TUZLARIJE - D O S J E

04.01.2010.
Povratak u politiku Ive Sanadera uzdrmao hrvatsku političku scenu


Počasni predsjednik HDZ-a i bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader najavio je ponovno aktiviranje u politici. Kao razlog, Sanader je na vanrednoj konferenciji za novinare u pratnji 15 saborskih zastupnika HDZ-a naveo najlošiji izborni rezultat u historiji stranke, misleći na neuspjeh Andrije Hebranga u trci za predsjednika Hrvatske.

Sanader je najavio da od danas aktivira statutarnu ulogu počasnog predsjednika stranke. Istovremeno je istaknuo da želi onemogućiti pojavu zlonamjernih interpretacija i istaći da razlog za sazivanje konferencije u sjedištu HDZ-a nije rad Vlade na čelu s Jadrankom Kosor jer tu Vladu podržava. „Sazvao sam je nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, zbog toga što je HDZ na tim izborima polučila najlošiji izborni rezultat od našeg osnutka 1989. do danas", pojasnio je Sanader.

Ističe kako odgovornost za to ne leži samo na predsjedničkom kandidatu Andriji Hebrangu, već da je to slika nesnalaženja u vođenju stranke. Od Predsjedništva HDZ-a je zatražio da u drugom krugu predsjedničkih izbora podrži jednog od kandidata. Sanader je kazao da ne razmišlja o ponovnoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a, ali da razmišlja o povratku u saborske klupe, nakon 15. januara, kada mu ističe moratorij za reaktiviranje mandata. Na pitanje zašto je uopće i odlazio iz politike, Sanader je kazao da „nije bio spreman prodavati hrvatski teritorij za članstvo u EU". "Htio sam proizvesti šok koji je kasnije i doveo do deblokade onim sporazumom Pahor - Kosor", kazao je Sanader.

Inače, Sanader je konferenciju za novinare sazvao u sjedištu HDZ-a bez znanja aktuelnog rukovodstva stranke, što pojedini ocjenjuju pokušajem puča. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nije željela komentirati najave Sanadera, kao i nagađanja da bi se u HDZ-u mogao dogoditi raskol. Međutim, dvije manjinske stranke u vladajućoj koaliciji, SDSS i HSLS, najavile su njeno napuštanje ako Sanader bude utjecao na odluke Vlade.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je saopćio da će raspisati prijevremene parlamentarne izbore ako se procjeni da Vlada pod vodsvom Jadranke Kosor više nije stabilna. Iz SDP-a smatraju da su prijevremeni izbori jedino pravo rješenje.(FTV)

Priredio(la):