TUZLARIJE - TUZLA DANAS

09.05.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Danas se obilježava Dan Evrope kao i Dan pobjede nad fašizmom, a kod nas još i Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša. U organizaciji Gradske uprave jučer je položeno cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji, a predstavnici Skupštne i Vlade TK su to uradili danas. Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja jer je tada nacistička Njemačka 1945. potpisala kapitulaciju. U ime Trećeg rajha kapitulaciju je potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kejtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Tuzlarije


Iako je kapitualcija potpisana 9. maja 1945. godine, Drugi svjetski rat je okončan nekoliko mjeseci poslije kapitulacijom carskog Japana, i to nakon bacanja atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

Od tada su prošle 72 godine, naslušali smo se priča o Drugom svjetskom ratu, ne samo priča, čitali, učili, gledali filmove, i mi i mnogi drugi, i opet bi neki ratovali. U neke od koncentracionih logora se može ući, pogledati šta je čovjek čovjeku u stanju uraditi. Nisu to ubistva u afektu, incidentna, slučajna, nego dobro organizovana, planska sistematska.

Tuzlarije


Dokumentarci o Drugom svjetskom ratu su fascinantni jer čovjek kroz njih može da spozna razmjere logistike zločina, mašinerije koja je bila iza svega. Da milioni ubijenih budu više od broja, da budu ljudi. Da kad gledalac vidi brdo od kose logoraša u Aušvicu shvati kako se postupalo s ljudima. Znam, i meni dosadi nekad priča o ratu ali mi je teško da shvatim da se su se ratovi i genocidi i poslije toga dešavali i dešavaju. Da se tome teži više nego miru. Život tako brzo prođe, dok se okrenemo naberemo lijepo godina i umjesto da živimo i miru i tražimo lijepo u svemu, neko bi ratovao, slao mladost od 18 godina u rovove umjesto na putovanja i školovanje.

Zato sam mišljenja da Dan pobjede nad fašizmom treba obilježavati i podsjećati da fašizam nije do kraja pobijeđen, fašisti su negdje oko nas, pritaje se pa čekaju svojih 5 minuta, da upropaste nekome život. Nakon rata na ovim prostorima, iako sam po prirodi optimist, teško da bi više ikad mogla reći "ma neće to kod nas".

Tuzlarije


Eto opet smo pričali o nafti. Godinama se članci o pojavi nafte u Tuzli završavaju na sličan način, s nadom da će se istraživanjima o nafti u Tuzli neko ozbiljno pozabaviti. Možda bi se mogla i neka sredstva povući za kvalitetno istraživanje. Jedino me brine da ako se pročuje da ima nafte, eto i neželjenih "gostiju". Mogao bi i Trump, kad bude obilazio ženinu rodbinu, ako je ostala koja tetka u Sloveniji, skokne i do nas da vidi naša nalazišta. Bilo bi dobro da se može iznajmiti zemlja pa neka svako sebi istražuje, da i ja jednu bušotinu parkiram pa poslije otvorim benzinsku pumpu i napišem – kupujte domaće. Ne znam sjećate li se one priče kada su suprugu od jednog našeg vlasnika benzinskih pumpi pitali što otvara i drugu, a ona rekla "misliš da se od jedne pumpe može živjeti?".

Tuzlarije


U Tuzli je danas hladno, a hladno obavezno bude kad se radijatori ohlade. Ne sjećam se da je kad dugačije bilo, kako završi sezona grijanja eto i hladnoće. A osim što je hladno pada i kiša.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 10 beba, 3 djevojčice i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 226 intervencija

Vatrogasci - nisu imali intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 8 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 09.05.2017. godine krv su darovala 32 davaoca.

OSTALE VIJESTI
Rođena u Prizrenu, živi u Sarajevu, a ustvari ne postoji: Nihadina potresna priča: bez državljanstva nevidljiva za društvo

VIDEO: Zaključci programskog skupa SDA: \'Pokušaji destabilizacije stranke neće proći\'

VIDEO: Predstavljene osnovne ideje nove političke stranke: U Tuzli konstituirana Skupština Pokreta demokratske akcije

VIDEO: Počeo plasman kredita za osobe do 40 godina: 20 miliona maraka za rješavanje stambenog pitanja mladih

VIDEO: Dvogodišnji projekt vrijedan 1,5 miliona eura: Evropska unija pruža podršku statističkim institucijama u BiH

VIDEO: \'Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku\': U Hrvatskoj prosvjedi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

VIDEO: \'Marš za naše živote\': SAD: Protesti protiv oružja najveći od Vijetnamskog rata

Sirijske snage sada drže pod kontrolom 90% enklave: Posljednja grupa pobunjenika evakuisana iz Istočne Ghoute

Maria Elisabetta Alberti Casellat prva žena na čelu Senata: Izabrani predsjednici italijanskog Parlamenta, ali ne i Vlade

Pomjeranje kazaljki sa dva na tri sata: Počinje ljetno računanje vremena
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Mladi katolici poručili papi da žele Crkvu koja manje moralizira
Objavljeno prije 4 sata
Tisuće ljudi prosvjedovale diljem Europe protiv turskih napada na Kurde
Objavljeno prije 4 sata
Agenti pronašli terorističko oružje u francuskom supermarketu
Objavljeno prije 5 sati
Puigdemont pobjegao iz Finske u Belgiju
Objavljeno prije 5 sati
Francuska slavi svog heroja, policajca koji je umro nakon što se predao otmičaru da bi spasio taoce
Objavljeno prije 6 sati
Francuska policija pronašala bilješke džihadista u kojima piše o Islamskoj državi