TUZLARIJE - TUZLA DANAS

10.07.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


U sedmici pred nama puno je najavljenih dešavanja. Sve vezano za obilježavanje genocida u Srebrenici je u prvom planu, nakon toga počinje Kaleidoskop, a krajem sedmice se održava redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzle.

I ove godine na Kaleidoskopu je puno tuzlanskih bendova. To je velika prilika da se čuju i vide. Lijepo je što se domaćim bedovim pruža mogućnost da nastupe. Ulazi za sve sadržaje, kao i svake godine, besplatni su. Osim muzičkih sadržaja tu su i razne izložbe, radionice, biće prikazan i film "San o krugovima" Zorana Pavljaševića. Prošle godine su oslikane stepenice do Gradine, a ove ulazi u skloništa na Sjenjaku.

Tuzlarije


Na sjednici Gradskog vijeća vijećnici će razmatrati i usvajati Odluku o uređenju Ilinčice. Sviđa mo se ideja, moglo bi se napraviti lijepo izletište. Na Ilinčicu se svakako ide ali biće puno drugačije kada bude uređeno te se obezbijede određeni sadržaji. Sad gore ima ona kafana, putevi dosta loši, smeća se nabaca, tako da je red da se malo sredi, a mogli bi na neke dijelove postaviti teleskope pa da se gleda Tuzla. Inače je pogled lijep. Evo šta piše, između ostalog u materijalu za sjednicu:

Tuzlarije


"Prostor obuhvaćen Zoning planom dijela ˝Rekreacionog područja park šume Ilinčica˝ u Tuzli, nalazi se u južnom dijelu urbanog područja grada Tuzle, okružen individualnim stambenim naseljima Krojčica, Mosnik, Brdo, Medenice i Orašje. Ova prostorna cjelina zauzima površinu od cca 256 ha. Unutar ove granice formirana je izletničko-rekreaciona zona površine 22, 8 ha.
Projekcijom izgradnje i uređenja Zoning plana planirano je zadržavanje svih postojećih objekata.
Planirana je izgradnja petnaest - 15 novih objekata isključivo turističke namjene, a nalaze se u okviru turističko-rekreacione cjeline. Ostali objekti su privremeni, montažno-demontažnog karaktera."

Još da žičarom povežu jezera i novo izletište pa da trljamo ruke. Gledam ja na sve strane se izdaju apartmani, bacio se narod u turizam, i neka, svaka čast. Mnogima koji dođu više odgovara privatni nego hotelski smještaj, prije svega zbog cijene. A oni koji mogu biti u hotelima koji su visoko rangirani onda mogu izabrati i bolju, atraktivniju destinaciju za odmor.

Tuzlarije


Što se tiče vreline, ostajem bez riječi. Još kažu da na izmjerenu temperaturu treba dodati još desetak stepeni jer se temperatura mjeri na Bukovčiću, iznad travnate površine. Ovo je ono vrijeme kad se asfalt topi, a kako ga kod nas stave u tankom sloju, nadam se da će šta ostati.

Neki dan kiselim se u jezeru, nema se gdje okrenuti, a do mene neka dva penzionera pričaju, jedan se žali da je prljava voda, kaže drugi "to ti je sve od onih što se pokajmače onim kremama". Pa gdje se nećeš smijati.

I zaista se od raznih krema i ulja za sunčanje zna zamutiti voda ali sve je to u granicama normale.

Tuzlarije


Znači danas lagano, ako se umorite onda treba malo sjesti i hladovinu, popiti koji gutljav vide, pojesti sladoled pa krenuti dalje. Bila je jedna stara pjesma "Djevojke u ljetnim haljinama volim", zaista se mladost razlepršala, a osim laganih haljina, najviše djevojaka je u šorcevima, momci su uglvanom u bermudama i majicama. Starije žene su sa šeširima, širim haljinama, a muškarci se raskopčaju ako su u košulji ili samo dignu majicu ili potkošulju. Tako da na ulicama imamo defile raznih stomaka, a najčešće stomačina.

Tuzlarije


Modni detalj – peškir oko vrata nije za smijanje, on ima svoju funkciju, upija znoj, po potrebi se stavi i preko glave, s njim se može lijepo mahati kao lepezom a ako zatreba može poslužiti i kao podmetač za stolicu ili prosirka za plažu. Samo se čudim kako to modni kreatori nisu razradili, pa da to bude opšteprihvaćeni trend.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 3 djevojčice i 6 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 242 intervencije

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 10 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 10.07.2017. godine krv je darovalo 27 davalaca.
OSTALE VIJESTI
U Mreži o zločinima noć uoči presude Ratku Mladiću: Svjedočenja kćerki i majki

Predstavnički dom Parlamenta Federacije bez većine: Zakon o PIO povučen iz hitne procedure

VIDEO: Dokument koji je okončao rat u BiH: 22. godišnjica od parafiranja Daytonskog sporazuma

Zaustaviti odlazak doktora: Vlada i SSDMiS SBK-a potpisali granski Kolektivni ugovor

\'Plenković svjesno uništava ovaj koncern\': Todorić najavljuje ocjenu ustavnosti \'Lex Agrokora\'

Okončana njegova skoro 40-godišnja vladavina: Mugabe podnio ostavku, na ulicama Zimbabvea slavlje

Bombaš aktivirao eksploziv za vrijeme jutarnje molitve: Najmanje 50 mrtvih u samoubilačkom napadu na džamiju

Prije trilateralnog samita Turske, Rusije i Irana: Putin i Assad u Sočiju razgovarali o situaciji o Siriji

Utakmice petog kola grupne faze Lige prvaka: Liverpool i Sevilla remizirali, Tottenham preokretom do pobjede

VIDEO: Svaki radni dan od 18:15: U programu FTV-a od 27.11. gledajte hrvatsku seriju "Čista ljubav"