TUZLARIJE - D O S J E

01.12.2009.
Nevolje sa zastavom BiH


Zastava BiH ima priču sličnu svim drugim pričama koje se odnose na nešto što se tiče državnog nivoa. Jedni je ne prihvataju samim tim što je jedan od simbola BiH, drugi je prihvataju ali je zajedničko svima da je često neispravno postavljaju.Kako izgleda ispravno postavljena zastava nije teško razaznati ako se zna ono najosnovnije, a to je da žuti trokut simbolizira geografski izgled granica BiH. Drugim riječima zastavu treba postavljati onako kako se postavlja i geografska karta BiH.
Uz ove slike i objašnjenje jasno je da je zastava na prvoj slici postavljena naglavačke i to je greška koju je lako ispraviti.

Veći problem predstavlja to što nam zastava nije simetrična pa zastave, koje nisu napravljene tako da imaju dva lica, imaju naličje koje predstavlja neispravan izgled zastave (kao slika u ogledalu). Takve zastave na jarbolima sa jedne strane izgledaju ispravno postavljene a sa druge neispravno.


Ispravna zastava sa naličja nije u redu


Jedino rješenje je da se bar na objekte i jarbole državnih organa postavljaju zastave sa dva lica. Inače, ne griješe samo oni koji postavljaju zastavu već i oni koji ih proizvode. Na stranici jednog proizvođača zastava našli smo ove slike na kojima su zastave proizvedene tako da se mogu postaviti samo naopako.Evo i zastava na jarbolima ispred zgrade državnog parlamenta u Sarajevu. Ne vide se dobro ali nema sumnje da su druga i treća zastava ili postavljene naopako ili vidimo njihovo naličje.Za kraj ove priče podsjetimo da je važeću zastavu BiH, zbog nesposobnosti domaćih političara da se dogovore, svojom odlukom 1998. godine nametnuo Visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp. Za tamno plavu pozadinu je rečeno da korespondira sa plavom bojom zastave Evropske unije, da žuti trougao predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine, dok zvijezde predstavljaju evropsko okruženje Bosne i Hercegovine.

V.K.

Priredio(la):                

smrtovnice