TUZLARIJE - TUZLA DANAS

10.03.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Stigao je hladan tuš iz Haga, aplikacija za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije je odbijena. Mnogi su to i očekivali, ne što im je drago (nekima i jeste) nego što je bilo jasno da je legitimitet Sakiba Softića problematičan.

Od svega što sam čula o tome, najupečatljiviji mi je odgovor iz Haga u kojem se navodi da su u maju 2016. godine obavijestili Sakiba Softića da ga ne smatraju agentom BiH. Čovjek godinu dana zna da mu neće biti priznat status agenta bez nove odluke Predsjedništva pa je normalno upitati se da li je Izetbegović za to znao? Čini se da jeste jer inače ne bi njegov prvi komentar bio da je odluka Suda politička.

Tuzlarije


Pokrenuti proceduru oko revizije a znati da neće proći po meni je javno blamiranje i države i naroda. Kao da krenemo u inostranstvo a ne provjerimo da li nam je pasoš važeći. Nemam riječi na toliku neozbiljnost. Pa nije riječ o vođenju kućnog savjeta nego o državi.

Što se tične naše Tuzle, ovih dana za ispiranje usta najviše se koristila vodica "Univerzitet u Tuzli". Najbolji su mi u svemu ovome oni koji, ili se prave naivni ili zaista ne znaju da kod nas bez politike nema ništa, i to ne jer to neko tako hoće nego što je to tako i na papiru, "sve po zakonu". Svaki nivo vlasti u skladu sa veličinom zalogaja koji mu je narod glasanjem aminovao, rješava svoja kadrovska pitanja. Nema direktora osnovne ili srednje škole, javnog preduzeća, ministra, dekana, rektora i tako dalje, koji nije došao iz politike ili preko politike. A kako se kod nas vlasti smjenjuju brže nego što iko može pratiti, malo je onih koji u porodici nemaju nekoga ko nije bio, trenutno je ili će biti direktor, dekan ili ministar, a na žalost mnogih, manje je mjesta za premijere i rektore ali nađe se.

Tuzlarije


I onda se nekima od tih upali lampica i kažu "dosta je uplitanja politike". Fino se čovjek osjeća kao budala kad počnu sa izjavama kako su za razvoj ovoga ili onoga, ko biva dosta je politike.

Onoj jedinoj rektorici od kako postoji Univerzitet u Tuzli nisam stigla ni ime zapamtiti, sastavi li žena koji mjesec? Dođe novi iz stranke i sad on optužuje da se politika upliće i da se na njega vrši pritisak, i to iz te iste stranke. Jasno je da su neki iskoristili pukotine i eto za naivne novih junaka koji preko noći postadoše apolitični tipovi. Mislim da bi pored svakog imena koje se u javnosti pojavi trebalo napisati u zagradi i kojoj stranci pripada. Znam da nema ni jednog na rukovodnoj funkciji koji nema neku "knjižicu". Prema tome lični i stranački interesu su ispred svega i svih, sve ostalo je priča za malu djecu.

Tuzlarije


Posebna je priča što su mnogi zbog politike zaboravili na srž bilo koje obrazovne i odgojne institucije. Tolika je borba za mjesta da je u desetom planu učenik i student, ti mladi ljudi koje treba nešto naučiti. Ne samo prenijeti znanje nego i svojim primjerem pokazati kako se treba ponašati, kako treba razgovarati. Pričamo o učenicima koji ne poštuju učitelje, nastavnike i profesore, a sve ih je manje koji zaslužuju poštovanje.

Tuzlarije


Nemam riječi da opišem koliko sam protiv stranačkih kadroviranja, dok je toga neće biti dobro. Kao u svim velikim "kućama" koje zapošljavaju vojsku ljudi, kao što su škole, fakulteti, bolnice, i da ne nabrajam, ima raznih ljudi, i dobrih i loših, poštenih i nepoštenih, politika ih svađa i kvari, a sve se to debelo reflektuje na one koje često zaboravljaju, a to su mladi od kojih mnogi samo gledaju gdje mogu otići. Mogu samo da kažem sretan vam djeco put, ako se kad situacija popravi imate se gdje vratiti.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 16 beba, 11 djevojčica i 5 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 208 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 10.03.2017. godine krv je darovalo 38 davalaca.
OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Susret šefova država Hrvatske i Rusije: Grabar-Kitarović i Putin za novi zamah u odnosima dvije zemlje

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Sve više Hrvata vjeruje u Europsku uniju
Objavljeno prije 3 sata
Svjetski židovski kongres pokreće međunarodnu kampanju zbog ustašluka u Hrvatskoj
Objavljeno prije 3 sata
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
Objavljeno prije 4 sata
"Hrabri" Trump se povukao pred dogovorom senatora oko Obamacarea
Objavljeno prije 4 sata
Europska komisija izdvaja 120 milijuna eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista
Objavljeno prije 4 sata
Pucnjava u američkom Marylandu: Upucano pet osoba, tri ubijene, ubojica u bijegu