-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

03.12.2006.
Stupine
03.12.2006.
Servisne informacije i malo tuzlarija


Evo i zadnjeg dana vikenda, nedjelje. Bez padavina je i nešto je hladnije. Ne bi ni loše bilo da padne malo kiše, da spere ovu prašinu i pročisti vazduh. Stvarno je nekada teško disati.



Danas je međunarodni Dan invalida. Bit će to povod da se priča, obećavaju kule i gradovi, kaže da tako više ne može, da treba uraditi sve da se olakša ljudima sa invaliditetom u dobijanju posla i uopšte poboljšanju kvalitete života. A onda sve po starom, invalidi će se i dalje susresti sa teškoćama kretanja, zaposlenja i drugim problemima. Istina, kod nas je dosta pješačkih prelaza, trotoara i ulaza u neke objekte prilagođeno osobama koje koriste invalidska kolica, ali tu je i niz zgrada nakon čijeg ulaza slijede visoke stepenice. Prije par mjeseci sam bila prijatno iznenađena kada sam u administraciji Doma zdravlja vidjela zaposlenog invalida. Noge mu jesu bolesne ali ruke i glava su odlično, ako mogu da primijetim i bolje i brže, obavljale posao za koji je plaćen.

Za one koje zanima pozorišna predstava Letargija u izvedbi Crno-bijelog teatra, mogu je pogledati večeras u BKC-u, cijena ulaznice je 3 KM.

Danas je i zadnji dan izložbe ptica koju možete pogledati od 9:00 do 14:00 u Mašinskoj školi. Iako su rekli da će ulaznica biti 2 KM prvi dan je bilo besplatno a kako je drugog iskreno ne znam.

Medijski pokrovitelj izbora Miss BiH za izbor Miss Svijeta je Radiosoli. Uslov je da djevojke imajo od 17 do 24 godine, sve informacije možete dobiti na telefon. 061/ 727 -427.

Za one koji će šetati imaju šansu i da se sretnu sa čoporom pasa lutalica. Psi lutalice su pojava koja počinje da me zabrinjava, jer neki psi i nisu baš bezazleni. Mi nismo tako, ne moderni nego bogati, pa da ih možemo sve zbrinuti ili imamo čime uspavati. Par stotina maraka je previše da se daje kad ni za ljude nema. Koliko god surovo zvučala priča o uklanjanju pasa lutalica, život je to. Mnogi pamte Joldu šintera koji je lutao tuzlanskim sokacima pa s dvocjevkom uklanjao sve one koji nisi imali komadić pleha pod grlom, što je značilo da je pelcovan. Svoj posao radio je prefesionalno, gledao da nema nikoga na ulici a tragove uklanjao brzo. Kažu da je ispred svoje kuće u Ši Selu, uvijek imao pse kojima ništa nije nedostajalo.

Kolege Jolde Šintera, tu i tamo prorijede velike čopore pasa lutalica koji su već ujedali ljude i napadali stoku po okolnim mjestima. Kako će se to riješiti ostaje nam da vidimo.

Nego, nešto mi je drugo zapelo za oko, a moja teoriju ću da autorizujem. Dakle ovako, dok se naše foto kritike odnose na smeće u gradu, koje baca čovjek, ja koja volim okolo zvjerlati kad hodam, nisam nikada vidjela pseći izmet na ulici. Psi kao da imaju neka mjesta za obavljanje nužde a asfalt im nije privlačan za to. Oni koji su šetali po evropskim gradovima su vjerovatno primijetili da su im trotoari kao sa nagaznim minama od psećeg izmeta kojeg ima na sve strane i pored kanti sa rukavicama u koje je gazda psa dužan odložiti taj pseći probavni produkt. Neki nose sa sobom i lopaticu i metlicu pa čiste. Vidite vi kako se ti njihovi gospodski psi ničemu ne mogu naučiti, ubili su u njima svaki životnjski instinkt. Nema kod njih ni ovih naših žgoljavih mački, mačke su sve kao Garfild a psi pola pas pola čovjek, obučeni, namirisani, frizirani, ne laju, ne reže, još da znaju dignut nogu kad drvo vide pa da bar nešto pseće imaju.

Često nas pitaju zašto ne uključimo komentare na svaku vijest, dovoljno je pročitati komentare u vezi nestalog, a sada mrtvog, Sakiba Beširevića, pa da mnogima sve bude jasno. Obavezali smo se da ćemo brisati uvredljive komentare u skladu sa vremenom koje nam je na raspolaganju. Dežurati ne možemo nad komentarima i zato ih uključujemo na one vijesti čiji komentari bi mogli biti bar u granicama dobrog ukusa. I opet ne budu.

Dok sam ovo napisala sunce je izašlo tako da će izgleda biti ipak lijep dan, provedite ga najbolje što znate.

...ni u tvome srcu ljeta više nema, u tvojoj kosi ne mogu biti svoj, obala je pusta i bura se sprema samo je vino ostalo ... u pozadini pjevaju Rade Šerbeđija i Kemal Monteno


S.M.

Priredio(la): V.K.                



OSTALE VIJESTI
Kremlj: Isporuka ATACMS-a će samo stvoriti probleme Ukrajincima
Širi se korupcijska afera u Rusiji. Nakon Šojguovog suradnika uhićen i biznismen
Pogođena željeznica u Ukrajini, stradao i neboder. Rusi napali moćnim Iskanderom
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora
Grčki vojni brod presreo dronove Huta u Crvenom moru
Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju
Svemirska luka u Škotskoj sve bliže lansiranju satelita
Venecija od danas naplaćuje ulazak u grad turistima
Američki šef diplomacije: Nadamo se da će više Amerikanaca studirati u Kini
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli
Pad na azijskim burzama. Ulagače zabrinule poruke iz tvrtke vlasnice Facebooka
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke
Pentagon potvrdio: Isporučili smo moćne ATACMS-e Ukrajincima
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul







SVASTARIJE

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi