TUZLARIJE - TUZLA DANAS

20.07.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Drago mi je da se radi na stvaranju uslova za nova radna mjesta. Grad Tuzla daje 2000 KM po zaposlenoj osobi, a 2500 ako je u pitanju osoba sa invaliditetom. Iako su povoljniji uslovi za uposlenje osoba sa invaliditetom, na žalost nije se niko javio. Da li zbog nedovoljno informacija ili su drugi razlozi u pitanju, tek će se vidjeti. Nije određen stepen invalidnosti, a u zavisnosti od posla neke osobe ga mogu odlično obavljati, isto ili i bolje od najzdravije.

Djeca koja nakon osnovne škole odluče da izuče neki od deficitarnih zanata imaju obezbjeđen posao i stipendiju (50 KM mjesečno). Obućari se dosta traže, posebno od kako se ovdje prave cipele za Pradu. Kakve su im cijene možemo samo da ih pravimo i gledamo, ali neka se sve izveze, odlično.

Tuzlarije
Žuto lišće?!?


Na jednom spisku su 64 poslodavaca koji su ispunili uslove i dobili sredstva. Najviše se dobijalo 10.000 (ako zaposle 5 osoba), toliko su dobili Saksafon restorani, Intral BiH (proizvodnja obuće), Progetti Bosnia (proizvodnja obuće), OR Pekara Kabil (proizvodnja hljeba), Tom Cat (Izgradnja stambenih i nestambenih objekata), Bingo, Kuna (cestovni prevoz), pa onda po 8000 KM Mlin pekare Ljubače, UNCRO (trgovina na veliko i malo), Agencija za čišćenje Lara 6.000, dosta je dobilo po 4000 ili 2000 KM.

Tuzlarije


Mnogi su se javili za projekat "Sigurni start" gdje se dobijalo najviše 3000 KM. Sredstva je dobilo 65 prijavljenih, novoosnovanih firmi. Ovo je samo dio iz današnjih izvješata u kojima se može pročitati i kad je ko registrovan, čime se bavi i sl. Za ovaj projekat raspoređeno je 150.000 KM iz Budžeta, a za prethodni 250.000 KM. Sredstva će za zaposlene dobivati 6 mjeseci, a u obavezi su da ih zadrže minimalno 3 mjeseca nakon prestanka podrške. Nadam se da je zloupotreba, registrovanja samo radi dobijanja sredstava, s namjerom da se ljudima poslije da otkaz, minimalna. Ako želimo red i poštene odnose trebamo svi tako i postupati.

Tuzlarije


To je bilo malo prepričavanja sa današnjeg Kolegija, a drugo što mi je zapelo za oko (a gdje neće) ne možeš ne vidjeti, je kolo na Panonici. Kolega Čupo u elementu. Neke su se malo ogrnule ali uglavnom se uhvate u kolo u kupaćim kostimima. Dobro zemljotres ne izazovu. Posebna je priča rad nogu. Koliko vidim nema krize, mašala je to sve. Dobro su se zabavili, vidi se na njima, prema tome, nećemo kritikovati. Veliki je ono kompleks, ima mjesta za ljubitelje razne muzike, pa neka se po tome i raspoređuju.

Tuzlarije


Kako sam već spomenula, danas je vrlo toplo, a sinoć je bilo vrlo jake grmljavine i kiše.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođene su 3 bebe, 1 djevojčica i 2 dječaka.

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 198 intervencija

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljeno je 11 krivičnih djela, zabilježeno je 6 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 20.07.2017. godine krv je darovalo 68 davalaca.

OSTALE VIJESTI
Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopani posmrtni ostaci osam Bošnjaka

Protest u 18 sati na Trgu Krajine u Banjoj Luci: Traže istinu o smrti Davida Dragičevića

Osumnjičeni predat u nadležnost Tužilaštva : Uhapšen muškarac zbog pedofilije

Vlada Indije donijela preporuku: Smrtna kazna za silovatelje djevojčica

Šešelj planira obilježiti 26. godišnjicu svog govora: Neće biti dozvoljena organizacija bilo kakvih skupova u Hrtkovcima

Svijet pozdravlja odluku Pjongjanga : S.Koreja najavila da će suspendovati nuklearne i raketne probe

Pod sloganom The Next Generation: Sarajevo domaćin konferencije za mlade Ceo High School

5. međunarodni festival komedije: Svečano otvorena 15. \'Mostarska liska\'

Šesto kolo nogometne Lige za prvaka i Lige za opstanak: Željezničar gostuje Krupi, Čelik dočekuje Borac

Fed Cup: Egipat-BiH 1:1 : Herdželaš zbog povrede predala meč