TUZLARIJE - TUZLA DANAS

03.06.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Neke pojave su kod nas toliko uobičajene da mogu spadati u tradicionalno ponašanje naroda s ovih prostora. Jedna od njih je konzumiranje duhanskog dima. Sada manje ali prije je bilo, posebno u Hercegovini, dosta onih koji su uzgajali duhan. U Bosni su, silom prilika počeli sa sadnjom duhana u ratu pa je to prestalo, a sada nakon poskupljenja cigareta, počinje se s tim ponovo.

Već duže se vrši pritisak, rade brojne kampanje, da se smanji broj pušača. Po uzoru na EU zakone usvojen je Nacrt zakona koji kontroliše i ograničava upotrebu duhana i ostalih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim i javnim prostorijama. Zabranjuje se i pušenje u privatnom automobilu ako se u njemu nalazi osoba mlađa od 18 godina. Vlasnici ugostiteljskih objekata strahuju da će nakon zabrane pušenja u objektima morati zatvoriti lokale.

Tuzlarije


Na pušenje se ne gleda kao prije, pušači nisu više "frajeri iz filma" nego ovisnici o duhanskom dimu, pušenje se smatra manom. Kada se gledaju stare fotografije onda se vidi da na njima gotovo svi imaju cigaretu u ruci, na stolu su pune pepeljare, a malo je kuća, da ne pričam ugostiteljskih objekata, bilo bez pepeljare na stolu. Pušilo se pred djecom, u automobilu, sredstvima javnog prevoza i sl. I tek kada se sada pogleda vidi se koliko se toga promijenilo ali daleko smo od nekih zemalja svijeta i mislim da će biti prevelik rez ako se totalno zabrani pušenje u ugostiteljskim objektima.

Tuzlarije


Vlasnici ugostiteljskih objekata bore se za pravo da prave posebne prostorije za pušače, a nevladin sektor je totalno protiv toga i sa kampanjom "Smeta mi" traže zabranu.

Šta će na kraju biti ostaje da vidimo, kao nepušač bila bih zadovoljna sa odvojenim prostorijama za pušače, mada je istina da dolazi do miješanja duhanskog dima ali za kratko vrijeme koliko se tu boravi, uz ventilaciju, podnošljivo je kompromisno je rješenje.

Tuzlarije


Recimo u Limenci, stolovi su dosta blizu, nije zabranjeno pušenje. Kad grupa nepušača sjedne, pa još sa djecom, a desi se da je okružena pušačima, zaista nije prijatno kada se svo vrijeme udiše duhanski dim. Hajde što nije zdravo nego što se taj "miris" uvuče u odjeću i fino mi bude muka da se ja kao nepušač osjetim na duhan.

Tuzlarije


Ali kako rekoh, mislim da u našoj zemlji, gdje mnogo šta ne funkcioniše, gdje nema potrebe da ganjamo toliko EU zakone kada je pitanje da li ćemo ikada Evrope i vidjeti, ima puno toga što se treba urediti i ne treba praviti velike rezove. Neka odvoje prostore za pušače i za početak to je dobro. Ugostitelje stalno pritišču sa novim nametima, pušači su dobro pritisnuti sa cijenama cigareta pa se truju onim švercerskim, tako da nam se valja svima zadovoljiti sa prihvatljim rješenjima jer idelno za sve je teško postići.

Tuzlarije


I danas je sunčan, sparan dan, sa vrlo izvjesnim padavinama. Jučer je puno gore prošao istočni dio grada jer neki u zapadnom kažu da je jedva bilo malo kiše dok su drugi kukali zbog poplava.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 10 beba, 4 djevojčice i 6 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 169 intervencija

Vatrogasci - imali su 7 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 6 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 02.06.2017. godine krv je darovalo 12 davalaca.

OSTALE VIJESTI
Omogućeno stupanje na snagu izmjena nekoliko zakona: Završeno vanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH

Čović i Ivanić protiv: Islamska zajednica BiH i dalje ostaje bez sporazuma s državom

VIDEO: Sastali se predstavnici devet stranaka: Nije odabran model za izmjene izbornih pravila za Mostar

VIDEO: Ukupna vrijednost projekata je oko 2,8 miliona KM: Sporazumi o obnovi infrastrukture u povratničkim naseljima

Čekat će još tri i po mjeseca: Srpska lista odustala od jednostranog formiranja ZSO-a

75. godišnjica: Varšava odala poštu herojima ustanka u Varšavskom getu

Austrijski doktor u čijoj je klinici preminulo 800 djece: Asperger nije bio heroj, već saradnik nacista

Sastanak planiran u junu ove godine: Trump bi se mogao povući iz pregovora sa Kim Jong Unom

Ipak nije sve bilo onako kako zamišljamo: 12 činjenica zbog kojih ćemo prošlost gledati iz drugog ugla