TUZLARIJE - D O S J E

06.12.2009.
Hoće li susjedi i dalje nadzirati zračni prostor BiH


Državni ministar finansija Dragan Vrankić blokirao je preuzimanje potpune kontrole države BiH nad našim nebom zbog Davorina Dade Primorca, zeta svog stranačkog šefa, predsjednika HDZBiH Dragana Čovića, saznaje „Dnevni avaz“.

Kakvu štetu naša država trpi govori i činjenica da bi preuzimanjem kontrole BiH godišnje u budžetu samo po ovom osnovu inkasirala čak 60 miliona KM!

Šest imena

Naše nebo već deceniju i po kontroliraju centri u Beogradu i Zagrebu. Zato svaka daljnja blokada kontrole bh. neba direktno ide u korist susjednih zemalja. Naime, Vrankić je na Vijeću ministara BiH doslovno blokirao imenovanje Upravnog vijeća Agencije za kontrolu neba, jer se Primorčevo ime nije našlo među šest članova tog tijela.

Rudo Vidović, državni ministar prometa, objasnio je za naš list da, prema zakonu, Upravno vijeće čine predstavnici državnih ministarstva prometa, finansija i odbrane, entitetskih vlada, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i predstavnik Agencije, koji će biti izabran kad ona počne s radom.

- Zatražili smo od svih institucija da predlože imena za članove tog vijeća. Mi smo Vijeću ministara predložili šest imena, po dva Bošnjaka, Srbina i Hrvata. U njemu su dvije žene, diplomirane pravnice, jedan pilot, ekonomista, inžinjer zrakoplovstva... Taj prijedlog nije izglasan, niti je odbijen. Zapravo, ministar Vrankić je tražio dodatne konsultacije - kaže Vidović.

Na pitanje je li tačno da je blokada napravljena jer u sastav Upravnog vijeća nije prošao Čovićev zet, Vidović kaže „da je i on to čuo“.

- No, da li se radi o Čovićevom zetu ili ne, ja ne mogu komentirati, jer ne znam njegovog zeta. Ali, postoje špekulacije da je sve zaustavljeno zbog toga. Vrankić je samo rekao kako nema spremnosti da se podrži ovaj prijedlog Vijeć a i da traži dodatne konsultacije - kaže Vidović.

Finansijski efekti

Prema njegovim riječima, Vrankić je ranije dostavio prijedlog tri imena iz njegovog ministarstva. Među predloženim je bio i Čovićev zet Primorac, koji uopće ne radi u Ministarstvu finansija BiH!?

U Vijeće je prošao Srbin. Predlagao je i jednu Bošnjakinju i Hrvata, ali je Srbin ocijenjen kao najbolje rješenje. Ne možemo sada poremetiti nacionalni balans i ići s imenima onih koji nisu predstavnici institucija. Ministarstvo finansija mora imati svog kvalitetnog čovjeka u Vijeću zbog kontrole finansijskih tokova, jer očekujemo da Agencija godišnje može zaraditi 30 miliona eura - istakao je Vidović.

On potcrtava da je prijedlog sastava Vijeća izrađen isključivo prema stručnim kvalifikacijama.

- Ja podržavam ovaj prijedlog jer je utemeljen. On odražava stručnost, spolnu, nacionalnu i entitetsku zastupljenost. Ako ima i drugih prijedloga, neka ih daju Vijeću ministara BiH, pa neka se usvajaju. Druga varijanta je da nemamo Vijeća uopće. A njegovo formiranje je ključno za kontrolu neba. To je tijelo koje će upravljati Agencijom, preuzeti ljude iz entitetskih direkcija, zaposliti nove. Dugo smo kasnili i zato što Vlada FBiH nije dostavila imena. Teško mi pada što sada kasnimo zbog nas u Vijeću ministara BiH - istakao je Vidović.

I pored višednevnih pokušaja, nismo uspjeli dobiti komentar ministra Dragana Vrankića. Njegov stranački šef Čović kratko nam je kazao da ne želi komentirati tvrdnje ministra Vidovića.

Nadzor počinje od Nove godine

Mi od Nove godine moramo početi s nadzorom neba. Tehnički uvjeti su skoro ispunjeni. Slijedi test simuliranja rada uređaja, radara na Jahorini i kontrolne sobe u Nedžarićima. Imamo najsuvremeniju opremu. Naš radar pokriva prostor cijele BiH, čak i šire. Možemo pokrivati i nebo naših susjeda. Također, određeno je da sjedište Agencije bude u Mostaru. Već je zakupljen prostor, a gotovo je završeno uređenje kontrolne sobe u Nedžarićima - naveo je ministar Vidović.

F.VELE-Avaz)

Priredio(la):