-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

18.11.2018.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Izjave nekih političara su takve da se prvo pomisli je li ovo neka šala, lažna vijest, neko se najeo bunike ili se ozbiljno daju izjave koje su prije provale. Tako je Bakir Izetbegović nedavno za N1 rekao da "nije bogat čovjek" i da će biti "na birou kroz tri do četiri dana" pa dodao: "Ja lično, živim vrlo skromno. Hranim se u Predsjedništvu ali platim sve svoje ručkove. Za jednog predsjednika sam siromašan čovjek. Imam kuću, nemam automobil. Imam parcelu od dva duluma".

Zbog ovog njegovog "živim vrlo skromno" ja bih mu dala mjesečnu minimalnu platu ili još bolje penziju pa da ga vidimo samo jedan mjesec. Ovakve nebuloze može izjaviti samo neko ko ne da ne zna šta je siromaštvo, kako stvarno izgleda normalan (skroman) život jedne porodice. I oni koji imaju dvije solidne plate, dižu kredite, kalkulišu, planiraju. Ovo je još jedan primjer da su visokopoziconirani političari izolovani od života građana zemlje na čijem su čelu. Operisani od realnosti, zbilje, ne znam kako više to da nazovem.

Tuzlarije


Hrani se jadan u Predsjedništvu, pa majko draga, mogao je malo do narodne kuhinje sa kanticom pa da vidi šta je skromnost. I tako smo kroz njegovu izjavu saznali da ne kuhaju u kući, mogli su preko sindikata kupiti krompira, graha, brašna, pa neka Sebija malo pravi pitu za svog Bakira.

Inače njegova supruga Sebija Izetbegović, koja je sada i političarka, ušla je u Parlament FBiH, poznata je po svojoj markiranoj odjeći. O njenim torbama i cipelama pravljene su reportaže u časopisima za žene. Te marke, prosječne Bosanke i Hercegovke ne mogu ni u izlogu pogledati, a ne kupovati. Torbe, cipele, marame, Chanel, Louis Vuitton, Tod´s, ne mogu se ni sjetiti šta su sve spominjali, pa razni modeli, pa kaputi. E sad kako joj je muž rekao da nemaju auto, jasnije je i što je došla u Tuzlu u predsjedničkoj limuzini. Ko zna možda je čula za čuveni buvljak na Hametovoj pa da kupi šta za svog skromnog muža.

Tuzlarije


Da su u regionu sve i svi u pet grama razlike pokazuje i primjer hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarević koja je rekla da ne zna hoće li ići na utakmicu u London jer ne zna hoće li imati para. Izjavila je tačno: "Ne znam hoću li uspjeti. Znam da je odlučujuća. Idem na finale Davis Cupa pa nisam sigurna hoću li imati financijskih sredstava još ove godine otići i na Wembley".

A samo par dana prije, kada su svi bili u Parizu zbog obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, nije bilo članka o tome je li ko šta rekao pametno, nego se čitalo kakve je Grabar Kitarević nosila cipele i torbice, a posebno je zanimljivo bilo da su rekli da osim ekstra dugih umjetnih trepavica ima i periku i ekstenzije.

Tuzlarije


Je li se o tome piše što je narodu zanimljivo da čita članke o privatnom životu, navikama, modi ali javni prostor pati od hroničnog nedostatka kvalitetnih članaka. Gubi se suština, daje se prednost formi i trivijalnostima. U Parizu se okupila svita od kojih dobra polovina zagovara rat i pripada nacionalnim i nacionalističkim strankama, a priča se najviše o odjeći. Posebna je priča da su malo po malo, po principu vidjela žaba da se konji potkivaju pa i ona digla noge, mnoge žene počele da se ponašaju i odjevaju doslovno kao da su pjevačice. Toliko su se neke žene borile za ravnopravnost, da se žene tretiraju kao sposobene i pametne, a sad same žene ruše sebi ugled dajući prednost onome što je na glavi a ne u glavi.

Sinoć je pao prvi ovogodišnji snijeg, tako se kaže mada je snijega bilo na početku ove godine. Dosta je hladno, a jučer i danas manje zagađeno. Bar nešto da valja.

Tuzlarije


U Vukovaru se brojni prisjećaju agonije i pada Vukovara. Strašne su priče o ubijanju civila. Dobro je da ima dosta snimaka da se ne zaboravi. Posebno su strašna svejedočenja o nečovječnom postupanju vojske prema civilima i bolesnicima. Izvlačiti bolesne iz bolnice na streljanje je čin koji ne može nikad ničim biti opravdan. Kao i kod nas, postoje stvari koje se moraju na pravi način dokumentovati, tretirati, djecu educirati, izvuči pouke i onda ići dalje. Ni slučajno širiti mržnju prema cijelom narodu jer ove naše zemljice imaju stanovnika kao nečiji gradovi, okrenuti smo jedni na druge, živimo jedni pored drugih, jedni s drugima i ne može drugačije biti. Pa kad je već tako onda treba učiti mlade o značaju tolerancije i suživota jer ne postoji drugi način.


Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 11 beba, 3 djevojčice i 8 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 170 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 5 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježeno je 6 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 16.11.2018. godine krv su darovale 33 osobe.


OSTALE VIJESTI
Na današnji dan eksplodirala je elektrana u Černobilu, sve zbog jednog testa
Porasle cijene nafte, približile se 90 dolara
Aktivisti podignuli propalestinski kamp u Berlinu, policija ga danas srušila
Rusi napadaju ukrajinske željezničke pruge, žele spriječiti isporuku američkog oružja
Slovenska državna firma Ministarstvu: Zbog gužvi na cestama omogućite rad od kuće
Nova prijava za korupciju protiv supruge španjolskog premijera
Civilna obrana Gaze: U masovnoj grobnici u bolnici nađeno skoro 400 tijela
Dvojica tinejdžera optužena za ubojstvo Hrvata u Dublinu
Kina uvela novi zakon. Uvest će protumjere ako Zapad uvede carine na kinesku robu
Bebu u Gazi spasili iz utrobe mrtve majke. Sada je umrla
U Engleskoj vikao "Allahu Akbar" pa ubio prolaznika. "Učinio sam to za narod Gaze"
Britanski obavještajci: Rusi sve brže napreduju
Trump obožava Orbana, ima plan s njim
Šef golemog norveškog fonda: Europljani su lijeni u usporedbi s Amerikancima
Orban u panici zbog mladog oporbenog vođe. "U kriznom je stanju, napada svim silama"
VIDEO Kamera snimila pljačku koju su izveli srpski Pink Pantheri u Ateni
Uhićen ukrajinski ministar
Tisuće carskih pingvina uginule na Antarktici
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta
Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, evo što čeka Hrvatsku







SVASTARIJE

Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta

VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi