TUZLARIJE - TUZLA DANAS

05.07.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Prolazila sam pored Uprave za indirektno oporezivanje u Miladijama pa vidjela kako službenici i službenice Carine (valjda su to) imaju lijepe uniforme. Bijele košulje sa epoletama, plave pantalone ili suknje. Lijepo izgledaju ali su mnogima asocijacija na belaj, niko ne voli da plaća carinu.

Tuzlarije


Prošetala sam se i do stare željezničke stanice "Kreka" pa vidjela brojne vagone koji stoje onako vjerovatno koju deceniju. Ne znam da li se neki koriste, uglavnom su zahrđali. Prava je šteta što je u Tuzli gotovo da nema putničkog željezničkog saobraćaja. Valjda je lakše obnoviti nego nove pruge praviti, neka se vrati na prijeratni nivo, dobro bi bilo.

Tuzlarije


Voz, kao prevozno sredstvo, ima niz prednosti, mnogi su prije birali voz nego autobus, posebno kada se putuje na dužim relacijama. Bolji je i za osobe koje pate od bolesti vožnje jer nema truckanja i naglih krivina. Mada sam putovala još kao dijete tih par putovanja vozom ostalo mi je u lijepom sjećanju. Sviđalo mi se ono šetanje ispred kupea i gledanje kroz prozor. Tuzla - Ploče bila je ljeti udarna linija.

Tuzlarije


Do dobrih vozova da bar srede puteve kako treba. A na autoputu A1 u Austriji, nedaleko od Linza, jučer se dogodila neobična nesreća. Vozač kamiona, koji je prevozio 7.500 kokoški, na trenutak je zaspao i izazvao nesreću. Nije niko stradao ali su zbog tolikog broja kokoški na putu morali zaustaviti saobraćaj. Čak 120 vatrogasaca hvatalo je kokoši koje su preživjele ovu nesreću. Vjerovatno su neke pobjegle, nadam se da će pronaći negdje sreću jer malo je onih koje ne vole koke.

Tuzlarije


U susjednoj Hrvatskoj sve je više privođenja zbog komentara na FB-u za koje policija ocijeni da su uvredljivi za vlast, institucije države, spadaju i govor mržnje i slično. Nadam se da neće i kod nas nešto slično početi, narodu je ostalo samo da priča, psuje, galami. To što neko psuje premijeru sve po spisku jeste ružno i uvredljivo ali ružno je i da neki koji su odradili cijeli radni staž rove po kontejneru.

Inače nisam za puno zabrana jer zabrane znaju poticati na još gore ponašanje, ima drugih, mada često težih načina. I kod djece se postižu bolji rezultati kada im se proba nešto objasniti, razgovarati s njima, nego odmah galama i zabrana, koja je često više rezultat roditeljske huje, nego potrebe.

Da se vratim na FB koji je sada najpopularnija društena mreža na kojoj ljudi iz cijelog svijeta, besplatno, mogu pisati, postavljati slike, video priloge i komentarisati. Neke sam na FB-u bolje upoznala nego u pravom razgovoru.

Tuzlarije


S nekim se zna godinama ono zdravo za zdravo, a tek kad počnu pisati o određenim temama vidi se koliko je sati. Šta i vrijedi zabrana ako misli kako misli. Bolje da znamo šta ko misli nego da živimo u iluziji da je sve med i mlijeko.

Tuzlarije


A što se tiče zabrana i djece, ova današnja djeca su izgleda prefina ili imaju više nego nekadašnja ali pored koje god džanarike prođem, na njoj puno plodova, niko ih ne bere. Godinama nisam ni vidjela zrelu džanariku jer se su se brale i jele dok su zelene. Djeco, djeco, ne znate šta propuštate.

Još da kažem da me je zvao tata i kaže napiši da je umro Kanjara (Hadžihrustić Muhamed), kaže to je dovoljno, znaju ga stariji Tuzlaci. Još mi je pričao kako je taj čovjek nekad plesao, svi stanu da ga gledaju na igrankama. Vidite kako ja slušam.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 4 djevojčice i 5 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 235 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen je 2 puta, prijavljena su 2 krivična djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 05.07.2017. godine krv je darovao 31 davalac.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Ko, ustvari, čini vlast u Federaciji?: Potpuni razlaz u Parlamentu FBiH zbog zakona o PIO-u

VIDEO: Početak kraja parlamentarne većine?: Ostavke ministara iz SBB-a u Unsko-sanskom kantonu

VIDEO: Nisu usaglašeni stavovi Vijeća i Komisije: Ustavni sud RS-a odlučuje o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti RS-a

VIDEO: Nakon izricanja doživotne kazne Ratku Mladiću: Kotroverza presude - veza broja ubijenih s kvalifikacijom genocida

Akademija povodom Dana državnosti BiH : \'Moramo čuvati temelje državnosti i državu\'

VIDEO: Druga Link digitalna konferencija: Stručnjaci o budućnosti marketinga i medija u eri digitalizacije

Osumnjičen Boko haram: Sedam farmera ubijeno u Nigeriji

Teheran se pridržava sporazuma iz 2015. godine: IAEA: Iran poštuje nuklearni sporazum

Prije osam dana nestala u južnom Atlantiku s 44 člana posade: Zabilježena eksplozija na mjestu nestanka argentinske podmornice

Evropska liga: Remi AEK-a i Rijeke, Partizan savladao Young Boys
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 25 minuta
Godinu dana od smrti Fidela Castra, što se promijenilo za Kubu?
Objavljeno prije sat vremena
U Africi spašeno 500 žrtava trgovine ljudima: "Prisiljavali su ih na rad i prostituciju"
Objavljeno prije 9 sati
Pekara u Finskoj nudi kruh od cvrčaka i za to ima ozbiljan razlog
četvrtak, 23.11.2017. 21:20
Preokret u njemačkoj krizi vlasti: Socijaldemokrati spašavaju Angelu Merkel?
četvrtak, 23.11.2017. 20:44
Priča o nestaloj podmornici dobila je tragičan kraj, čini se da je eksplodirala
četvrtak, 23.11.2017. 20:14
BEČKI STRUČNJAK ZA INDEX "Reakcije na presudu Mladiću pokazuju da je moguće urušavanje cijele regije"