TUZLARIJE - TUZLA DANAS

04.03.2018.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Često se čuje da djeca sad kreću u školu sa pet godina, ustvari kreću sa šest, a ona koja su rođena na kraju godine imaju gotovo i sedam. Dijete se može upisati ranije ali uglavnom svi čekaju vrijeme kad "mora" jer se malo kome žuri sa nametanjem obaveza. Kad jednom krene u školu gotovo je, počinje nešto što se mora. Iduće sedmice upisuje se nova generacija prvačića. Trebaju da se upišu svi koji do prvog septembra tekuće godine pune šest godina.

Tuzlarije


Za upis treba ljekarsko uvjerenje koje se može dobiti samo u Domu zdravlja, koliko sam shvatila ne primaju iz privatnih klinika. Potreban je i rodni list, te CIPS djeteta i roditelja.

Tuzlarije


Upis će se obavljati u svim školama. S tim u vezi pitala sam pedagoga OŠ "Kreka", Damira Gazdića, kako ti sad ide pa ću izdvojiti neke dijelove njegovog odgovora za one koje zanima ili imaju budućeg prvačića u porodici.

Tuzlarije


Prema Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju, upis se obavlja u mjesecu martu. Škole na sjednicama Nastavničkog vijeća imenuju Komisiju koja će procijeniti spremnost djece za polazak u školu.
Neizostavno je da u Komisijama bude pedagog-psiholog sobzirom da je najkompetentnija osoba za procjenu djece. Po Zakonu je obavezno ljekarsko uvjerenje svakog djeteta koje se upisuje. Školama, odnosno komisijama, olakšana je procjena djece u smislu prepoznavanja određenih smetnji, bilo tjelesnih bilo intelektualnih. Većina škola na području Tuzle u skorije vrijeme ima i zaposlene defektologe koji u velikoj mjeri mogu pomoći učenicima, roditeljima ali i Komisiji za procjenu djece.
U Komisiji za upis djece je u defektolog oligofrenolog. Dešava se da djeca imaju poteškoća u izgovaranju pojednih glasova, ukoliko se to primjeti, daje se preporuka roditeljima za dalje logopedske tretmane, kao i individualni rad s djetetom nakon što dijete krene u školu. S obzirom da i roditelji na dan upisa popunjavaju određene upitnike kako bi škola imala bliži uvid u stanje porodice i djeteta, probleme, poteškoće ali i potrebe, Komisija na osnovu testa zrelosti obavlja individualni razgovor s djetetom i upisuje dijete. Trajanje razgovora, procjene, zavisi od samog djeteta i njegovih psiho-fizičkih mogućnosti. Ono što je činjenica, polazak u školu je jedan veliki korak u životu svakog djeteta.

Prilagodba novim pravilima ponašanja, sjedenje na jednom mjestu duže vrijeme, praćenje aktivnosti do kraja, dolazak na vrijeme u školu, školske odgovornosti, izvršavanje svakodnevnih obaveza itd. je nešto s čime će se djeca svakodnevno susretati. Roditeljima bih preporučio bolju, aktivniju i češću saradnja sa školom, učiteljicom, nastavnikom, pedagogom, direktorom itd. a sve u cilju boljeg i kvalitetnijeg odgoja i obrazovanja mladog ljudskog podmladka. Za djecu koja nisu imala priliku do početka školovanja pohađati neku od predškolskih ustanova, omogućen je obavezan vid predškolskog odgoja i obrazovanja u trajanju od 3 mjeseca, odnosno 150 nastavnih sati, a sve u cilju socijalizacije djeteta i bolje adaptacije u školi.


Tuzlarije


Inače, novost je da sada škole imaju i defektologe. O tome se puno pričalo kada su počele da izlaze generacije diplomiranih defektologa sa našeg Filozofskog fakulteta bez puno šanse da se zaposle. I dalje ih ima puno nezaposlenih mada kažu da mnoga djeca imaju problema sa govorom. Nove generacije toliko slušaju strane jezike, posebno engleski, da je dosta djece koja su uz TV i pametne telefone solidno savladala engleski jezik ali su na neki način "pokvarila" naš, ipak sve to poslije dođe na svoje. Defektolozi znaju čuda učiniti i trebalo bi njihove usluge više koristiti.

Uživate u nedjelji iako nije neko vrijeme ali neka nema većih problema.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rodeno je 11 beba, 2 djevojčica i 9 dječak

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 240 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljena su 3 krivična djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 02.03.2018. godine krv je darovalo 8 osobaOSTALE VIJESTI
VIDEO: Nužna reforma: Parafiskalni nameti u BiH znatno veći nego u regiji

VIDEO: Entitetski premijeri s Duncanom i Fergusonom: Podrška Velike Britanije izuzetno značajna za Vladu Federacije BiH

VIDEO: U F+ Merjem Mlaćo: Rast potražnje za halal proizvodima ohrabruje bh. proizvođače

Istovremeno postao predsjednik Centralne vojne komisije: Xi Jinping jednoglasno izabran za predsjednika Kine

Recipročna mjera odluci Londona: Moskva će protjerati 23 britanska diplomata

Nije objavljen uzrok smrti 37-godišnjeg Adriana Lama: Preminuo haker koji je otkrio identitet Chelsea Manning

VIDEO: Moja kosa - tvoja kosa: Tuzlanke donirale kosu za djecu oboljelu od raka

VIDEO: Derbi 2. kola Lige za prvaka Premijer lige BiH: Zrinjski se vratio nakon 0:3 i izvukao bod protiv Željezničara

Za prijateljske utakmice protiv Bugarske i Senegala: Prosinečki umjesto Burića pozvao Kjosevskog
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Bivši zamjenik ravnatelja otpušten iz FBI-ja: "Ovaj neviđen pothvat vodio je sam predsjednik"
Objavljeno prije 3 sata
Sjevernokorejski ministar posjetio Švedsku, održani razgovori o nuklearnom pitanju
Objavljeno prije 4 sata
Ministar odbio rusku tvrdnju da je otrov kojim je napadnut špijun stigao iz Češke
Objavljeno prije 5 sati
Najmanje 15 migranata, među njima petero djece, utopilo se u prevrtanju čamca u Egejskom moru
Objavljeno prije 5 sati
Umro najomraženiji haker na svijetu, čovjek koji je vlastima predao slavnu američku zviždačicu
Objavljeno prije 6 sati
Grčki ministar vanjskih poslova primio prijeteće pismo s metkom zbog spora s Makedonijom