TUZLARIJE - D O S J E

29.11.2009.
Optužnice Suda u Bijeljini protiv Srebreničana
Salihović i Jakupović optuženi za ratni zločin!


Okružni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv Huse Salihovića iz Tuzle i Ibre Jakupovića iz Gornje Zimče kod Ilijaša koju je protiv njih podiglo Okružno tužilaštvo Bijeljina pod sumnjom da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Riječ je o Srebreničanima koji se terete da su 1992. godine u selu Ratkovići, sa pripadajućim zaseocima, navodno počinili zločin nad Stojanom Stevanovićem iz Ratkovića. U optužnici stoji da su Salihović i Jakupović „uhvatili Stojanovića na kućnom pragu te da su mu nožem prerezali vrat, a potom izmasakrirali njegovo tijelo“.

Salihović i Jakupović samo su neki od preživjelih Srebreničana koji su se posljednjih godina našli na meti bijeljinskih istražitelja. Istrage su, posebno, intenzivirane nakon što je u Haškom tribunalu oslobođ en optužbi za ratne zločine ratni komandant Srebrenice Naser Orić.

Prema informacijama do kojih je došao „Avaz“, optužnica protiv Salihovića i Jakupovića sačinjena je na osnovu iskaza pojedinih ljudi koji u kritično vrijeme niti su bili niti znaju šta se zaista događalo u Ratkovićima. No, posebno će biti interesantno čuti koji su to srebrenički Bošnjaci tokom istrage svjedočili protiv Salihovića.

(A.HADŽIĆ - Avaz)

Priredio(la):                

smrtovnice