TUZLARIJE - TUZLA DANAS

19.07.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Čitamo ovo saopštenje od Udruženja građana "15. maj" pa se pitam hoće li iko odgovarati i na koji način se ljudima može nadoknaditi što godinama čekaju da usele u kupljenje stanove. Najmanji kredit kad se diže teret je, a ne zadužiti se za stan pa ni stana ni para.
S parama problema nemaju naravno političari, članovi raznih upravnih odbora, komisija i sl. Javljaju da je trojici članova Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine u 2016. godini isplaćeno ukupno 173.466 KM na ime naknade za članstvo u Upravnom vijeću. A posebna je priča da preko ljeta neki ne rade i dva mjeseca, i naravno, sve im je plaćeno.

Tuzlarije


Ali ima i boljih vijesti, u jednoj se navodi da je izvezen prvi računar proizveden u našoj zemlji, tačnije u Gračanici, a u drugoj da je u Pivari Tuzla danas je upriličeno puštanje u rad najsavremenije linije za PET program, čija je investicijska vrijednost preko 2, 5 miliona KM, što je nastavak serije velikih ulaganja u modernizaciju pogona. Lijepo je znati da ima i pozitivne Bosne. Lijepe su vijesti koje pokazuju potencijal mladih ljudi i bude nadu u bolju budućnost.

Tuzlarije


Nakon saobraćajne nesreće koja se neki dan dogodila u Zagrebu, u kojoj je poginuo dječak od 9 godina, stručnjaci su pričali o nesrećama sa teškim posljedicama koje bi se mogle i izbjeći da se koristi pojas. U ovoj nesreći, ako sam dobro shvatila, kriv je vozač automobila u kojem nije bio dječak, on je od siline udarca ispao iz kola i poslije umro. Auto je vozio njegov djed.

Tuzlarije


Djeca su lagana, nakon udarca oni prvi "lete" do prednjeg stakla. Stručnjaci kažu da se smrtnost smanjuje za čak 80 % ako se koristi pojas na zadnjem sjedištu. Priča je uvijek ista, neće se daleko, neće ništa biti, a bude. Opreza zaista nikad dosta. I kod nas i u regionu se dosta promijenilo kada je u pitanju vezivanje, i kažnjava se, ali ne vežu se svi. U novijim kolima čuje se alarm čim se pojas ne veže na prednjim sjedištima, a još je "najbolje" kad se naprijed vežu, a dijete nazad sjedi bez sjedalice i pojasa. Istina je da se prije nije vezalo, čak nije bilo ni pojasa ali sva ta kola iz ranijeg perioda jedva da su kad vožena 80 km/h.

Tuzlarije


Nakon kratkotrajnog rashlađanja opet je izuzetno toplo.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 14 beba, 5 djevojčica i 9 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 198 intervencija

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljeno je 11 krivičnih djela, zabilježeno je 6 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 19.07.2017. godine krv je darovalo 29 davalaca.

OSTALE VIJESTI
Sjednica u Sarajevu: Vijeće ministara BiH o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta

Danas sjednica VSTV-a: U fokusu izmjene Zakona o VSTV-u BiH

Osuda vojnog suda Egipta: Deset godina zatvora za novinara i akademika Iskenderanija

Drugi put u mjesec dana: Izraelski avioni izveli napade na brodice i položaje Hamasa u Gazi

Odobrenje vlasti iz Sjeverne Koreje: Novinari iz Seula prate rušenje nuklearnog poligona

Zbog smanjenja plata u javnom sektoru i politikom reforme: Sukob policije i demonstranata u Parizu

Vlasnik Facebooka u Europskom parlamentu: Zuckerberg se izvinio zbog propusta i zloupotrebe

Američki predsjednik s Moon Jae-inom u Bijeloj kući: Trump nagovijestio da bi moglo doći do odgode susreta s Kimom

Kako male stvari čine djecu sretnim: Djeca širom svijeta odlučila su pokazati svoje najdraže igračke

Okupljanje na Ilidži: Počinju pripreme bh. nogometaša za mečeve sa CG i Korejom