-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

17.11.2006.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Šta ću, opet moram napisati da je vrijeme lijepo i sunčano kao i svaki dan ove sedmice. Jutarnje temperature su niske, moramo se utopliti, ali zato oko podne može se i u kratkim rukavima. Trebamo ujutro izaći sa torbom u kojoj ćemo vratiti jakne i džempere kući. Razlika u temperaturi je sigurno oko 10, ma da dodam još malo pa kažem 15, a ako ne i 20 stepeni. Duša mi pretjerivati, ali stvarno pogledajte slike, pa kraj novembra je. Petak je, ugodan vam vikend, pozdravaljaju vas Tuzlarije. Za one malo dalje od Tuzle, pozdrav uz pjesmu svuda pođi kući dođi :)



Jedna od stvari na koje možemo biti ponosni i gdje možemo konkurisati najboljima u svijetu su naše pekare i način na koji se pravi hljeb, kifle, perece, lepine i sve drugo. Pekara u gradu ima puno i sve imaju svoje mušterije. Dugi niz godina najpoznatije pekare su bile Hukićeva kod Šarene džamije na skveru, i Kabilova u blizini mosta s kipovima. Šta se iz tih pekara hljeba ispeklo i pojelo?

U osnovnoj školi išli smo u Kabilovu na užinu, kupovali neke kao male hljebčiće koje smo zvali patkice, gore je bilo dosta soli. Ni po obliku ni po ukusu nisu ličili na patke ali su se zvali patkice, možda je to nešto izvrnuto od placke. Za vrijeme velikog odmora ta pekara je bila puna, gurali smo se tamo, dogovarali ko će se gurati i kupovati. Vruće patkice do škole jedva držali u ruci i onako suhe jeli. Kome se nije išlo tu kupovao je u radnji u kojoj je sada restoran, preko puta Kina Mladost, četvrt hljeba i jos nešto. Kako mi sad neobično zvuči to četvrt hljeba, a to su nekada, posebno radnje pored škola, imale spremno za gladne učenike. Obično bi se uz to kupovala pašteta pa onako kulturno "umakao" hljeb u paštetu. Da nije nestašluka ne bi ni škola bilo, pa tako ne znam kako do toga dođe, ali smo jedno vrijeme kupovali četvrt hljeba i kokos čokoladicu. Bile su kokos i kesten te čokolade i neko se dosjeti da stavi čokoladu u četvrt hljeba pa tako i mi svi počeli praviti te sendviče a roditelji padali u nesvijest kad čuju šta im djeca jedu.



Neki se sjećaju i kifli iz pekare kod „Makedonca“ koja je bila u blizini Tenisa, sada je i u tu pekara Kabil.

Inače, Hukićeva pekara je ostala kakva je i bila a Kabil je uredio svoju i sada blista u novom žutom ruhu. Sve se manje čuje, ali nekada su stariji Tuzlaci kada neko ima posebno velika usta govorili da su mu usta k´o Kabilova pekara.

Od novijih pekara mnogi će reći da boljih slanaca nego onih u pekari "Tušanj" ispod skvera nema. I stvarno su posebni.
Dok smo nekada svi pravili sendviče, pohovali meso za put, sada se uglavnom kupi svega u tim pekarama. Pa tako i mi gdje god putujemo, u pekaru "Tušanj" po slance i male bureke svratimo. Kupimo slanaca k´o drva, pa stavimo na zadnje sjedište, dijete već naučilo da do Karaule ne može leći jer nema mjesta, a do tada jedan po jedan vruč i mekan slanac nestaje iz kese.

Izbor tih pekarskih proizvoda je stvarno velik a nije skupo, za par maraka punu kesu kupite. Osim onog od bijelog brašna tu su i druge vrste tamnog hljeba a ko voli ima i prohu. Kad god vidim da neko kupuje prohu pomislim da nije u ratu ovdje bio.

Nekada je najskuplji hljeb bio bijeli, pa polubijeli a crni najeftiniji, pa se smatrao kao neki hljeb za sirotinju. A sada i mi došli do pameti pa vidjeli da je crni zdraviji pa mu i cijena veća. Hljeb iz radnji se više mijenjao nego onaj iz pekara. Dok je prije bio sav istog oblika sa onim rupicama kao ukras, sada ima rezani, ili ne, raznog oblika upakovan u kese. Prije nam hljeb daju a na sredini komad papira, u prodavnicama bili kao u nekim drvenim ormarima sa paravanom preko. Nije bilo svugdje kasa, pa nam prodavačice često na tom papiru računale sta smo kupili. A od hemijske olovke sav išaran onaj džep na radnom mantilu.

Jezičke zavrzlame uplele se i u pekare, pa se tako kaže da je hljeb ili pizza iz krušne peći. Iako malo ko u Tuzli kaže kruh niko neće reči da je nešto iz hljebne peći.

Dok pišem voda mi niz usta curi, jedva čekam da prođem pored prve pekare a vi možete pročitati šta naši dragi forumaši kažu na ovu temu Kifla.

S.M.

Priredio(la): S.M. -V.K.                



OSTALE VIJESTI
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre
Vučić je sa Xijem zaigrao na krivu kartu
Ovo je metal budućnosti
Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?
Najtopliji travanj ikada, nastavljaju se obarati temperaturni rekordi
Kineska mreža stoji iza jedne od najvećih online prevara
Obnovljivi izvori čine više od 30 posto proizvodnje električne energije u svijetu
Golem raketni napad na Ukrajinu. "Svijet ne smije dati šansu novom nacizmu"
Cijene nafte pale, dolar ojačao
Oceani se rekordno zagrijavaju. To bi nas to trebalo brinuti
AstraZeneca povlači cjepivo protiv covida diljem svijeta
Umro glavni šef propagande Kim Jong-una
Amerika zaustavila isporuku bombi Izraelu
Šef američke diplomacije: Sankcionirati sve koji olakšavaju ilegalne migracije
Trumpu se sudi u četiri postupka. Odgođeno mu suđenje u slučaju tajnih dokumenata
Bijela kuća: Neprihvatljivo je da Izrael blokira humanitarnu pomoć za Gazu
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: Novac nije bio moja motivacija
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji







SVASTARIJE

VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre

Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren

Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?

Međunarodna istraga otkrila jednu od najvećih online prevara. Iza nje stoje Kinezi

Oceani se bore s viškom topline. Evo zašto bi nas to trebalo brinuti

Izrael započeo napad na Rafah

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi