-->

TUZLARIJE - TUZLA DANAS

12.11.2017.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Jedan moj prijatelj znao je govoriti da mu se sviđaju cure koje se ne sjećaju serije "Bolji život". Ima tome preko dvadeset godina pa je jasno da je mislio na mlade djevojke. Nakon toga došle su nove serije, i djevojke naravno, moguće da današnji momci imaju neku novu seriju kao reper godina djevojaka na koje bacaju oko. Sjetila sam se ove priče kada smo nedavno, dok smo čekali neke izjave za medije, spomenuli kafu, i to prženu u zrnu. Neke su se sjetile da se prije govorilo trudnicama da grickaju zrno kafe protiv mučnine. E onda su počele da se javljaju mlađe kolegice koje se ne sjećaju kafe u zrnu. Samo znaju za mljevenu ili razne instant verzije. A nije to ni tako davno bilo kada su mnogi kupovali nemljevenu kafu pa da je kod kuće melju, bilo u ručnom ili električnom mlinu za kafu. Dugo se smatralo da mljevena kafa "izlapi" pa se nije redovno kupovala. Nije tako davno bilo ni kada se kupovala sirova kafa koja se pržila kod kuće, u modernijim verzijama u tepsijama u električnom šporetu, a starinskim na vatri u šišu.

Tuzlarije


Mnogo šta je karakteristika nekog vremena, po namještaju, odjeći, obući, pa eto i prehrambenim navikama, dosta precizno se može odrediti vrijeme. U svakom slučaju imali smo zanimljivo temu za priču, odnosno zanimljivo je bilo da neki nikad nisu vidjeli kafu u zrnu. Uskoro ću počinjati rečenice "kad sam ja bila mlada" . E, kad sam ja bila mlada, čim neko pokuca na vrata odmah se stavlja voda za kafu i počinjala mljeti kafa. Dok se ispita "ko šta kako" voda je proključala, kafa samljevena pa ide ritual pravljenja kafe sa onim obaveznim "ključem" i čekaj da se digne. O raznim džezvama, a najgore su one iz koje je teško sipati kafu a da ne curi, moglo bi se priča napisati. A dok ovo pišem pijem kafu sa ukusom čokolade i lješnjaka. Inače redovno kupujem domaću kafu, koliko može biti kafa iz Brazila a kod nas upakovana, ali mora se malo i šta drugo probati. Probajte i vi, Franck – 100% arabica.

Tuzlarije


Valjda što je nedjelja nema puno vijesti pa danas još nisam pročitala naslov o novom slučaju seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja. Pa fino kao neka epidemija. Pitanje je ima li neko da nije zlostavljan i uznemiravan? Naravno sve je počelo, a gdje drugo nego u Hollywoodu. Optužbe dolaze sa svih strana, uglavnom su zlostavljane i uznemiravane žene ali ima i muškaraca. Nakon Amerikanaca, optužbe dolaze i iz drugih zemalja, a mi po običaju kasnimo. Još se ni jedna nije javila. Za početak bi trebalo definisati seksualno zlostavljanje i uznemiravanje. Nedavno je jedna žena koja se bavi tim problemima rekla da vjerovatno ne postoji ni jedna žena koja nije seksualno uznemiravana, a kad je rekla da u to spada i lascivno dobacivanje na ulici, vidjela sam da je počelo sa pretjerivanjem.

Tuzlarije


Ako se kod nas počnu javljati žene za kojima neko hrokče kad prolaze, biće belaja. Razni vozači, a posebno kamiona, više bibiču kada neka žena prođe nego kad imaju neki problem u saobraćaju. Zaista ne znam ni jednu ženu koja to smatra seksualnim uznemiravanjem, više uobičajenom pojavom, neke ne obraćaju pažnju, nekima smeta ali šta mogu, a neke to vide i kao kompliment.

Tuzlarije


Seksualna zlostavljanja i uznemiravnja, i ne samo seksualna nego fizička i psihička, veliki su problem. Ima toga puno, u svim populacijama, zlostavljači su raznih profesija, godina, vjere, nacije, ne mogu se ukalupiti. Preozbiljan problem kojem se treba tako i pristupiti i tražiti rješenje. U vrstu zlostavljanja i maltretiranja zadnje je dodato psihičko. Kad su stručnjaci vidjeli koje tragove konstantne uvrede i galama mogu ostaviti na nekoga, fizička bol prođe prije od boli duše.

Tuzlarije


Podvlačim ozbiljnost problema i zato mislim da će silne optužbe, od kojih su neke vrlo čudne da bi se shvatile ozbiljno, napraviti više štete nego koristi žrtvama. Slušam neki dan jednu glumicu, pa onako teatralno priča o seksualnom zlostavljanju pa se sjetih žrtava silovanja u minulom ratu. Žene, starije i mlađe, majke, sestre, kćerke, otimali su iz kuća i držali u logorima. Silovane su nebrojeno puta od isto tako nebrojeno muškaraca. Šta one na sve da kažu? Zbog nekih kojima je to postalo kao zabava minimizira se problem.

Tuzlarije


I još nešto, vremena su moderna, to nema govora, ali priroda čovjeka ostaje ista. Postoji nešto što se zove rizično ponašanje, o tome bi svi trebali voditi računa, a posebno mladi. Nisam staromodna ali šta mlada djevojka ima tražiti sama u stanu sa muškarcima gdje se pije? Kako jedna reče, napila se, nije mogla kući, pa je zaspala u njegovoj spavaćoj sobi, a kad se probudila on ju je dirao. Niko, ali baš niko nema pravo da nekoga protiv njegove volje dira ali zaista treba voditi računa o svom ponašanju, da se izbjegnu problemi.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 14 beba, 7 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 216 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir narušen je 1 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 09.11.2017. godine krv su darovale 62 osobe.


OSTALE VIJESTI
Više od 40 zemalja traži međunarodnu istragu smrti Navalnog: "Putin mora odgovarati"
UN-ova agencija za Gazu optužila Izraelce. Oni odmah uzvratili
Žestok sukob Izraelaca i UN-a. Izrael pozvao svog veleposlanika na hitne konzultacije
Kremlj je sprovodom Navalnog poslao poruku Zapadu. Znakovita je i reakcija Kijeva
Svijet čeka još jedan "kineski šok"
Izrael u UN-u pustio snimku Hamasovog napada: "Na njoj je djelatnik vaše agencije"
Povijesna odluka u Francuskoj. Pravo na pobačaj proglašeno ustavnim pravom
Ovo je izraelski plan lova na Hamasove ubojice
Supruga Navalnog: Mnogi se pitaju zašto se Aleksej tako borio. Za vas, hrabre ljude
Tajno snimljeni razgovor njemačkih generala otkriva: Britanski vojnici su u Ukrajini
Požar u domu za starije u Njemačkoj, 4 mrtvih i 59 ozlijeđenih
Kuba je u problemima, traži pomoć. Raspada se Castrov sustav
Uzbekistanska tinejdžerica tvrdi da su je silovala tri talijanska sportaša
Indijski strojovođe gledali utakmicu pa se zabili u drugi vlak. Poginulo 14 ljudi
Mjesecima traje potraga za mališanom (2) iz Francuske. Policija istražuje novi trag
Izrael izveo golemu operaciju u glavnom gradu Palestinaca na Zapadnoj obali
Velika pobjeda za Trumpa. Vrhovni sud presudio u njegovu korist
Pet teških priča o eutanaziji
OPEC+ zadržao cijene nafte blizu 84 dolara
Istraživanje: Britanski laburisti uoči izbora duplo popularniji od konzervativacaSVASTARIJE

Indijski strojovođe gledali utakmicu pa se zabili u drugi vlak. Poginulo 14 ljudi

Golema pobjeda za Trumpa. Vrhovni sud jednoglasno presudio u njegovu korist

Skandal s objavljenom snimkom je sramota za Njemačku. Cijela priča je jako opasna

Izvanredno stanje na Haitiju: Bande upale u zatvor, oslobodile 4000 zatvorenika

BiH i Crna Gora su ranjivi bokovi Europe i treba ih zatvorit Rusiji, kažu Nijemci

Trumpu za pobjedu trebaju glasovi crnaca. Ovo su AI slike kojima ih želi osvojiti

VIDEO Trump na skupu pomiješao Obamu i Bidena, gomila utihnula

Amerikanci i Rus krenuli na Međunarodnu svemirsku postaju: ˝Nevjerojatna vožnja˝

Eksplozija na mostu u ruskoj Samari: ˝Eksplodirala je mala naprava˝

Prvi Trumpov poraz na predizborima

prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi