TUZLARIJE - TUZLA DANAS

06.03.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Vrijeme je organizovanja godišnjica matura. Gledam poziv za proslavu 20 godina mature jedne od generacija iz Medicinske škole. Nebitno koja je škola ali to su one ratne generacije kojima zaista nije bilo lako. Svaka takva generacija ima nešto svoje, nešto po čemu će reći da je rat pokvario ovo ili ono. i svako iz svoje perspektive zna šta mu je i kako bilo teško. Ali ovi, koje je rat zatekao kada su završavali osnovnu, tek upisivali srednju, godine koje su im trebale biti bezbrižne, godine mladosti, pokvarene su ratnim dešavanjima.

Tuzlarije


Ni opjevani put od kuće do škole nisu imali bezbrižan zbog granatiranja, a kako je njihovim roditeljima bilo posebna je priča. Prvo je nastava prekinuta pa se jedno vrijeme, posebno za najmlađe, odvijala u podrumskim prostorijama, a onda je krenula i nastava u školi kao da nije rat. Inače se puno toga radilo kao da je najnormalnije vrijeme. Sve kao normalno a ništa nije. Zato nije izunenađujuće da mnogi imaju bar neku malu posljedicu, a da toga nisu ni svjesni.

Tuzlarije


Nadam se da će im maturalne zabave biti lijepe, a u maju osnovnu i srednju zavšava još jedna generacija mladih koji će birati šta dalje. Gledajući mnoge, pa i sebe i svoje dijete, često pomislim da vrijeme zaista brzo ide. Neki dan se on čudi koliko svi imamo godina, posebno djedovi i nane, a djed kaže "imamo mi puno godina ali nismo mi stari, vidjećes kada budeš u našim godinama".

Tuzlarije


Tako je to, dok ne dođemo sami do nekih godina i nismo svjesni da se živi u pravom smisli riječi dok se živo, samo nam se granica "mladosti" pomjera pa će neki reći da je neko mlad sa 50 ili 60. I jeste tako, znajući ih dosta sa 70 i kojom mogu reći i da su sedamdestogodišnjaci puni života i na svoj način mladi, što bi rekla moja svekrva "mladi za umiranje".

Tuzlarije


To smo elaborilali, a sad da ispričam nešto dok nije došlo u novine. Trenutno sam u Sarajevu, vozilo se sinu hrane i raznih stvari, pa imeđu ostalog i nekog posuđa, a gdje će to proći bez tepsije, tačnije pleha. Parkirala se žena, našla kamenja za podmetanje jer je brdo nemam riječi, kao "Kod amidže Idriza". Otvorim gepek, a iz jedne od kesa izleti tepsija i uz najveću buku ode niz cestu. Odjekivalo je pola Sarajeva, ljudi izlaze na prozore, ibrete se, a i ja s njima, kao kakvih sve budala ima pa bacaju tepsije po cesti. Hvala onome ko je istresao šljunak pa se zaustavi nakon jedno 30 metara. Sačekala sam da se prozori pozatvaraju pa polako po tepsiju. Ovo je za one priče kad te roditelj blamira. Uglavnom sve se dobro završilo, tepsiji ništa, a bitnije od tepsije je da nije nikome ništa bilo. Koja bi to bila vijest, "dok je prelazila na pješačkom ženu udarila tepsija".

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 2 djevojčice i 10 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 234 intervencije

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen2 puta, prijavljeno je 8 krivičnih djela, zabilježeno je 8 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 02.03.2017. godine krv su darovala 74 davaoca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Cijeli dan trajala rasprava o povredi poslovnika: Opozicija blokirala rad NSRS-a, pozicija prešla u malu salu

VIDEO: Nakon odluke o zapljeni dionica Sarajevskog kiseljaka: Agrokorove kompanije u BiH pod monitoringom institucija FBiH

VIDEO: Strah za 250 radnih mjesta: Nepravosnažna sudska presuda unijela nemir u Kiseljak

VIDEO: Sjednica Kantonalne skupštine nije održana: Konstitutivnost Srba u HNK-u i dalje na čekanju

U srijedu odluka o istražnom zatvoru: Ispitano svih 12 uhapšenih u slučaju Agrokor

170 osoba povrijeđeno: U dva talibanska napada u Afganistanu 71 žrtva

VIDEO: Bitka za Raku je završila: Raka je pala, ruši se kalifat Islamske države

Sin ubijene istraživačke novinarke na Malti optužuje: \'Moja majka je mrtva zbog vaše nesposobnosti\'

Samoubistvo na Novom Zelandu je tiha epidemija: 606 pari cipela

Liverpool deklasirao ekipu Maribora, Spartak bolji od Seville: Neriješeno u derbiju Lige prvaka, favoriti uglavnom pobijedili