upotrebu plina, država će ih opaučiti kako samo ona zna i umije, pa ispada da ih kažnjava umjesto da ih stimuliše.

Tuzlarije


Na Ircu je izbio požar u jednom od stanova. Ne zna se uzrok, a šta god je šteta je napravljena. Dugo nakon požara osjeti se miris gareži i dima, uvuče se u sve. Žao mi je zbog vlasnika stana, a dobro je da nije niko nastradao.

Vrijeme je solidno, nema sunca kao jučer ali nema ni kiše.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 2 djevojčice i 7 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 196 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir narušen je 2 puta, prijavljeno je 9 krivičnih djelo, zabilježene su 3 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 21.02.2017. godine krv je darovalo 88 davaoca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Zbog ubistva generala HVO-a Vlade Š antića: Uhapšeni Hamdija Abdić Tigar i još četiri osobe

VIDEO: Zvanično završena dionica Svilaj - Odžak: Deset novih kilometara autoceste na Koridoru 5-C

VIDEO: Sindikat rudara zadovoljan postignutim: Potpisan kolektivni ugovor za područje djelatnosti rudarstva

VIDEO: Stav udruženja žrtava i svjedoka ratnih zločina u BiH: Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja države

VIDEO: Sudjelovala i dvojica HDZ-ovih ministara: U Zagrebu održana komemoracija ratnom zločincu Slobodanu Praljku

Aktivirao eksploziv iz osvete: Napad u New Yorku je teroristički, izveo ga Akayad Ullah

Nakon sastanka s premijerom Izraela: Mogherini: Članice Unije ujedinjene po pitanju Jerusalema

Putin i Erdogan sastali se u Ankari: \'Trump destabilizirao Bliski istok odlukom o Jerusalemu\'

Magnituda 6 u blizini granice s Irakom: Jak zemljotres pogodio Iran

VIDEO: Održan žrijeb u Nyonu: Najzanimljiviji susret osmine finala: R.Madrid - PSG