TUZLARIJE - TUZLA DANAS

29.03.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


U Sarajevu će sutra biti predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku koja se već može online potpisati, a evo kako izgleda dio teksta. Od raspada bivše Jugoslavije vode se rasprave i o jeziku ili jezicima koji se koriste na području bivše Jugoslavije, osim Slovenije i Makedonije.

Tuzlarije


U Tuzli je utemeljena jedinstvena književna manifestacija Cum grano salis, izbor najboljeg romana sa područja nama razumljivih jezika, a to su Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Kao i u mnogo čemu drugom, i ovdje su stručnjaci imali dosta oprečna mišljenja u zavisnosti od političke angažovanosti. Mnogi su nastojali da nam što više ukažu na različitosti jezika. Zadnjih par godina, pomalo stidljivo su počeli neki da govore da je u pitanju isti jezik sa različitim varijacijama.

Tuzlarije


Činjenica je da se razumijemo i da nam ne treba prevodioc kada idemo u Hrvatsku, Srbiju ili Crnu Goru, a mnogi se slažu da svako ima pravo da svoj jezik zove kako misli da treba i najgore je negirati jezik koji je mnogima uz domovinu kao lična karta. Daje mu osjećaj pripadnosti nekome i nečemu. Inače, na sve utiče sredina, roditelji, ljudi u okruženju, tako da je pogrešno nekoga ispravljati. Zašto neko kaže sretan a drugi srećan, druga je tema.

Tuzlarije


Vidjećemo kako će to sve proteći, a čovjek koji je naš pisac ali je svoj uspješan put nastavio i u Americi pišući na engleskom, Sarajlija Aleksandar Hemon, dobio je Penovu nagradu, što je svakako za čestitanje. Nadam se da tamo gdje ga spominju navode da je iz Bosne i Hercegovine. Da ne bude da nas spominju samo kad šta ne valja.

Tuzlarije


U Dubrovniku je jučer žena u automobilu sletila s puta nakon čega je i umrla. Nesreća ne bi izazvala posebnu medijsku pažnju da vozačica nije imala 96 godina. Odmah je počela priča da li i kada treba kontrolisati starije vozače. U našoj zemlji se kontrolišu svi iznad, mislim 65 godina. Moraju dobiti ljekarsko uvjerenje, što znači nakon pregleda im produže vozačku na par godina u zavinosti od rezultata pregleda. Ispituju se refleksi, pregleda vid, potreban je i nalaz psihijatra. Iako su ti ljekarski pregledi često reda radi, ipak postoje, što je dobro, koliko god se neki bunili i mislili da trebaju kao u nekim zemljama zapada voziti dokle misle da mogu.

Tuzlarije


Kod nas su sad drugačiji i automobili i dosta je izraženija gužva na cestama. Statistike pokazuju da su za saobraćajne nesreće procentulano više krivi mladi nego stari ali treba uzeti u obzir da je na ulici puno više onih koji imaju 20 nego 90 godina. Ne samo stariji, nego i ostali, nisu baš kritični kada govore o sebi, dugo čovjeku treba da shvati da ne može što je mogao, da godine čine svoje bez obzira što su neki vitalniji od drugih.

Tuzlarije


Sutra je sjednica Gradskog vijeća Tuzle pa će se govoriti i o uređenju Ilinčice. Moglo bi to biti lijepo izletište. Neki putevi na Ilinčici su još oštećeni od klizišta koja su pokrenuta 2014. godine pa se nadam da će uređenjem izletišta i to doći na red.

Tuzlarije


Što se tiče lokalnih dešavanja da spomenem da su obogatili drvored, odnosno posadili mladice u Aleji Alije Izetbegovića.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeo je 11 beba, 8 djevojčica i 3 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 223 intervencije

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 6 puta, prijavljena su 3 krivična djela, zabilježeno je 10 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 29.03.2017. godine krv su darovala 32 davaoca.

OSTALE VIJESTI
Tužilaštvo BiH donijelo naredbu za Milorada Dodika: Neće biti istrage za negiranje genocida

Konačan broj žrtava koje krije ova grobnica još nije poznat: Počela ekshumacija u rudniku Sase kod Srebrenice

Komisija usvojila izmjenu Krivičnog zakona BiH: Zabrana zamjene zatvorskih kazni novčanom za djela terorizma

Iskazali interes za saradnju u eksploataciju nafte u FBiH: Predstavnici Shella nisu došli na sastanak sa Džindićem

Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijane Jurić: U Srbiji skupljanje potpisa za doživotnu robiju za ubice djece

Izabrani senatori koji će odlučivati o Kataloniji: U četvrtak sjednica katalonskog parlamenta

Izdate naredbe za evakuaciju : Tajfun Lan pogodio Japan, tri osobe poginule

Zbog emisije ugljičnog dioksida: Sve kiseliji oceani pogubno utječu na oceanske ekosustave

FOTO: Iz perspektive Kristine Makeeve: Kako jesen izgleda širom svijeta

I zvanično na 31. mjestu: Džumhuru novi ranking karijere
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
CNN: Budućnost Kine? Dominacija putem sile
Objavljeno prije 2 sata
Tillerson iznenada posjetio Afganistan
Objavljeno prije 3 sata
Francuske vlasti odlučile: "Ne smijete nazvati bebu Džihad"
Objavljeno prije 3 sata
Amazon u Njemačkoj otvara istraživački centar za umjetnu inteligenciju
Objavljeno prije 3 sata
Znanstvenici upozoravaju na sve kiselije oceane: "Ovo je bez presedana u 300 milijuna godina"
Objavljeno prije 4 sata
Napadnuta ruska novinarka poznata po kritiziranju Putina, muškarac ju je ubo nožem u vrat