TUZLARIJE - D O S J E

09.12.2009.
Saopštenje Fondacije Istina Pravda Pomirenje povodom nedefinisanog statusa stranih sudija i tužilaca u BiH
Upitno funkcionisanje pravne države


Fondacija Istina Pravda Pomirenje izražava svoje nezadovoljstvo neodgovornim ponašanjem institucija vlasti Bosne i Hercegovine, ali i indolentnim odnosom Visokog predstavnika u BiH, gospodina Valentina Inzka, spram problema prisustva stranih sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama BiH. Na jednoj strani susreli smo se sa kresanjem budžetske pozicije za Sud i Tužilaštvo BiH, kao osnovnog preduslova za jačanje domaće kadrovske strukture ove dvije institucije, a na drugoj imamo permanentni politički pritisak da se ne produži mandat strancima u ovim institucijama, što će još više produbiti krizu u Bosni i Hercegovini.

Fondacija Istina Pravda Pomirenje upozorava nadležne institucije države BiH, ali i Ured Visokog predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se ovaj problem prevazišao i stranim sudijama i tužiocima produžio mandat koji se treba iskoristiti za kadrovsko jačanje ovih institucija da spremno dočekaju odlazak stranaca.

U ovom trenutku ni Sud ni Tužilaštvo BiH ne mogu bez stručnog, nepristrasnog i nezavisnog djelovanja stranaca. Dogodi li se suprotno bitne poluge pravne države biće onemogućene da kvalitetno odrade izuzetno odgovoran posao na zaštiti zakonitosti pogotovo kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, privrednog kriminala i borbi protiv korupcije.

Odlazak stranih sudija i tužilaca, sasvim je izvjesno, bitno će se odraziti na funkcionisanje pravne države i još više će usporiti put Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama.

Sinan Alić, predsjednik
Fondacije Istina Pravda Pomirenje
Tuzla, 09.12.2009.

Priredio(la): V.K.