-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

29.07.2007.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Ako ste gdje planirali na kupanje iskoristite ovu nedjelju jer su nam najavili pogoršanje vremena. Oni koji putuju dalje znaju da se na graničnim prelazima za Hrvatsku čeka i satima, gužve su velike, a nervoza još veća pa se preporučuje opreznija vožnja.



Evo slike novogradnje u Slavinovićima snimljene sa terase iliti verande Dramaring centra. Vidi se da će ona druga zgrada biti neke ružičasto zelene boje, ali ne treba ništa da se prepadamo, to je kombinacija boja koja tek za koju godinu usljed uticaja smoga dođe do punog izražaja. Sazrijeva kasno. Opisuje mi tetka, koja živi u Norveškoj, boje fasada u naselju u kojem ona živi i nije imala dovoljno naših riječi da opiše te intenzivne ružičaste, boje breskvi, šljiva, manga, čurte i slično. Ma uživala sam jer nisam jednom čula za kritiku kako to kod nas niko ne vodi računa o bojama a da je to u inostranstvu pa to ne smije ništa biti ovako ni onako. Eto, kao što vidimo, živi svjedok nam reče da svako svojih bisera ima. U svakom slučaju ove nekad vesele zgrade u poznate tuzlanske jeseni, kad čovjek samo gleda koji mu je prozor najbliži da se hiti, dobro dođu, ili za smirenje ili za hitanje.

Bebek, Tifa i Alen su svoje pjevali sinoć a neku noć ih je raja mogla vidjeti i kako šetaju gradom. Kod nas je to tako, da se za poznatim osobama niko ne okreće već samo krišom gledaju, da ono ne pomisle da su nam šta važni u životu. Priča mi prijateljica da ih je na Korzu svu trojicu srela i kao ne zna se koji je manji tj. niži. A ja razmišljam i ne znam je li iko sreo neku poznatu osobu da je visoka. Kemal se i vidi da je nizak, pa kažu Hanka Pladum, Tereza, Severina, Sandi, Toše .... sve je to za zemlju priraslo, da se tako ružno izrazim. Možda to ima neke veze sa pjevanjem, možda pjevači i ne mogu biti visoki, imaš dobre glasne žice nemaš visinu. TV kažu deblja 6 kilograma, tako da je to poprilično lažna slika popularnih osoba. Srela sam jednom u Sarajevu jednu popularnu spikericu, gledam ja, poznata mi žena ali ne mogu skontati, čudno mi da hoda, ima noge, navikla se da joj gledam samo glavu i ramena.

Kad smo kod TV-a, emisije koje mi znaju ići na živce su one tipa Oprah šou, nekako niko ništa ne uradi a ono aplauz, pa nešto bez veze neko priča svima suze u očima, sve mi to djeluje strašno izvještačeno. Ali juče, gledam jednu od tih emisija sa zanimljivom temom, bilo je govora o hrani i njenom uticaju na naše raspoloženje i zdravlje. Pa je tako puno hrane koja na čovjeka utiče tako da postane bezvoljan, depresivan, nije mu ni do čega, ne može da radi, sve u svemu grozno, a da stvar bude još gora to je uglavnom hrana koju većina svijeta voli. Prženi krompiriči, slatkiši gdje su u sastavu bijelo brašno, šećer, masnoća. Tanjir pun pomfrita, a s druge strane slika šta nam to u tijelu napravi, katastrofa. I sada uče oni ljude kako da čitaju sastav hrane i šta će izbjegavati, sve je bilo fino do momenta kad sam shvatila da je kod nas malo hrane sa komplet sastojcima. Recimo, imate vi one sad domaće kolače koji se mogu kupiti u svim prodavnicama, tj. rade se polufabrički po starim receptima. Pa sad kupili vi baklavu, dževrek, tortu, bombice .... piše isti sastav, brašno, jaja, šećer, masnoća. Nema kod nas kao kod Amerikanaca da su upustva duga kao knjiga, zato su oni i najdeblja nacija, svi ljudi imaju običaj da dok jedu čitaju šta piše na svemu što im je pri ruci. Kod nas nemaš šta puno čitati pa ustanes dosadno ti jesti a oni dok pročitaju ostanu 3 sata za stolom.

I tako, da skratim priču, oni koji ne jedu voće, povrće, zdrave masnoće, recimo maslinovo ulje a i suncokretovo, ulje repice i slična ulja koja i na sobnoj temperaturi ostanu tečna, izbjegavaju bijelo brašno i šećer, osim što su puno zdraviji, njihov kvalitet života je bolji, rade brže, bolje spavaju, raspoloženi su. Još kad prikazaše srce žene kojoj ugrađuju «bajpas» pa to je strahota koliko je srce masno a na plućima čađ (pušila 40 godina). Srce žute boje od silne masnoće. Eto, ako danas pojedete jednu jedinu voćkicu i popijete obične vode ja sam sevapa zaradila dovoljno da mogu da pojedem šta nezdravo a ukusno i ne bude mi ništa. Neće moje srce biti onako žuto, ne daj mi bože, ono žuto srce ne može da voli ništa osim hrane.

Eto tako dragi moji, imate još dosta vremena da uradite sve što hoćete, jedino odgodite kućne poslove. Što se tiče nedjelje tu sam vjernik i to krišćanin, kod njih je nedjelja dan za odmor. Od svih vjera treba uzeti najbolje. Sva ja važna i ozbiljna mama objašnajvam djetetu nešto o religijama i u šta sve svijet vjeruje i tako to, a ono kaže meni «a kojoj ja vjeri pripadam ako vjerujem u vanzemaljce» ... mislim u sebi pripadaš porodici s majčine strane :) sto posto.

Ispružene ruke ... prazne ostale... ispružene ruke samo na te čekale.... strepile ...i ne pomisli na mene kad te stignu uspomene ... i ne trudi se da znaš gdje i s kim sam ja .... pjevaju Doris Dragović i Mladen Bodalec, ne znam koliko su visoki :). Šta se tekstova pamti, kako to mozak sve negdje pohrani pa ispliva na površinu kad nas nešto asocira.



S.M.


OSTALE VIJESTI
Iran u UN-u zaprijetio Izraelu
Trump: Opstanak Ukrajine je važan za SAD
New York Times: Stranka krajnje desnice bi mogla odlučiti hrvatske izbore
Scholz traži od saveznika u NATO-u da Kijevu isporuče šest sustava Patriot
EU misli da Kina isporučuje Rusiji komponente za izradu oružja
SAD: Blokirat ćemo puno članstvo Palestine u UN-u, trebaju pregovarati s Izraelom
Zapovjednik kenijske vojske poginuo u padu vojnog helikoptera
Argentina traži partnerski status u NATO-u
Problemi s porotom na suđenju Trumpu, jedna odustala jer joj je Fox otkrio identitet
Iranski zapovjednik: Iran bi mogao preispitati svoju nuklearnu politiku
Uhićen Poljak. "S Rusima je planirao atentat na Zelenskog"
Stoltenberg: NATO radi na dodatnoj protuzračnoj obrani za Ukrajinu
Potres magnitude 5.6 po Richteru u Turskoj
WHO: Povećao se rizik od prelaza ptičje gripe na čovjeka, jako smo zabrinuti
SAD i Britanija uveli sankcije Iranu, ciljaju na proizvođače dronova
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira za Torino, s njim je bila i trudna supruga
Zaharova: Kijev nastavlja otvoreno najavljivati terorističke napade na Rusiju
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, tisuće evakuirane
Brazilka mrtvog "ujaka" u invalidskim kolicima dovela u banku da digne kredit
Njemački mediji o izborima u Hrvatskoj: Vjerojatno kreće faza nestabilnosti







SVASTARIJE

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi