TUZLARIJE - TUZLA DANAS

12.07.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Ova vrelina više nije normalna. Nema više priče da ćemo osjetiti posljedice globalnog zagrijavanja, već ih dobro osjećamo. I prije je znalo biti vruće ali živjelo se bez klima i ventilatora, ovo je sad na granici nepodnošljivog. Srećom pa mi ne smeta puno, više me unervozi kad se ne mogu rashladiti ali čujem mnoge da dobro kukaju.

Tuzlarije


Nekima jednostavno više smeta, nekad mi se čini da to nema veze s godinama. Viđam starije na ulici i to puno, danas ide jedan djed ispred mene, na njemu je košulja, sako i francuska kapica. A nedavno mi komšija kaže da je vidio koliko je toplo kad je njegova nena skinula prsluk. Bebe neke nervozne, plaču, vruće im, zato kažem, ne podnose svi isto.

Tuzlarije


Slušam jučer jednu doktoricu, savjetuju po cijeli dan, šta će drugo, pa kaže kako se kad se izlazi iz klimatiziranog prostora treba pripremiti, prije nego zaustavimo auto da ugasimo klimu i otvorimo prozore, malo sačekamo pa izađemo. Još kaže da temperatura ne bi trebala prelaziti razliku od šest stepeni. Ovo odmah – piši propalo. Pa šta znači šest stepeni kad je 40 u autu pa da valjda uživamo u vožnji na 34? Onda ide ono standardno da se pije voda, i to ne prehladna, u malim gutljajima. Što se mene tiče ništa ni od ovog, izgleda da sve radim što ne treba, pijem što hladnija i to gazirana pića. I to kakvi mali gutljaji, samo što se ne udavim, direkt iz flašice, pravo damski. Sladoledi, lubenica, voda sve jedno za drugim, ništa od onog što su mi govorili kad sam bila dijete da voda i voće ne mogu zajedno, ni voda i sladoled, a zašto to se ne pita. Pravim propuh, samo ne može se ni to uvijek, nekad se vazduh ne pomjera. Kao što vidite imam razne zanimacije u toku dana. Kad se za nepunu godinu zabilježi razlika u temperaturi i do 60 stepeni, zimi minus 20 a sad plus 40, onda se valjda i organizam navikne na razne šokove.

Tuzlarije


Naše ljepotice Jala i Solina su gotovo presušile, a i ono što je ostalo, najmanje vode ima, tako da se ne treba bez velike potrebe približavati. Mirisi su gori nego u gradskom autobusu. Kako znaju staviti one naljepnice sa prekriženim mobitelom, sladoledom, pištoljem, tako bi trebali stavljati neprekriženi znak tuša i dezodoransa.

Tuzlarije


Kad su rijeke presušile neka fontana da se mogu ptice, mačke i psi malo rashladiti. Žedni su jadni, treba im iznositi vode kad je ovakva žega.

Lijep vam ostatak dana.

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 4 djevojčice i 8 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 199 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 5 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježeno je 6 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 11.07.2017. godine krv su darovala 42 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Uzeli taoce: Naoružani napadači upali u luksuzni hotel u Kabulu

Zapalila se fabrika za proizvodnju petardi: Najmanje 17 mrtvih u požaru u indiji

VIDEO: U F+ Sakib Pleh, direktor biblioteke: Biblioteka za slijepe i slabovidne korisnicima ispunjava život

VIDEO: IT stručnjaci najtraženiji na tržištu rada: Zenički univerzitet pokreće studij softverskog inženjerstva

VIDEO: Aleksandar Vučić na Kosovu: Srbima poručio da se ne iseljavaju, Albancima da želi mir

Avijacija uništila \'gotovo sve\' mete u kurdskoj enklavi: Yıldırım za nedjelju najavio kopnenu ofanzivu na Afrin u Siriji

VIDEO: Učestvovalo 200 sudionika: Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

VIDEO: Više od 60 mladih skijaša iz 15 država: Olimpijski duh na Jahorini - testno takmičenje za EYOF