TUZLARIJE - TUZLA DANAS

09.05.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Danas se obilježava Dan Evrope kao i Dan pobjede nad fašizmom, a kod nas još i Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša. U organizaciji Gradske uprave jučer je položeno cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji, a predstavnici Skupštne i Vlade TK su to uradili danas. Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja jer je tada nacistička Njemačka 1945. potpisala kapitulaciju. U ime Trećeg rajha kapitulaciju je potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kejtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Tuzlarije


Iako je kapitualcija potpisana 9. maja 1945. godine, Drugi svjetski rat je okončan nekoliko mjeseci poslije kapitulacijom carskog Japana, i to nakon bacanja atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

Od tada su prošle 72 godine, naslušali smo se priča o Drugom svjetskom ratu, ne samo priča, čitali, učili, gledali filmove, i mi i mnogi drugi, i opet bi neki ratovali. U neke od koncentracionih logora se može ući, pogledati šta je čovjek čovjeku u stanju uraditi. Nisu to ubistva u afektu, incidentna, slučajna, nego dobro organizovana, planska sistematska.

Tuzlarije


Dokumentarci o Drugom svjetskom ratu su fascinantni jer čovjek kroz njih može da spozna razmjere logistike zločina, mašinerije koja je bila iza svega. Da milioni ubijenih budu više od broja, da budu ljudi. Da kad gledalac vidi brdo od kose logoraša u Aušvicu shvati kako se postupalo s ljudima. Znam, i meni dosadi nekad priča o ratu ali mi je teško da shvatim da se su se ratovi i genocidi i poslije toga dešavali i dešavaju. Da se tome teži više nego miru. Život tako brzo prođe, dok se okrenemo naberemo lijepo godina i umjesto da živimo i miru i tražimo lijepo u svemu, neko bi ratovao, slao mladost od 18 godina u rovove umjesto na putovanja i školovanje.

Zato sam mišljenja da Dan pobjede nad fašizmom treba obilježavati i podsjećati da fašizam nije do kraja pobijeđen, fašisti su negdje oko nas, pritaje se pa čekaju svojih 5 minuta, da upropaste nekome život. Nakon rata na ovim prostorima, iako sam po prirodi optimist, teško da bi više ikad mogla reći "ma neće to kod nas".

Tuzlarije


Eto opet smo pričali o nafti. Godinama se članci o pojavi nafte u Tuzli završavaju na sličan način, s nadom da će se istraživanjima o nafti u Tuzli neko ozbiljno pozabaviti. Možda bi se mogla i neka sredstva povući za kvalitetno istraživanje. Jedino me brine da ako se pročuje da ima nafte, eto i neželjenih "gostiju". Mogao bi i Trump, kad bude obilazio ženinu rodbinu, ako je ostala koja tetka u Sloveniji, skokne i do nas da vidi naša nalazišta. Bilo bi dobro da se može iznajmiti zemlja pa neka svako sebi istražuje, da i ja jednu bušotinu parkiram pa poslije otvorim benzinsku pumpu i napišem – kupujte domaće. Ne znam sjećate li se one priče kada su suprugu od jednog našeg vlasnika benzinskih pumpi pitali što otvara i drugu, a ona rekla "misliš da se od jedne pumpe može živjeti?".

Tuzlarije


U Tuzli je danas hladno, a hladno obavezno bude kad se radijatori ohlade. Ne sjećam se da je kad dugačije bilo, kako završi sezona grijanja eto i hladnoće. A osim što je hladno pada i kiša.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 10 beba, 3 djevojčice i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 226 intervencija

Vatrogasci - nisu imali intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 8 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 09.05.2017. godine krv su darovala 32 davaoca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Hrvatska predsjednica u trodnevnoj posjeti BiH: Otvorenim razgovorima zadovoljni svi

Predstavnički dom PSBiH: Usvojen Prijedlog budžeta institucija BiH za 2018.

VIDEO: Nakon više od pet sati rasprave: Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2018.

SDA protiv prijedloga HNS-a, HDZ protiv prijedloga SDA: Žustra rasprava parlamentaraca o izmjenama Izbornog zakona

VIDEO: Identifikovan vlasnik izgorjelog vozila: Kosovska policija ima nove detalje o ubistvu Ivanovića

Ranjeno 48 osoba: U dva samoubilačka napada u Nigeriji 12 mrtvih

Okončano zasjedanje Vojnog odbora Alijanse: Rusija ponovo slovi kao strateški konkurent NATO-u

Š pijunski rat: Uhapšen bivši agent CIA-e, SAD sumnja da je radio za Kineze

VIDEO: Na otvaranju igara marširat će zajedno : Dvije Koreje formiraju prvi zajednički olimpijski tim

\'Težak je protivnik i igra jako dobar tenis\': Nadal: Džumhur je mnogo napredovao od našeg posljednjeg meča
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 9 sati
Mlada Palestinka koja je napala izraelske vojnike ostaje u zatvoru: "Pretvorit će je u Ivanu Orleansku"
srijeda, 17.1.2018. 20:30
Sin Donalda Trumpa: Moj otac nije rasist, zanima ga samo novac
srijeda, 17.1.2018. 19:24
Je li zajednički nastup dviju Koreja na OI-ju korak prema ujedinjenju ili novi Kimov trik?
srijeda, 17.1.2018. 18:02
Rumunjska dobila prvu premijerku u povijesti
srijeda, 17.1.2018. 17:38
Njemačka i Poljska se moraju dogovoriti oko odštete za Drugi svjetski rat, osnovat će povjerenstvo
srijeda, 17.1.2018. 16:57
Uhićen bivši agent CIA-e, kod sebe godinama skrivao bilježnice pune tajnih informacija