TUZLARIJE - D O S J E

20.11.2009.
Kako do prodaje domaćih proizvoda u tržnim centrima
Na policama manje od 20 posto domaće robe


Domaći proizvođači su podstanari u vlastitoj kući, kaže Nermin Čolić, direktor i vlasnik tuzlanske kompanije za proizvodnju sokova "Bony". Tako objašnjava položaj domaćih proizvođača kada se radi o plasmanu proizvoda u strane trgovačke lance u BiH.

Bliže odbijanju

- Možemo prodavati svoju robu u trgovačkim lancima, ali uslovi su takvi da su bliži odbijanju nego prihvatanju. Mi smo imali sreću da smo u te trgovačke lance ulazili u onom trenutku kada su otvarani. Ali, poslije toga, bilo koji novi proizvod vrlo teško, skoro nikako, ne može se plasirati - kaže Čolić.

Traže pare i za krečenje
Ivanović, čitajući prijedlog jednog ugovora sa stranim trgovačkim centrom u BiH, kaže da od proizvođača traže 200 KM ako kreče ili na drugi način adaptiraju svoj objekt. Ako otvore novi objekt, traže jednokratnu uplatu do 1.000 KM, a za prvu dostavu proizvoda u taj objekt traže još četiri posto rabata. Uz sve to traže i 400 KM za uvođenje novog artikla.
Da slučaj "Bonyja", koji, prema riječima vlasnika, lakše plasira svoje artikle na vrlo referentno švicarsko tržište nego u vlastitoj zemlji, nije usamljen, potvrđuje nam Zlatan Ivanović, direktor firme "Brojler - Zlatno pile".

- Vrlo je teško dospjeti na police trgovačkih lanaca. I kada dospijete, morate platiti kojekakve rabate. Primjera radi, od nas se traži rabat na cijenu od šest posto, i to s rokom plaćanja od 60 dana, iako svježu piletinu prodaju istog dana. Zatim, hoće kataloški rabat od pet do deset posto ako se vaš proizvod nađe u njihovom katalogu, na akciji. Izmislili su i "rabat za dobru saradnju" od 1, 7 posto, zatim bezuslovni bonus na kraju godine od dva posto, rabat na skalu rasta ako je promet bio veći, rabat za opštu saradnju - nabraja Ivanović.

Najveći problemi

Admir Kapo, predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće", tvrdi da je domaćih proizvoda u trgovačkim lancima manje od 20 posto.

- Najveći problem pri plasiranju domaćih proizvoda predstavljaju ugovori koji su van pameti, s rabatima za sve i svašta - kaže Kapo, tvrdeći da su ugovori za domaće i strane proizvođače nesrazmjerni.

(B.TURKOVIĆ - Avaz)

Priredio(la): V.K.