TUZLARIJE - TUZLA DANAS

10.03.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Stigao je hladan tuš iz Haga, aplikacija za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije je odbijena. Mnogi su to i očekivali, ne što im je drago (nekima i jeste) nego što je bilo jasno da je legitimitet Sakiba Softića problematičan.

Od svega što sam čula o tome, najupečatljiviji mi je odgovor iz Haga u kojem se navodi da su u maju 2016. godine obavijestili Sakiba Softića da ga ne smatraju agentom BiH. Čovjek godinu dana zna da mu neće biti priznat status agenta bez nove odluke Predsjedništva pa je normalno upitati se da li je Izetbegović za to znao? Čini se da jeste jer inače ne bi njegov prvi komentar bio da je odluka Suda politička.

Tuzlarije


Pokrenuti proceduru oko revizije a znati da neće proći po meni je javno blamiranje i države i naroda. Kao da krenemo u inostranstvo a ne provjerimo da li nam je pasoš važeći. Nemam riječi na toliku neozbiljnost. Pa nije riječ o vođenju kućnog savjeta nego o državi.

Što se tične naše Tuzle, ovih dana za ispiranje usta najviše se koristila vodica "Univerzitet u Tuzli". Najbolji su mi u svemu ovome oni koji, ili se prave naivni ili zaista ne znaju da kod nas bez politike nema ništa, i to ne jer to neko tako hoće nego što je to tako i na papiru, "sve po zakonu". Svaki nivo vlasti u skladu sa veličinom zalogaja koji mu je narod glasanjem aminovao, rješava svoja kadrovska pitanja. Nema direktora osnovne ili srednje škole, javnog preduzeća, ministra, dekana, rektora i tako dalje, koji nije došao iz politike ili preko politike. A kako se kod nas vlasti smjenjuju brže nego što iko može pratiti, malo je onih koji u porodici nemaju nekoga ko nije bio, trenutno je ili će biti direktor, dekan ili ministar, a na žalost mnogih, manje je mjesta za premijere i rektore ali nađe se.

Tuzlarije


I onda se nekima od tih upali lampica i kažu "dosta je uplitanja politike". Fino se čovjek osjeća kao budala kad počnu sa izjavama kako su za razvoj ovoga ili onoga, ko biva dosta je politike.

Onoj jedinoj rektorici od kako postoji Univerzitet u Tuzli nisam stigla ni ime zapamtiti, sastavi li žena koji mjesec? Dođe novi iz stranke i sad on optužuje da se politika upliće i da se na njega vrši pritisak, i to iz te iste stranke. Jasno je da su neki iskoristili pukotine i eto za naivne novih junaka koji preko noći postadoše apolitični tipovi. Mislim da bi pored svakog imena koje se u javnosti pojavi trebalo napisati u zagradi i kojoj stranci pripada. Znam da nema ni jednog na rukovodnoj funkciji koji nema neku "knjižicu". Prema tome lični i stranački interesu su ispred svega i svih, sve ostalo je priča za malu djecu.

Tuzlarije


Posebna je priča što su mnogi zbog politike zaboravili na srž bilo koje obrazovne i odgojne institucije. Tolika je borba za mjesta da je u desetom planu učenik i student, ti mladi ljudi koje treba nešto naučiti. Ne samo prenijeti znanje nego i svojim primjerem pokazati kako se treba ponašati, kako treba razgovarati. Pričamo o učenicima koji ne poštuju učitelje, nastavnike i profesore, a sve ih je manje koji zaslužuju poštovanje.

Tuzlarije


Nemam riječi da opišem koliko sam protiv stranačkih kadroviranja, dok je toga neće biti dobro. Kao u svim velikim "kućama" koje zapošljavaju vojsku ljudi, kao što su škole, fakulteti, bolnice, i da ne nabrajam, ima raznih ljudi, i dobrih i loših, poštenih i nepoštenih, politika ih svađa i kvari, a sve se to debelo reflektuje na one koje često zaboravljaju, a to su mladi od kojih mnogi samo gledaju gdje mogu otići. Mogu samo da kažem sretan vam djeco put, ako se kad situacija popravi imate se gdje vratiti.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 16 beba, 11 djevojčica i 5 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 208 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 10.03.2017. godine krv je darovalo 38 davalaca.OSTALE VIJESTI
VIDEO: Porodice žrtava i struka nezadovoljni: DNK laboratorij ICMP-a iz Tuzle bit će premješten u Haag

VIDEO: Pozitivna priča iz Tuzle: Nakon 25 godina ponovo komšije zahvaljujući projektima EU-a

Potraga za mladićem koji je upao u Miljacku: Solak: Nismo našli ništa što bi nas navelo na neki trag

U Sarajevu skup protivljenja Trumpovoj odluci: \'Zemlja Palestinaca ne može se nikome poklanjati\'

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH za HRT: Čović: Treći entitet realna mogućnost

VIDEO: Desetine ranjenih: U samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu najmanje osam žrtava

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

VIDEO: U F+ Selim Berisalić iz Zajednice tehničke kulture BiH: Inovatori u BiH donose medalje, ali se u njih ne ulaže

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 20 minuta
Konzervativni milijarder Sebastian Pinera ponovno predsjednik Čilea
Objavljeno prije 25 minuta
VIDEO Teheran se guši u smogu, promet ograničen, škole zatvorene
Objavljeno prije 40 minuta
U napadu Boko Harama na konvoj UN-a u Nigeriji ubijeno četvero ljudi
Objavljeno prije 40 minuta
Slabljenje vjetrova olakšava borbu protiv požara u Kaliforniji, gasi ga 8.500 vatrogasaca
nedjelja, 17.12.2017. 21:28
U Italiju prebačeni ostaci kralja koji je vladao zemljom za vrijeme fašizma
nedjelja, 17.12.2017. 20:01
CIA pomogla Rusima spriječiti teroristički napad na katedralu u Sankt Peterburgu