TUZLARIJE - D O S J E

17.11.2009.
BiH u društvu sa Dominikanskom Republikom, Jamajkom, Madagaskarom, Senegalom, Tongom i Zambijom


Transparency International Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu predstavio ovogodišnji Indeks percepcije korupcije koji rangira 180 zemalja svijeta. Bosna i Hercegovina je ponovno doživjela pad na ljestvici tog indeksa i s ocjenom 3.0 zauzima od 99. do 106. mjesta s Dominikanskom Republikom, Jamajkom, Madagaskarom, Senegalom, Tongom i Zambijom, a nalazi se i ispod svih zemalja bivše Jugoslavije, rečeno je na pres-konferenciji Transparency Internationala BiH u Sarajevu.

Ovo najreprezentativnije svjetsko istraživanje o korupciji obuhvatilo je Bosnu i Hercegovinu sedmi put, a BiH je prema tom indeksu već drugu godinu zaredom najkorumpiranija zemlja u regionu, dok je ove godine dosegnula najgoru poziciju do sada. Prošle godine je, kako je istaknuto, zauzimala 92. mjesto s indeksom 3.2. Ove godine Hrvatska zauzima od 66. do 69. mjesta, Crna Gora od 69. do 71., Makedonija od od 71. do 79., Srbija je 83., a Slovenija 27.

Najbolji rezultat na ljestvici Indeksa percepcije korupcije ima Novi Zeland s ocjenom 9, 4, druga je Danska, treći Singapur, a četvrta Švedska, dok od 176. do 180. mjesta zauzimaju Irak, Sudan, Myanmar, Afganistan i Somalija.

Po riječima Emira Đikića, predsjedavajućeg Odbora direktora Transparency Internationala BiH, od svih evropskih zemalja jedino je Rusija ispod BiH po nivou korupcije i, stoga je u BiH neophodno u što kraćem roku usvojiti neophodne antikorupcione zakone koji su u parlamentarnoj proceduri te osigurati provođenje zakona i procesuiranje korupcije. (FTV)

Priredio(la):