TUZLARIJE - TUZLA DANAS

08.03.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Ima lijepo godina kako sam napisala tekst o Danu žena koji s manjim izmjenama svake godine ponavljam. Nema se tu šta puno ni oduzeti ni dodati. I pored toga što se takvi tekstovi objavljujuju i čitaju, opet se zaboravlja koliko su neke žene bile hrabre da bi nama sada bilo bolje. Pored silnih protesta na koje su masovno izlazile da se bore za pravo glasa, bolje uslove rada, ovim datumom se obilježava i dan kada je buknuo požar u fabrici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine, u kojem je poginulo preko 140 žena.

Tuzlarije


Sve su te žene manje-više zaboravljene, mnogo šta sad uzimamo zdravo za gotovo. Krivo mi je što žene same sebe degradiraju, neke žene su više krive od muškaraca što ih gledaju kao na objekat, i to seksualno, a što ih ne bi tako i gledali i komentarisali kada se same serviraju?

Tuzlarije


Da bih pomenuti članak osvježila mislila sam ubaciti nekoliko slika žena, raznih godina, rasa i nacija. Mislila sam na žene čija lica pričaju priču, na čijim rukama se vidi da su nahranile mnoga gladna usta, prave žene, iz stvarnog a ne friziranog svijeta. I šta sam dobila? Internet mi je ponudio galeriju ljepotica. Neke u kupaćim kostimima, neke gole, sve mlade, lijepe, manekenke, nigdje, da kažem, normalne žene.

Tuzlarije


Toliko su se vrijednosti poremetile, gotovo do izopačenosti. Od izboranog lica žene u godinama ni traga, sve je to plastika, bore se ne smiju vidjeti, zateže se i što može i ne može. Prave od sebe strašila pa nakon silnih operacija neke od poznatih žena se pojavljuju u novinama jer ih je muž, što bi naši rekli đuturum, zamijenio sa novijim modelom koji mu po godinama unuka može biti.

Tuzlarije


I poznate i nepoznate hoće da su što ljepše, kada se slikaju - poziraju, drago im da su lijepe, zgodne, same stavljaju izgled ispred svega. Kad kažu da rade na sebi, to znači da su šta pumpale, podizale, dograđivale. Žene su puno više od grudi i stražnjica i zato sam ljuta na svaku koja svojim ponašanjem doprinosi takvom mišljenju. A posebna su priča članci u kojima se piše da se neka skinula u toples i poslala snažnu poruku. Ili oni naslovi "toj i toj izvirilo ovo ili ono". Ma bježi, neka je po nekima staromodno ali lijepo je vidjeti kada neki, obično stariji muškarac, ima poseban respekt prema ženama u društvu pa neće ni vulgaran vic da ispriča.

Tuzlarije


Kod nas se ovaj dan uglavnom svodi na proslave, kupuju se pokloni, izlazi, ali ovo je dan i kad treba da se sjetimo žena koje godinama maltretiraju i fizički i psihički. Žena kojima su zabranili da se obrazuju, da se obuku kako hoće, da voze kola, žena paćenica, koje su ubijene u pojam i koje služe samo za rad i rađanje. Nadam se da će tu biti puno više pomaka.

Drage moje djevojčice, djevojke, žene, cijenite i čuvajte sebe. Ako vi to ne radite teško da će i drugi.

Uživajte danas, neka vam je lijep dan, da ste sretne i nasmijane.

Ako niste, obavezno sebi nešto kupite za 8. Mart. Što je sigurno sigurno je.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 7 beba, 4 djevojčice i 3 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 183 intervencije

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 8 krivičnih djela, zabilježeno je 13 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 08.03.2017. godine krv je darovalo 55 davalaca.
OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka

Igrane utakmice nogometne Lige prvaka u grupama A, B, C i D: Džeko postigao dva gola, Pjanić strijelac za Juventus