-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

21.08.2007.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija



Nevjerovatno je koliko na Sonom trgu bude golubova. Rastjerala sam ih svojim sporim hodanjem pa se samo koji vidi na slici, ali stvarno ih je najviše u Bosni i Hercegovini, a i šire :). To je sad moda, da je kod nas sve najbolje, najviše, najveće, najgušće, najljepše i sve sa naj .... najzagađenije, ops, pogrešna riječ.



Sunčano je i toplo (nisam dugo tako počela rečenicu), sparno je ili kako neko kaže, pritisla omorina. Ta riječ treba da označi kad vam je težak vazduh iznad glave (u slobodnom prevodu jezika koji mi očito ne ide). Kod nas je tako velika vlažnost vaduha da kada je trideset stepeni nakon kiše, to je kao da na glavi nosite kantu s vodom, tako nekako. Ova raja što je po pustinjama, pa kažu da su temperature i oko 50 stepeni, ja sve mislim, ma ne znaju oni šta je vruće, šta je tuzlanska sparina koja se u ovu našu kotlinu, na asfalt uvuče, pa te neki srklet uhvati kao da vazduha nemaš.

Završila sam sa takmičenjem daj joj jednu riječ pa neka napiše koju rečenicu. Što kaže u Audiciji Emir Hadžihafizbegović "idemo dalje, idemo idemo". Joj koliko mu je prezime, trebali su mu dati i još duže ime, pa dok mu u školi prozovu i ime i prezime drugi znaju da neće doći na red. Kao onaj sa TV BiH Belmin Karamehmmmmmmmm. Oni moraju dignut kredit da na pločicu na vratima ispišu ime i prezime, koliko slova ima.

Dakle, idemo dalje. Pišemo o pušačima. Pušač je onaj koji svaki dan mora zapaliti bar jednu, stravstveni je onaj koji pali drugu a prvu nije ni završio, što će reči «štikla» ih. Imaju i oni što fućkaju, to su oni koji povuku, a u pluća ne uvlače dim. To je za nepušača najgora i vrlo opasna vrsta, jer sve što on izbaci nepušač udahne. Najzanimljiviji su mi oni koji uvuku dim da im se obrazi sastave, i onda pauza, nešto se dešava, i na kraju na usta, ili kroz nos, izađe minijaturni oblačić ili gotovo ništa, ti sebe truju najviše a za okolinu nisu loši.

Ako vas zanima, ja nisam nikada pušila, pa čak ni probala, valja mi tako grah pao, nije me privlačilo a ne što sam ja karakter, pa brinem o zdravlju i bla bla. Mada mi se uvijek sviđalo kad neko zna držati cigaretu tj. cigaru, jer ono cigaretu kad bih izgovorila mislim da bi me iz grada protjerali. I dan danas kad jedem slane štapiće zvane Štapić Bobi, ja kobejagi pušim kako sam radila kao dijete. Svaki put kad kao povučem, zagrizem štapić, a osim toga još i otresam nepostojeći pepeo.

Ne tako davno pušenje je bilo kao znak odrastanja, pušači su važili kao frajeri, a nepušači neki štreberi, ili tako nešto. Još u osnovnoj školi počinjali su da puše. Sjećam se svoje osnovne Džemal Mandžić gdje se od dima i smradova raznih u WC nije moglo ni ući. WC je inače bio jako privlačno mjesto u kojem se sve više radilo osim onoga zašta je i namijenjen.

Ko nije pušio u osnovnoj u srednjoj je počinjao i sve je bilo manje onih koji ne puše. Bila su društva pušača i nepušača i pravo je bilo čudo da u nekom društvu pušača samo jedan ne puši. Meni nikad nisu vjerovali kad dođem kući iz Doma, a iz mene smradovi kao iz dimnjaka fabrika duhana Rovinj i Sarajevo zajedno :))). I sad se pitam kako smo mi tamo i disali, a ne samo da smo disali, mi smo uživali.

Bilo je to sjajno vrijeme za pušače, a evo i do nas, sa velikim zakašnjenjem, polako stiže talas antipušačke kamapnje (može li se to tako reći). Pušači nisu sad baš neki frajeri, veći je frajerluk valjda uspjeti ne pušiti. Počeli su pomalo da ih separiraju, samo kod nas to vrlo smiješno rade, recimo, u jednoj ćevabdžinici dva stola su za pušače a ostalo za nepušae, a to što smo svi u istoj prostoriji ćemo zanemariti. U Merkatoru isto tako imaju mjesta gdje se puši i gdje se ne puši. Najgore mi je što tamo gdje se ne puši nema pepeljara pa ako imaš kakav papirić, žvaku i slično, nemaš gdje baciti.

I tako, zbog silne priče koliko je pušenje štetno neki pušači i prestadoše pušiti. E ti, novopečeni nepušači su nešto najgore što vas može snaći. Mislim većina njih. On više ne dozvoljava nikome da mu u kući puši, u kolima pogotovo, žali se na sve živo. Drugi ne prestaju da puše i drže se one da se svakako umire, pa ti sad umro zdrav ili bolestan isto ti dođe.

Gledajući pušače po načinu kako drže cigaru, otresaju pepeo, pale, vrsti cigara koje puše, može se puno toga zaključiti o karakternim osobinama ali o tome drugi put. Vrijeme mi je isteklo a kviska nisam uložila.

Uživajte.

Danas nam pjeva Hari Mata Hari - "Ja nemam snage da te ne volim". Lijepo on pjeva, a raja ga nešto baš ne voli, jer je valjda pjevao kad i gdje nije trebao, a ko će znati šta je sve istina. Mi slušamo "ja nemam snage da te ne volim....ja nemam snage da sebi tebe oprostim .....". Kad čujete ovu pjesmu nazovite ili pošaljite SMS nekome ko vam je srcu drag.



S.M.


OSTALE VIJESTI
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ
Grčki Vrhovni sud zabranio desničarima ulazak u izbornu utrku za EP
Biden potpisao pomoć Ukrajini
Muškarac oteo djevojčicu (9) u centru Londona pa je seksualno zlostavljao
Iran osudio repera na smrt zbog potpore prosvjedima
Izrael pojačao napade, Palestinci ponovo bježe iz svojih domova na sjeveru Gaze
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. "Pandorina kutija je otvorena"
Njemačka i Velika Britanija najavile jaču vojnu suradnju
Cijene nafte skliznule prema 88 dolara
Dmitro Kuleba nakon što je američki Senat podržao ogroman paket pomoći: Aleluja!
Ekstremne vrućine na Filipinima
Picula: Milanović je ostao u zoni komfora, SDP-ovci su išli na rizik







SVASTARIJE

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi