TUZLARIJE - D O S J E

17.11.2009.
Analiza potvrdila da je Mostarac imao virus H1N1
Prva žrtva svinjske gripe u BiH!


Prva žrtva svinjske gripe, prema svemu sudeći, evidentirana je i u BiH! Riječ je o Renatu Glavašu (40) iz Mostara, koji je prekjučer umro u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici. Iz ove bolnice tvrdili su da je umro zbod jake upale pluća, iskašljavanja krvi i visoke temperature, a i brzi test na virus H1N1 bio mu je negativan. No, na Mikrobiologiji u Sarajevu sinoć je analiza pokazala da je Glavaš imao svinjsku gripu, kazala je za „Avaz“ portparol KCUS-a Biljana Jandrić.

Zapušteno stanje

Inače, za vikend se u BiH drastično povećao broj oboljelih od nove gripe i on, prema posljednjim podacima, iznosi oko 230. Kod 21 Sarajlije tokom vikenda je otkriven virus H1N1, u manjem bh. entitetu registrirana su još 34 slučaja, dok je u Brčkom bolest ustanovoljena kod trogodišnjeg djeteta.

- Na Infektivnoj klinici u Tuzli zbrinuto je osam pacijenata, od kojih je dvoje na terapiji lijekom „tamiflu“. Trogodišnje dijete poslano je na Infektivnu kliniku u Tuzli. Kod svih oboljelih radi se o blagoj kliničkoj slici - kazao nam je šef Vladinog odjela za zdravstvo dr. Admir Čandić.

U Kantonalnu bolnicu Zenica primljen je Zeničanin koji ima klinič ku sliku poput oboljelih od nove gripe, kazao nam je direktor bolnice dr. Alija Strika.

- Nalazi testa koji nam je stigao iz Sarajeva su negativni, odnosno pacijent zvanično ne boluje od tog tipa gripe. Međutim, uprkos tome, mi ga tretiramo uz pažnju primjerenu težini slučaja. U ovom trenutku njegovo stanje je teško, ali stabilno - kazao je Strika.

Prema riječima Biljane Jandrić, na Klinici za infektivne bolesti u Sarajevu primljeno je troje pacijenata, među kojima i jedna djevojčica. Niko od njih nije u životnoj opasnosti. U Domu za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu otkriveni su novi slučajevi zaraze i do sada je petero djece oboljelo od nove gripe.

- Svi su dobro. Nemaju temperaturu, malo kašlju, nemaju otežano disanje i na putu su potpunog oporavka. Od njih petero, dvoje je još u Domu i dobro se osjećaju - kazao je direktor Doma Damir Ovčina.

Skraćena nastava

Dodao je da je među oboljelima i 12-godišnja D. V. iz Velike Kladuše, koja se, također, oporavlja.

- Za djecu koja su ostala u Domu imamo skraćenu nastavu. Onu djecu koja su u petak otišla kućama nećemo primati do daljnjeg - kazao je Ovčina, ustvrdivši da je situacija pod kontrolom.

U RS su uglavnom oboljeli mlađi i srednje životne dobi. Svi su pod stalnim ljekarskim nadzorom. Siniša Zubić, direktor KC Istočno Sarajevo, kazao je novinarima da se u bolnici Kasindo na liječenju nalazi pet osoba, dok je na kućnom liječ enju još njih petero. Kod svih je registriran blagi oblik gripe. Zubić je podsjetio da su u bolnici zabranjene posjete.

(Avaz)

Priredio(la):