TUZLARIJE - TUZLA DANAS

18.05.2007.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Jutros je bilo teško ustati, kiša je padala i evo tek je ko malo prestala, sve je u barama i hladno je. Svi oni lijepi sunčani dani su bili radni i sad pred vikend nađe padati, pa to nema smisla. A možda se i popravi vrijeme, ko zna.Da vidimo šta nam u Tuzli ima. Sinoć je bilo niz kulturnih događaja, dodjela nagrade „Mali Princ“, pa koncert Mrvice, zatim otvaranje izložbe članova ULTK-a. Krasne slike možete pogledati u BKC-u.

Danas će biti malo mirniji dan, vikend je više rezervisan za sportske događaje. Vezano za Jurišića, razgovara se iza zatvorenih vrata, pokušava se šta uraditi a zvaničnih informacija je malo. Valjda će uspjeti izbaviti čovjeka koji je eto već sedmicu u zatvoru bez dokaza, a dokazani zločinci mirno šetaju.

Inače na raznim sastancima, kolegijima, mogu se čuti zanimljive stvari koje su tek u pripremi. Pa tako se planira urediti parking prostor kod UKC-a, jedna od opcija je i objekar na 5 etaža koji bi trebao zadovoljiti dnevne potrebe za parking prosorom u tom dijelu grada. Riječ je o posjetiocima bolnice a radnici UKC-a se parkiraju u krugu bolnice, zanimljivo je da zato plaćaju.

Juče sam povela sina na press konferenciju Mrvice, sviđa mu se on, ja mu kažem da tetovaža na desnoj ruci znači ime njegove kćerke, na ne znam kojem jeziju, a sin kaže „ON otac???“, toliko se dijete čudilo, kaže, on mu ne izgleda kao otac. Mislim ja nešto, dijete mi ima i neke predrasude, formira mišljenje na osnovu izgleda i zanimanja, pa mu čudno da neko ko izgleda kao Mrvica i bavi se muzikom, može da bude otac. Otac valjda treba da sjedi u kancelariji. Skoro mi je isto zadivljeno rekao da je otac od njegovog druga vatrogasac, i to kaže pravi pravcati vatrogasac. Podsjeti me to na jednu epizodicu, kada je moj sin imao jedno četiri godine, gledamo mi neki film, on uđe u sobu, sjede malo pogleda i kaže „jesu meni ovo crni (crnci) ljudi ružni“. Bukvalno sam ostala šokirana jer nikad niko nije rekao da su crnci ružni. Skočimo mi da ukažemo na sve prednosti crne kože, na ljepotu, tu se naročito iskazao drugi član porodice, sa opisima zgodnoće crnkinja, pa se ubacim i ja sa komentarima vezanih za crnce, ples, pjevanje, a dijete i dalje samo govori ... meni su ružni meni si ružni. Vremenom to postade obavezna tema na porodičnim skupovima, nije više bila briga kako to da dijete to reče, nego da se o ukusima raspravlja, i to što bučnije i brani svoj stav. A najbolja je bila jedna tetka, ozbiljna žena, koja je tu bila u ulozi da smiri situaciju, kada smo joj ispričali šta je dijete, mali rasista rekao, a ona mrtva hladna kaže ... čuuuj, meni su vala najružniji Kinezi. Pa tako ta priča polako poče da se smiruje a za "rasizam" ostade objašnjenje samo u našoj maloj zatvorenoj sredini i ljudima koji nisu ni imali priliku upoznati druge rase i nacije. Kad smo nekako svi isti šta se može i očekivati.

Bez obzira na vrijeme, neka vam bude lijep vikend, odmorite se i pozdrav.

Za ovo jutro neka nas razbuđuju Kanađani, dakle, Nickelback i Hero.S.M.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Održana vanredna sjednica Udarne grupe: Priroritetno rješavanje zaštite državne granice

U naselju Šturlić kraj Cazina: U rijeci Korani pronađeno tijelo migranta iz Afganistana

Nove grupe migranata pristižu u Sarajevo: Migrantski kamp na Željezničkoj stanici u Sarajevu

Putin pozvao na nacionalni dijalog u Venecueli: Ruski predsjednik čestitao pobjedu Maduru

SAD izbore nazvao prevarom: Trump potpisao nove mjere protiv Venecuele

Plenković potvrdio: Horvat za ministra gospodarstva, Tolušić za potpredsjednika Vlade

Giuseppe Conte: Pokret pet zvjezdica predložio premijera

Najava američkog državnog sekretara: Pompeo: Iranu najjače sankcije ikada

Jer su u njoj ministri optuženi za pobunu protiv Španije: Španska vlada odbila prihvatiti novu vladu Katalonije

FOTO: Historija krije brojne tajne: 22 rijetke fotografije koje pokazuju neku drugu stranu historije
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Indija planira ući u trgovinsku uniju s Rusijom
Objavljeno prije 2 sata
Čak 14 južnoameričkih država povlači veleposlanike iz Venezuele zbog nelegitimnih izbora
Objavljeno prije 2 sata
Što je ovaj reper htio poručiti spotom za pjesmu "This is America" o kojem svi pričaju?
Objavljeno prije 3 sata
Rouhani poručio SAD-u: "Tko ste vi da odlučujete o Iranu i svijetu?"
Objavljeno prije 5 sati
Trumpova kandidatkinja prisegnula kao prva čelnica CIA-e
Objavljeno prije 5 sati
Stanovnici Venezuele za New York Times: "Ostanak znači smrt"