TUZLARIJE - D O S J E

07.12.2009.
Ukoliko ne bude ratificirana Konvencija o pravima osoba s invaliditetom
Invalidi najavili radikalnije mjere


Predsjednik Saveza invalida FBiH Zijad Arapčić izjavio je da očekuje da će sutra biti održana vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH posvećena Konvenciji UN-a o pravima osoba sa invaliditetom, najavljujući da će u suprotnom invalidi, koji već četvrti dan prostestvuju u zgradi institucija BiH, poduzeti radikalnije mjere.

Arapčić je kazao da je zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Beriz Belkić danas posjetio 105 invalidnih osoba koje borave u zgradi institucija BiH, te da je najavio da će sutra Zastupnički dom raspravljati o davanju saglasnosti za ratificiranja ove konvencije.

“Belkić je najavio da će sutrašnja redovna sjednica Zastupničkog doma biti prekinuta, nakon čega će biti otvorena vanredna sjednica ovog doma, posvećena Konvenciji. Nadamo se da će Konvencija biti ratificirana, jer ćemo u suprotnom uzeti stvari u svoje ruke i nastat će opšti haos", kazao je on.

Parlament BiH saopćio je da je poduzeo sve mjere da invalidima, koji protestvuju u zgradi institucija BiH, osigura optimalne uslove za boravak u zgradi. Istaknuto je da je u prostorima, u kojima borave osobe sa invaliditetom, osigurano konstantno grijanje električnim pećima i radijatorima, te da je za one kojima to nije dovoljno obezbijeđena određena količina deka. Arapčić je ovakve navode iz Parlamneta BiH ocijenio lažnim, dodajući da se "protestanti smrzavaju, jer im je dostavljena samo jedna grijalica".

"Nemamo nikakve uvjete za održavanje higijene, pa je situacija još gora nego u rovu", istaknuo je on. Kako je kazao, ratifciranje Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, predstavlja "alat", kojima će ova kategorija stanovništva "natjerati odgovorne da rade svoj posao", odnosno da donesu zakone koji će regulirati ovu oblast. Prema njegovim riječima, to bi trebalo omogućiti zapošljavanje osoba sa invaliditetom, što će im osigurati da žive od svoga rada, a ne od milostinje. (RTV)

Priredio(la):