TUZLARIJE - TUZLA DANAS

29.03.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


U Sarajevu će sutra biti predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku koja se već može online potpisati, a evo kako izgleda dio teksta. Od raspada bivše Jugoslavije vode se rasprave i o jeziku ili jezicima koji se koriste na području bivše Jugoslavije, osim Slovenije i Makedonije.

Tuzlarije


U Tuzli je utemeljena jedinstvena književna manifestacija Cum grano salis, izbor najboljeg romana sa područja nama razumljivih jezika, a to su Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Kao i u mnogo čemu drugom, i ovdje su stručnjaci imali dosta oprečna mišljenja u zavisnosti od političke angažovanosti. Mnogi su nastojali da nam što više ukažu na različitosti jezika. Zadnjih par godina, pomalo stidljivo su počeli neki da govore da je u pitanju isti jezik sa različitim varijacijama.

Tuzlarije


Činjenica je da se razumijemo i da nam ne treba prevodioc kada idemo u Hrvatsku, Srbiju ili Crnu Goru, a mnogi se slažu da svako ima pravo da svoj jezik zove kako misli da treba i najgore je negirati jezik koji je mnogima uz domovinu kao lična karta. Daje mu osjećaj pripadnosti nekome i nečemu. Inače, na sve utiče sredina, roditelji, ljudi u okruženju, tako da je pogrešno nekoga ispravljati. Zašto neko kaže sretan a drugi srećan, druga je tema.

Tuzlarije


Vidjećemo kako će to sve proteći, a čovjek koji je naš pisac ali je svoj uspješan put nastavio i u Americi pišući na engleskom, Sarajlija Aleksandar Hemon, dobio je Penovu nagradu, što je svakako za čestitanje. Nadam se da tamo gdje ga spominju navode da je iz Bosne i Hercegovine. Da ne bude da nas spominju samo kad šta ne valja.

Tuzlarije


U Dubrovniku je jučer žena u automobilu sletila s puta nakon čega je i umrla. Nesreća ne bi izazvala posebnu medijsku pažnju da vozačica nije imala 96 godina. Odmah je počela priča da li i kada treba kontrolisati starije vozače. U našoj zemlji se kontrolišu svi iznad, mislim 65 godina. Moraju dobiti ljekarsko uvjerenje, što znači nakon pregleda im produže vozačku na par godina u zavinosti od rezultata pregleda. Ispituju se refleksi, pregleda vid, potreban je i nalaz psihijatra. Iako su ti ljekarski pregledi često reda radi, ipak postoje, što je dobro, koliko god se neki bunili i mislili da trebaju kao u nekim zemljama zapada voziti dokle misle da mogu.

Tuzlarije


Kod nas su sad drugačiji i automobili i dosta je izraženija gužva na cestama. Statistike pokazuju da su za saobraćajne nesreće procentulano više krivi mladi nego stari ali treba uzeti u obzir da je na ulici puno više onih koji imaju 20 nego 90 godina. Ne samo stariji, nego i ostali, nisu baš kritični kada govore o sebi, dugo čovjeku treba da shvati da ne može što je mogao, da godine čine svoje bez obzira što su neki vitalniji od drugih.

Tuzlarije


Sutra je sjednica Gradskog vijeća Tuzle pa će se govoriti i o uređenju Ilinčice. Moglo bi to biti lijepo izletište. Neki putevi na Ilinčici su još oštećeni od klizišta koja su pokrenuta 2014. godine pa se nadam da će uređenjem izletišta i to doći na red.

Tuzlarije


Što se tiče lokalnih dešavanja da spomenem da su obogatili drvored, odnosno posadili mladice u Aleji Alije Izetbegovića.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeo je 11 beba, 8 djevojčica i 3 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 223 intervencije

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 6 puta, prijavljena su 3 krivična djela, zabilježeno je 10 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 29.03.2017. godine krv su darovala 32 davaoca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nakon više od pet sati rasprave: Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2018.

SDA protiv prijedloga HNS-a, HDZ protiv prijedloga SDA: Žustra rasprava parlamentaraca o izmjenama Izbornog zakona

VIDEO: Predsjednica Hrvatske u posjeti BiH: Grabar-Kitarović i Čović: Dijalog najbolji put za napredak

Grabar-Kitarović sa Srebreničankama: Subašić: Hrvatska da se više uključi u problem nestalih osoba

Nađeno poslije ubistva Ivanovića: Kosovska policija: Identifikovan vlasnik izgorjelog vozila

Okončano zasjedanje Vojnog odbora Alijanse: Rusija ponovo slovi kao strateški konkurent NATO-u

Š pijunski rat: Uhapšen bivši agent CIA-e, SAD sumnja da je radio za Kineze

Na otvaranju igara marširat će zajedno : Dvije Koreje formiraju prvi zajednički olimpijski tim

Bit će organizirani oproštajni mečevi: Ronaldinho okončao igračku karijeru
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Uhićen bivši agent CIA-e, kod sebe godinama skrivao bilježnice pune tajnih informacija
Objavljeno prije 3 sata
Pariz i London potpisuju novi sporazum o migrantima, ne žele da se ponovi kaos u Calaisu
Objavljeno prije 3 sata
Sjeverna i Južna Koreja Zimske olimpijske igre otvaraju pod istom zastavom
Objavljeno prije 3 sata
POGLEDAJTE SNIMKU Meteor eksplodirao nad Amerikom
Objavljeno prije 4 sata
Pakistanska policija uhitila osumnjičenog za silovanje i ubojstvo 7-godišnje Zainab
Objavljeno prije 4 sata
Što sve dosad znamo o "kući užasa" u Kaliforniji: Djeca su bila lancima vezana za krevet, Bibliju su učila napamet