TUZLARIJE - TUZLA DANAS

29.05.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Sve je toplije. I ptice na grani znaju da je klima poremećena, samo to neće da čuje prvi čovjek Amerike koji i dalje gura neke svoje fazone. Nevjerovatno je ko je predsjednik najveće sile svijeta. Inače, utisak je da su mnogi predsjednici priča za sebe, o svakom bi se moglo pričati. Sve u svemu, ko sve vodi ovaj svijet nije nama ni loše.

U Saudijskoj Arabiji Trump je sa domaćinima sklopio veliku posao vrijedan 110 milijardi dolara, a za uzvrat nije ni riječ rekao o kršenju ljudskih prava u tom kraljevstvu. To bi mu se moglo obiti o glavu jer su Trumpovi novi najbolji prijatelji obznanili da će pogubiti mladića, invalida, zbog učešća u nekim protestima. Aktivisti i javnost u Americi zahtijevaju Trumpovu reakciju i intervenciju ali sumnjam da će sa Saudijcima glumiti kauboja kao što je sa, sada već bivšim, prijateljima iz EU.

Tuzlarije


Sinoć je spriječena oružana pljačka na benzinskoj pumpi u Planama. Oružane pljačke pumpi nisu novost ali je zanimljivo da je ovu omeo kupac koji je bio u automobilu na pumpi. Kad je shvatio o čemu se radi taj je vozač vozilom krenuo na pljačkaša koji je bio vani. Nastradao je frižider, razbojnici su pobjegli ali nisu stigli daleko, policija ih je uhapsila. To bi bila skraćena verzija izvještavanja portala, a u suhoparnoj policijskoj verziji savjesnog građanina ne spominju.

Tuzlarije


Većina pljački se dešava noću pa tad treba biti dodatno oprezan. Policija kaže da treba izbjegavati pusta, zabačena mjesta, posebno ako se krećemo sami. Ne bi bilo loše, to kažem ja a ne policija, da se zlu ne trebalo nosi nešto što bi moglo pomoći u slučaju napada. Mini suzavac u spreju jedno vrijeme se mogao i na pijaci kupiti. Mogla bih ja jedan plastični – igračku pištolj. Svakako mi se sviđaju rekviziti iz kaubojskih filmova, onaj opasač sa revolverima. Treba to uvesti u modne novitete pa da se malo prošetam. Iz kaubojskih filmova našem narodu ostalo je u govoru da se neko raspištoljio, e to je kad dođe neki kauboj pa sjedne u kafić i skine pištolje da lakše pije kafu, da ga žena kad dođe kući ne pita kakva je ovo fleka na pištolju?

Tuzlarije


Dok nisma odlutala u maštanju da napišem da Udruženje "Nova ženska inicijativa " organizuje promociju romana "Kako preživjeti smak svijeta" autorice Jagode Iličić. Roman je nagrađen od Fondacije za izdavaštvo FBiH 2016. godine. Ne propustite druženje u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla danas, 29. maja, sa početkom u 19 sati.

Tuzlarije


Priroda je ovih dana prelijepa, sada su ruže u punom cvatu. Osim ruža i drugog cvijeća, sve je više voća koje nismo dugo viđali, a tu su i razne vrste paradajza od kojih se po nazivu posebno izdvaja volovsko srce, neki pišu i bivolje. Ubrzano je prispjelo, specijalno za ramazan. Zna se da je ovih dana glavni meni ramazanka, kajmak i paradajz, a glavna dilema je li ramazanka bolja sa maslacom ili kajmakom. Tu je i pokret alternative koji savjetuje ramazanku i Nutelu.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 8 djevojčica i 7 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 226 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 9 krivičnih djela, zabilježena je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 29.05.2017. godine krv je darovalo 13 davalaca.

OSTALE VIJESTI
Na slobodi će u Srbiji biti do 19. januara: Haški sud pustio Franka Simatovića na privremenu slobodu

U Vladi FBiH održan sastanak za rješavanje problema: Sindikat Željezare traži ubrzanje izbora stečajnog upravnika

Sa sjednice Vijeća ministara BiH: Pomjerena dužina trajanja profesionalne vojne službe

Odluka se odnosi na današnju odluku: Čavić: Opozicija napušta parlament RS-a i najavljuje dalju borbu

VIDEO: Oštećeni krovovi, sela bez struje: Nevrijeme i olujni vjetrovi urokovali brojne probleme

Vodeći svjetski zvaničnici otvorili klimatski samit u Parizu: Macron pozvao na mobilizaciju u borbi protiv klimatskih promjena

Nekoliko osoba ozlijeđeno: U eksploziji na plinskom terminalu u Austriji poginula jedna osoba

Optužile ga za seksualnu agresiju: Tri žene od Kongresa traže istragu Trampovog ponašanja

Stavljeno pod kontrolu samo 15 posto požara: Kalifornijski požar površine je New Yorka i Bostona

Nakon napada u New Yorku: Trump pozvao Kongres da revidira sistem prijema migranata
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Amnesty International optužio EU zbog mučenja migranata u Libiji: "Imamo dokaze za sud"
Objavljeno prije sat vremena
Otkriven novi lijek koji daje nadu oboljelima od Huntingtonove bolesti
Objavljeno prije sat vremena
Počelo povlačenje ruskih snaga iz Sirije
Objavljeno prije sat vremena
Europski stručnjaci upozoravaju na sve veći broj trovanja salmonelom
Objavljeno prije sat vremena
Macron dočekuje lidere na novom klimatskom summitu, sudjeluju i Plenković i Ćorić
Objavljeno prije 3 sata
Austrijski list o komemoraciji Praljku: Nisu spomenuli užase i patnju koje je ostavio za sobom