-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

11.08.2007.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Već treći dan kiša malo pada pa prestane, evo i sada su ulice mokre, u daljini ima nekog i sunca. Nije hladno, a prema prognozama ovako će biti još danas, možda sutra i onda opet lijepo i sunčano. Pošto sam samu sebe zadužila da pričam i o vremenu na Jadranu moram reći da se priča da na Jadran stiže neka oluja, pa mi je to baš žao (nema ironije).



Evo kiša samo što nije pala, kako se ovi oblaci spuštaju tako se i ja sva nešto skupila kao da će se na mene planina oboriti a ne kiša pasti i to vani. Valjda je u čovjeku instinktivan taj odbrambeni stav od opasnosti koja se približava.

Bez obzira na vrijeme danas će u 12 sati žene Srebrenice izaći na ulice Tuzle i održati mirne proteste. Najavljen je i koncert Željke Joksimovića, pjevača koji je za Srbiju pjevao na pjesmi Evrovizije a i za nas radio evrovizijsku pjesmu, da sad ne ulazim u detalje. Utakmica Slobode i Širokog večeras u 20:30 je već najavljena. U cirkusu koji je u gradu najpopularniji je mali slon. Inače, cirkus je smješten na Sjenjaku u blizini takozvane Japanske škole.

Mi MALO stariji Tuzlaci sjećamo se da je mjesto za cirkus bilo na platou nekadašnje željezničke stanice, baš onom za koje sada kažu da je najatraktivnije u gradu i eno otimaju se ko će na njemu šta praviti. Osim cirkusa tu je i luna park redovno dolazio tako da onoj ogromnoj balerini na čijoj se haljini okreću neka neko javi da mora tražiti drugu lokaciju.

Slučaj Ilije Jurišića pretvara se u nešto gore od sudske farse, Srbija gura svoje, produžava mu pritvor, naši političari stidljivo prozbore koju, ko fol nešto čine, a ispašta jedino Ilija Jurišić.

Ovo vrijeme godišnjih odmora u Tuzli su se mnogi odlučili da iskoriste za krečenje svojih stanova. Juče sam baš vidjela kamion iz kojeg iznose kante i kante Jupola ispred Amosa. Baš nešto mislim da li ima potrebe da pojasnim šta je Jupol, a kako ovu riječ par puta ponovih i ja se nešto zbunih.

Možda se neko sjeća kako su se prije bosanske kuće krečile, tj, sobe. Moleri su tada radili neke mustre po zidovima, pa bi plafon i jedno 10 cm ispod plafona bilo bijelo a onda bi zidovi bili na neke cvjetiće ili šta se već izabere. Ne znam da li ima u Tuzli još neko da tako zna krečiti i ima li potreban alat za takvo molerisanje.

Sedamdesetih godina prošloga vijeka (zvuči ovo močno) u Tuzli su gotovo svi stanovi imali tapete. Tako je moda diktirala, tapete su bile mnogo popularne a mogle su se i prati. Za koju godinu poslije na velika vrata uđe tapeta – cigla za kuhinju. Tu tapetu nikako niste mogli staviti u sobu ali u kuhinji je bio modni hit. Zid kobejagi od cigle, čudo nisu izmislili i neku sa slikom kamina pa da nas nacrtana vatra grije.

Kako uđoše u modu tako stiže i naredba od druga Boška iz Komiteta da se tapete skidaju i počne krečiti. Pojavi se i reklama sa onim velikim rundavim psom za Jupol. Prvo su svi krečili u bijelo tako da smo imali sterilno čiste zidove na kojima se svaki trag vidio, a posebno u hodnicima gdje se u našim kućama skidaju cipele pa nekako odlete do ivica zida. Nakon godinu dana hodinici su bili najgori kao i dijelovi oko šaltera. Vremenom se oslobodi svijet pa unese malo mašte te počeše zidove u bojama krećiti. Tu je već bilo lutanja u traženju idealne boje koju ćemo narednih par godina gledati.

Za razliku od nekih drugih bračnih dužnosti i obaveza, krečenje je nešto što uvijek, redovno i strastveno inicira žena, a muškarac svim svojim bićem nastoji izbjeći. Neki su u stanju i iz kuće pobjeći, ostaviti djecu, ženu, kuću, okućnicu, samo da su što dalje od svoje kuće u vrijeme kada se kreči.

Kada su već moleri stigli dolazi do drugog problema, a to je objasniti koja se boja hoće, jer moleri su 99, 99 % muškarci (a onaj promil ostavljam da mi se ne javi neko i kaže da je baš kod nje bila neka molerica) a poznato je da su muškarci sa bojama na VI.

Tako sam i ja kada sam prošli put krečila muku mučila da objasnim koju boju hoću za kuhinju. Kažem ja njemu hoću boju vanilije, on u mene blijedo gleda, kažem ja može i punča, on još gori, kažem banana (oguljena), kaže čovjek meni «de živa bila probaj ti to meni izmiješati». Probam ja, a kaže on meni «pa što ne kažeš da hoćeš žutu», a ja sve osim žute hoću. Već vam je jasno, uskoro i ja startam sa krečenjm, inicirala sam to mužu žestoko i obrazložila vatreno.

Upravo počela kiša, okrenite se na drugui stranu i prespavajte ovaj dan :) a ako se odlučite da ustanete evo vam pjesma za bolje raspoloženje.

Evo jedne od onih pjesama za koje ne znamo jesu li narodne ili zabavne. Hari Mata Hari i Elvira Rahić i "Kad odes ti".



S.M.


OSTALE VIJESTI
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi