TUZLARIJE - TUZLA DANAS

28.03.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Prenosim dio zanimljive inicijative: Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu prezentirao inicijativu za izmjenu zakona o PDV-u čija je suština, kako je rekao, uvođenje sistema plaćanja PDV-a državi po naplaćenim fakturama, za razliku od sadašnjeg sistema kada su privrednici dužni po izdatoj fakturi odmah platiti PDV, bez ikakve garancije da će naplatiti taj novac, pojasnio je Magazinović.

Tuzlarije


Da hoće ovo usvojiti, kako bi se mnogi obradovali. Plaćanje PDV-a bez garancije da će se usluga naplatiti veliki je problem za mnoge, a obično najviše stradaju mali privrednici kojima je i par stotina maraka puno ako ih izgube.

Tuzlarije


O ovome se godinama priča, inicijativa je bilo i sa lokalnog nivoa, i naši vijećnici su to predlagali ali sve se završi na prijedlogu. Koliko je apsurdna situacija da se PDV plaća prije naplate govori podatak da neki pitaju klijenta ima li namjeru platiti uslugu, ako nema da mu ne izdaju fakturu jer 17% na fakturisani iznos nije malo. Apsurdno je i da sistem plaćanja PDV-a po naplati fakture funkcionira u 22 zemlje Evropske unije, u našoj regiji u Srbiji i Hrvatskoj, a mi smo eto mimo svijeta i kad ne moramo. Evo još jedne prilike da političari pokažu da bar nekada imaju osjećaj za privredu.

Tuzlarije


Mladi sportista iz BiH Kerim Ahmetspahić oborio je Guinnessov rekord nakon što je slomio glavom 110 betonskih blokova. Jučer je bio na vijestima regiona, a i šire. Čuo je za njega i suosnivač Monty Paytona John Cleese pa je imao samo jedno pitanje: "Zašto?". Onda se internetski narod raspisao oko toga, bilo je duhovitih odgovora, a meni i nije nešto smiješno da gotovo dijete, ima tek 16 godina, razbija glavom betonske blokove. Guinnessovi rekordi su otišli u krajnost, često su bizarni i glupi, i što je najgore, motivišu one kojima je važno da im ime bude upisano u famoznoj Guinnessovoj knjizi rekorda, da izmišljaju u čemu bi mogli biti rekorderi.

Tuzlarije


Mada su jutra hladna vrijeme je opet lijepo, sunce sija. U pojedinim dijelovima grada nije bilo struje po tri sata što je bilo dosta neobično. Odvikli smo se od nestašica, a bez struje i vode posebno je teško.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeo je 11 beba, 7 djevojčica i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena je 191 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen jednom, prijavljena su 3 krivična djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 28.03.2017. godine krv je darovalo 86 davalaca.
OSTALE VIJESTI
Rođena u Prizrenu, živi u Sarajevu, a ustvari ne postoji: Nihadina potresna priča: bez državljanstva nevidljiva za društvo

VIDEO: Zaključci programskog skupa SDA: \'Pokušaji destabilizacije stranke neće proći\'

VIDEO: Predstavljene osnovne ideje nove političke stranke: U Tuzli konstituirana Skupština Pokreta demokratske akcije

VIDEO: Počeo plasman kredita za osobe do 40 godina: 20 miliona maraka za rješavanje stambenog pitanja mladih

VIDEO: Dvogodišnji projekt vrijedan 1,5 miliona eura: Evropska unija pruža podršku statističkim institucijama u BiH

VIDEO: \'Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku\': U Hrvatskoj prosvjedi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

VIDEO: \'Marš za naše živote\': SAD: Protesti protiv oružja najveći od Vijetnamskog rata

Sirijske snage sada drže pod kontrolom 90% enklave: Posljednja grupa pobunjenika evakuisana iz Istočne Ghoute

Maria Elisabetta Alberti Casellat prva žena na čelu Senata: Izabrani predsjednici italijanskog Parlamenta, ali ne i Vlade

Pomjeranje kazaljki sa dva na tri sata: Počinje ljetno računanje vremena