TUZLARIJE - TUZLA DANAS

16.03.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


U toku je sjednica Skupštine TK hitnog karaktera na kojoj se raspravlja o aktuelnim dešavanjima na Univerzitetu u Tuzli. Bilo je dosta gostiju, profesora, studenatna, novinara, pa je jasno da interes javnosti ne jenjava. Što javno, što onako za vrijeme pauza, moglo se čuti da su i mediji odigrali svoju ulogu u ovome, a posebno se isticalo da kad nešto valja ne može se "probiti" dalje od Kantona, a je li nešto ne valja eto vijesti iz Tuzle. Time oni koji ne znaju ništa o Univerzitetu u Tuzli, koji postoji 40 godina, mogu steći pogrešnu sliku, Univerzitet je cijeli mali grad i treba posmatrati cijelu sliku, uzroke i posljedice. Ovako je ova vijest "pukla" kao što je svojevremeno kada su se potukle dvije doktorice, a jedva da se čuje kad se uradi neka hvale vrijedna operacija, spasi nekome život.

Tuzlarije


Neki su rekli da je ovo rektor mogao diskretno završiti, kazniti aktere verbalnog i fizičkog obračuna nego je to opet, braneći fotelje, svoje interese, izašlo daleko iz internih okvira, a ruku na srce, u svim kolektivima, firmama, fabrikama se dešava nemilih situacija.

Naravno da su se mediji raspisali jer ovo je za mnoge bila prava poslastica, i naravno da su neki vidjeli priliku da trasiraju put za opšte izbore koji će biti raspisani iduće godine.

Tuzlarije


Na sjednici se moglo čuti sve i svašta, a ono što je danas u Tuzli važniji događaj je da je otvoren Centar za dojku. Kolegica je pisala o tome, u članku se može pročitati više detalja, i to je jedna od vijesti koja jeste bitna i koja direktno utiče na poboljšanje uslova liječenja i brige o ženama.

Tuzlarije


Bitno je ovo što se dešava na Univerzitetu ali treba govoriti na način koji će doprinijeti smirivanju situacije, i staviti u fokus ono što je važno, a to je sam proces odvijanja nastave, uslove za rad, studente i ostalo. Previše je sve ispolitizirano, a ni nakon 11 dana nema zvaničnog izvještaja, nego više verzija istog događaja.

Rektor Nurić je pokazivao prijeteće SMS poruke, pa da ne bih o tome posebno pisala, jer i to bi trebao biti predmet istražnih radnji odgovarajućih organa, evo ovdje slike tih SMS poruka.

Tuzlarije


Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Vedad Pašić došao je sa advokatom, tražio je od premijera izvinjenje. Premijer je za govornicom rekao da je on na osnovu dva izvještaja udruženja žrtava genocida u Srebrenici rekao da je prof. Pašić vrijeđao žrtve genocida, pa ako to nije tačno on se i izvinjava. Premijer Gutić je također rekao da se moglo vidjeti "akademsko" ponašanje jedne od profesorica Univerziteta u Tuzli na press konferenciji koju je on održao.

Utisak je da je više onih koji žele smjenu rektora nego ne, a šta će na kraju biti ostaje da vidimo.

Tuzlarije


Ovih dana priča se puno o problemima koje u Hrvatskoj ima Todorić, vlasnik Agrokora pa između ostalog i Konzum lanca prodavnica. Todorić neće propasti, njemu će i hrvatska Vlada pomoći, a pitanje je šta je biti sa onima koji rade u prodavnicama Konzuma u BiH. Prvi talas sličnih kriza velikih privatnika obično udara najslabije karike, odnosno one na dnu ljestvice.

U Tuzli je vrijeme prelijepo, sunce sija, vijesnici proljeća se odavno mogu vidjeti.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 11 beba, 7 djevojčica i 4 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 187 intervencija

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 16.03.2017. godine krv su darovala 54 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Izdate naredbe za evakuaciju : Tajfun Lan pogodio Japan, tri osobe poginule

Referendum u Italiji: Građani Lombardije i Veneta glasali za veću autonomiju

U Nigeriji tri žene izvele napade: U tri samoubilačka napada poginulo 13 osoba

Trump o trgovini EU s Iranom: \'To su moji prijatelji\'

\'Gdje ima volje, ima i načina\': Einsteinova bilješka o tajni sreće na aukcijskoj prodaji

I zvanično na 31. mjestu: Džumhuru novi ranking karijere

12. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine: Ubiparip u debiju donio pobjedu Željezničaru u Gabeli
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 60 minuta
Gotova borba protiv ISIS-a u Filipinima: "Odrubljivali su glave, uništavali kuće i crkve"
Objavljeno prije sat vremena
Trump o trgovini EU-a s Iranom: "To su moji prijatelji, rekao sam im da nastave zarađivati"
Objavljeno prije 2 sata
Konzervativni japanski premijer osvojio dvotrećinsku većinu i obećao "reakciju" na Sjevernu Koreju
Objavljeno prije 2 sata
Tillerson u posjetu Saudijskoj Arabiji tražio da iz Iraka odu "iranske milicije"
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO Tinejdžer u Švicarskoj u dva napada sjekirom ranio nekoliko ljudi
Objavljeno prije 2 sata
Rusija optužuje koaliciju: "Izbrisali ste Raku s lica zemlje, kao Dresden 1945. godine"