TUZLARIJE - TUZLA DANAS

23.03.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Grozne su mi ove vijesti o stradanjima civila od mina. Jučer je smrtno stradao mlađi muškarac, 39 godina nakon što je traktorom naletio na dvije mine. Toliko se u našoj zemlji troši sredstava za gluposti, a evo i 22 godine nakon rata svijet gubi život od mina. Takvih vijest će biti još, jer se ne radi dovoljno na deminiranju terena. Naježim se kada pored puta vidim znak na kojem je mrtvačka glava, a rodbina i djeca političara slabo voze traktore i obrađuju zemlju pa ih se to i ne dotiče, uzdigli su se na viši nivo pa povukli i svoje. Kako je nekima dobro došao rat i sve ovo što je uslijedilo poslije.

Tuzlarije


Neki znaju od ranije, a obični narod od jučer, da funkciju rektora trenutno obavlja prof.dr. Zumreta Kušljugić, koju najbolje znaju oni koji imaju problema sa srcem pa dođu na Interno. O njenom liku i dijelu ne bih, svakako nisam za to kompetentna nego mi onako, nakon sve ove halabuke oko stanja na Univerzitetu u Tuzli, upadaju druge stvari u oči.

Tuzlarije


Na prošloj sjednici Skupštine TK izglasana je izmjena Zakona o visokom obrazovanju. Stupanjem na snagu ovih izmjena prestao je mandat rektoru, članovima Upravnog odbora, te prorektoru za nastavu i studentska pitanja. Do stabilizacije stanja v.d. dekana će imenovati Skupština TK, a prorektore za nastavu i studentska pitanja Senat.

Tuzlarije


Na redovnoj sjednici Vlade TK, održanoj u utorak, Vlada je imenovala članove privremenog Upravnog odbora Javne ustanove Univerzitet u Tuzli iz reda osnivača. Treba reći i da je ranije Upravni odbor bio za smjenu rektora, a i Unija studenata UNTZ-a je bila sa smjenu rektora i prorektora za nastavu. Nakon izmjene Zakona uslijedile su reakcije na uplitanje politike u rad Univerziteta, a onda je stiglo i objašnjenje da je propisano da kada se desi situacija da nema rektora da njegove poslove obavlja najstariji član Senata (u ovom slučaju dr. Kušljugić) do imenovanja v.d. rektora. Slijedom navedenog zanimljivo mi je zašto odmah nije rečeno ko će nakon stupanja na snagu Zakona obavljati poslove rektora kada je Kušljugička i tada bila najstariji član Senata. Time bi se smanjila reakcija javnosti, a isto tako mi nije jasno zašto je imenovan novi Upravni odbor? Pa i taj stari nije bio za starog rektora. Mogla bih ovako još ali dovoljno je i ovo da se vidi konfuznost situacije.

Tuzlarije


Inače, kao i za mnogo šta drugo i u slučaju Univerziteta vrijedi ona "tresla se gora rodio se miš", dva dana priče i zaborav. Ne mogu ne primijetiti da uz rektora Nurića nije stala akademska zajednica. Nije bitno je li on ok ili nije ali činjenica je da nikoga od njegovih kolega nije bilo puno briga šta se dešava, a ni one njegove iz stranke. Neće svijet da potura leđa i da dovodi svoj položaj u pitanje. Kako rekoh ovdje nisu bitna imena, ni pripadnost strankama, samo ukazujem na razloge zašto mnogo šta ne uzimam zdravo za gotovo. Davno, i dobro je Balašević rekao šta je politika.

Tuzlarije


Zanimljiva vijest je da Predstavnički dom Federalnog parlamenta nije podržao inicijativu poslanika Envera Bijedića iz Socijaldemokratske partije BiH da kod pregovaranja s Republikom Srbijom, nadležni treba da se založe da buduća putna komunukacija Sarajevo Beograd nipošto ne zaobiđe Tuzlanski kanton. Parlamentarna većina koju čine SDA, SBB i HDZ, nije glasala za ovo pa ispada da je Federaciji važnije da put ide kroz Republiku Srpsku nego kroz Federaciju. Nema logike pa ostaje samo jedno objašnjenje, važnije od svega bilo je odbiti inicijativu koja je došla iz redova SDP-a.

Dan je i danas prekrasan, mogli bi na Panonici razmišljati o otvaranju sezone ranije, ako se ne može kupati može se sunčati.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeo je 13 beba, 7 djevojčica i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 178 intervencija

Vatrogasci - imali su 12 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 9 krivičnih djela, zabilježene su 3 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 23.03.2017. godine krv je darovalo 95 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Angažovano 500 radnika, završetak do kraja godine: Intenzivirani radovi na zaobilaznici autoceste A1 kod Zenice

VIDEO: Regija se suočava s epidemijom morbila: Pad stepena vakcinacije djece slabi kolektivni imunitet

VIDEO: U F+ Sakib Pleh, direktor biblioteke: Biblioteka za slijepe i slabovidne korisnicima ispunjava život

VIDEO: Podijeljena mišljenja nastavnika, izdavači negoduju: Š ta donosi novi Nacrt zakona o udžbenicima u KS-a?

VIDEO: Aleksandar Vučić na Kosovu: Srbima poručio da se ne iseljavaju, Albancima da želi mir

Zapalila se fabrika za proizvodnju petardi: Najmanje 17 mrtvih u požaru u indiji

VIDEO: Učestvovalo 200 sudionika: Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Evropsko rukometno prvenstvo: Važna pobjeda Hrvatske u borbi za polufinale
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
VIDEO Završen napad na luksuzni hotel u Kabulu, nakon 12 sati drame šest mrtvih, među njima i jedna strankinja
Objavljeno prije sat vremena
Tuniske snage sigurnosti ubile pomoćnika čelnika Al-Kaide u Magrebu
Objavljeno prije sat vremena
Donald Trump možda neće ići u Davos, gdje se okuplja svjetska politička i poslovna ekipa
subota, 20.1.2018. 20:18
VIDEO, FOTO Tisuće žena diljem svijeta prosvjeduju protiv Trumpa: "Naš gumb je veći od tvog"
subota, 20.1.2018. 18:41
Napadači upali u hotel Intercontinental u Kabulu, ima mrtvih: "Pucaju po gostima"
subota, 20.1.2018. 17:45
Lavrov opovrgnuo navode turskih medija: "Ruska vojska ostaje u Siriji"