-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

25.02.2007.
Servisne informacije i malo tuzlarija
Nasilje u porodici



Nedjelja je osvanula zaista prekrasna. Svi koji šetaju, tamo gdje nema asfalta mogu primijetiti da već i kačunaka ima. Možda negdje ima i visibaba, vijesnika proljeća, jer proljeće je ovdje odavno stiglo. Zbunjena je i priroda ovim vremenom, pisali smo o medvjedima koji uznemireni toplom zimom nisu mogli spavati svoj zimski san nego si tumarali okolo. Behar se pojavljivao pa ga mraz uništio i tako, sve u svemu neobične stvari se dešavaju.


Batva


Da se bogdom možemo zadržati samo na cvijeću i sunčanom vremenu. Kada prije preuzimanja vijesti pišem tekst za servisne, ostanem u istom raspoloženju kakva se i probudim, a to je uglavnom dobro, a je li prvo samo pogledam crnu hroniku, stvarno ne mogu sebi satima doći. Spoznaja da se oko mene kolju žene bajonetima, vijest od jutros, ne da mi mira.

Inače, ovih dana se dosta priča o nasilju, uglavnom nad ženama i djecom. Ima nasilja i nad muškarcima ali procentualno gotovo zanemarljivo. S obzirom da je fizički jači, mnogo je lakše maltretirati ženu.

Sta reći o muškarcima koji sprovode silu nad ženom i djecom? Imaju li pravo i zvati se muškarcima ili im više odgovara slabić? Često se misli da je nasilje u porodici vezano za socijalne slučajeve, seoske sredine, neobrazovane supružnike i slično. Nakon niza analiza sada je svima jasno da to nije tako, da često jedan zemljoradnik, koji hrani svoju porodicu kopanjem na njivi, više poštuje svoju suprugu nego neki, nazovi ugledni građanin, koji plijeni svojom ljubaznošću, sređen i uglađen, a kad dođe kući sav akumulirani bijes iskali na svojoj takođe uglednoj supruzi.

Nasilja je puno i prijavljenog, a gdje je neprijavljeno? Nekako mi se čini da su žene koje muž maltretira, ili pogresno vaspitane, ili same misle da to u neku ruku zaslužuju, da je u redu. Kao da postoji određen tip žena koje su žrtve nasilja. Ne znam kako inače objasniti činjenicu da se desi da jednu ženu maltretiraju dva muža? Što narod kaže, gdje ih samo nađe?

Ženama treba podići samopouzdanje, da budu dobro svjesne da niko nema pravo na njih da diže ruku, ni ton da bez razloga podiže a ne da je tuče da završi u bolnici. Da je baca niz stepenice, razbija joj lobanju. Ma nemam riječi da kažem koji mi bijes uhvati kada tako nešto čujem i pročitam. I kada ljekar pozove policiju, ona sama povuče tužbu, vrati se tom nasilnuiku, te mu kuha, pere i živi s njim. Neke nemaju gdje, ali one koje imaju, koje svoj hljeb zarađuju, nekada ne razumijem, mada mi je jako žao žena i posebno djece koja u svojoj kući trpe psihičko i fizičko maltretiranje.

U našoj sredini, do debela zora, žene ne prijavljuju nasilnika, a ako je već smogla hrabrosti da ga prijavi, nema da se ta prijava uzme ozbiljno u razmatranje, da se ne čeka pa da se ne desi tragedija kao što je slućaj sa zaklanom ženom.

Zar nije dovoljno da žena zbog nečijih batina završi u bolnici da se šta preduzme? Čini mi se da je tolerancija nasilja previše velika kod nas. Svi ti muškarci bez obzira kojeg porijekla, obrazovanja, vjere ili bi čega drugoga, koji žene svoje tuku su za liječenje. Čovjek mora sebe moći kontrolisati, i ne znam zašto i živi sa ženom koju tuče. Interesantno je da oni i ne traže razvod, njima izgleda odgovara da imaju kod kuće boksersku vreću na kojoj će svoj bijes iskaliti, pa nasmijan šetati ulicama i milovati djecu po glavi.

Problem je ogroman, i treba ga ozbiljno shvatiti. A gdje su fizička, psihička maltretiranje djece, da o seksulnom zlostavljanju i ne pričam? Kad prvi put udari to je samo početak a nikada „omaklo mu se“. Mrzim slabiće. Zato si i bolji i smrknuti, neraspoloženi tipovi nego ono koji djeluju divno i krasno, ženu bez prestanka dira i ljubi, a je li se vrata zatvore pokaže svoje pravo lice.

Ženama treba puno hrabrosti da se suoče i sa nasilnikom i sredinom nakon prijave, zato je treba maksimalno podržati i pomoći joj ko god može, da počne novi život dostojan čovjeka.

Vama svima želim da vam kućna atmosfera bude ugodna i da ne živite u strahu. Pozdrav od Tuzlarija uz pjesmu Gorana Karana "Ostani".



S.M.

Priredio(la): S.M.                



OSTALE VIJESTI
Britanija će povećati potrošnju za obranu na 2.5 posto BDP-a
Rusi jako napreduju u istočnoj Ukrajini
Hamas pozvao na eskalaciju na svim frontama
Ruski sud odbio žalbu američkog novinara koji je u ruskom zatvoru zbog špijunaže
Neovisni medij objavio da je Kadirov teško bolestan. "Neće biti ni živ ni mrtav"
Odvjetnik o smrti brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo: Podsjeća me na jedan slučaj
Google ulaže 600 milijuna eura u novi podatkovni centar u Nizozemskoj
Turska je postala utočište za lidere Hamasa. "Žele ih distancirati od Irana"
VIDEO Eruptira moćan vulkan. Evo što bi to moglo značiti za vrijeme i klimu
Podignuta optužnica protiv Srpkinje: Kćeri (4) u piće stavljala lijekove za smirenje
Rusi napreduju prema tri ključna vojna čvorišta. Ukrajina: Naše topništvo gladuje
Kineska turistkinja snimala selfie na vulkanu u Indoneziji. Pala u jezero i poginula
Nova korupcijska afera u Ukrajini. Osumnjičen ministar poljoprivrede
Prvi obavještajac Njemačke: Rusi su spremni i na sabotaže
U gradskom parku u Zenici silovana 16-godišnjakinja
Rusija će pojačati udare na ukrajinska skladišta s oružjem dobavljenim sa Zapada
Rusija bombardirala Rusiju
Značajno pala Appleova isporuka mobitela u Kinu
Penava mahao naslovnicom Novosti koja istražuje rad braniteljskih udruga
Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...







SVASTARIJE

Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...

Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi

Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu

NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice

VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti ušutkala Vučića, lupala rukom o stol

U zraku se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. Poginulo 10 ljudi

VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio

U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝

Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje

Spasioci hitno evakuiraju ljude zarobljene u poplavama u Kini





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi