TUZLARIJE - TUZLA DANAS

23.02.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Divan je, sunčan dan. Pun je grad ljudi i to se raskomotili, zimske jakne skinuli. Ne znam kad smo ih duže nosili. I dalje je zagađeno ali ima vjetra pa se ne osjeti toliko, svakako smo adaptirani. U nastavku je priča o politici pa da odmah najavim za one kojima se ne čita o tome, da se ovdje zaustave. Vidite kako sam ja fina, i skromna, naravno.

Tuzlarije


Ako možda niste znali Bosna i Hercegovina je u krizi. Tako je rečeno nakon što je prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Vjerujem da nakon ove informacije mnogi Bosanci i Hercegovci neće moći spavati. Dvadeset godina slušamo o raznim krizama, živimo u krizama i sad imamo vijest da je BiH u krizi. Ovaj put nije samo ekonomska nego politička, a sve je počelo od odluke da se Međunarodnom sudu pravde u Hagu preda zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Tuzlarije


Nakon 14 godina od podnošenja tužbe, 26. februara 2007. godine najviši sud UN-a definisao je pokolj nad Bošnjacima u Srebrenici kao genocid. Srbiju ne smatra odgovornom za genocid ali je smatra odgovornom što je propustila spriječiti zločin i kazniti počinitelje.

Tuzlarije


Punih 14 godina naši nisu mogli prikupiti materijal kojim se dokazuje agresija Srbije na BiH, a uspjehom se smatralo što je konačno izrečeno da je u Srebrenici počinjen genocid. To nije malo ali nije ni puno. Šta je sa ostalim gradovima u kojima su počinjena sistematska masovna ubistva, bili koncentracioni logori, koji su godinama granatirani, čiji su građani ubijani iz snajpera, a o uništenim, sravnjenim sa zemljom selima i gradovima da se ne priča.

Tuzlarije


Jasno je i bez ovih rečenica napomene o kako ozbiljnoj stvari je riječ pa kad je nešto ozbiljno tako se trebalo i pristupiti. Na žalost to je propušteno. Pravni agent BiH pri Međunarodnom sudu pravde u Hagu, Sakib Softić, koji je imenovan prije 15 godina, prije četiri godine u dnevniku FTV ispravlja voditeljicu i kaže za sebe da je on bivši agent. Čovjek priča konfuzno pa kad ni on sam ne zna šta je, oni kojima to odgovara odmah su se za to uhvatili.

Tuzlarije


S rogatim je bolje na fin način, vjerovatno bi bolje bilo da se ovo sve pokušalo riješiti sa samom Srbijom jer u Srbiji se oko svega daleko manje priča nego kod nas. Tenzije su se digle zbog reakcija iz RS-a, koji nikako da shvate da je njima bolje u ovakvoj kakva jeste Bosni i Hercegovini nego što se bez prestanka ulizuju Srbiji, kojoj je RS postala kao kamen spoticanja. Teret koji ih stalno vraća nazad, vidi se po njihovim izjavama da bi se oni radije dočepali EU nego da se s nama bakću.

Tuzlarije


Uglavnom, ne berite brige, neka krizu rješavaju oni koji su debelo plaćeni za nju, a što se naroda tiče, ne dijelimo istu krizu sa političarima. Naše krize nisu međunacionalne već su ekonomske, korupcijske. Ipak, pasoši su u pripravnosti, teško će se naći oni koji bi za nečije ciljeve ratovali.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 7 djevojčica i 8 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 208 intervencija

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir narušen je 1 puta, prijavljena su 4 krivična djelo, zabilježeno je 8 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 23.02.2017. godine krv je darovalo 14 davalaca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: \'Objektivni razlozi\': Odgođena sutrašnja sjednica Doma naroda, nastavak 17. aprila

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržano povećanje plata za vojnike

Izvještaj EBRD-a prezentovan u Sarajevu: Stopa rasta u BiH tri posto

Ivanić za Tanjug: \'Izetbegović će biti još tvrđi po pitanju granice sa Srbijom\'

VIDEO: Posjetili pravoslavni hram: \'Noćni vukovi\' stigli u Banju Luku

Zbog bacanja suzavca policija privela sedam poslanika: Skupština Kosova usvojila demarkaciju granice s Crnom Gorom

Uhapšen u jugozapadnoj Njemačkoj: Trener plivanja osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčica

VIDEO: Organizatori očekuju da će oboriti \'Guinessov rekord\': U Zenici manifestacija \'Š arene čarape\' sa 1.589 učesnika

Obećao da će Facebook uvesti velike promjene: Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

Uoči prijateljske utakmice s Bugarskom: Reprezentativci BiH trenirali u Razgradu