TUZLARIJE - D O S J E

07.01.2010.
Svaki peti stanovnik BiH gladuje


Svaki peti stanovnik BiH gladuje, a standard građana je u 2009. godini bio znatno lošiji nego godinu dana ranije, rezultati su najnovijih istraživanja.

Razlog za ovakvu situaciju je i globalna ekonomska kriza koja se odrazila i na ovaj region, ali dobrim dijelom odgovorni su i političari u BiH koji nisu učinili ništa da ublaže ekonomsku krizu i spriječe da broj korisnika narodnih kuhinja raste svakodnevno, prenosi Radio "Slobodna Evropa".

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber rekao je da je BiH na kraju 2009. godine imala za 70.000 više nezaposlenih nego u prethodnoj godini i upozorio da će broj nezaposlenih i u ovoj godini rasti.

Napominjući da su nezaposleni, uglavnom, bili hranioci porodica, Biber je rekao da zaposleni u industrijskom sektoru, a takvih je više od 30 odsto, kao i u nekim drugim sektorima, jedva preživaljavaju i sastavljaju kraj s krajem.

Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u BiH je 789 KM, dok penzioneri u prosjeku primaju oko 350 KM. Realna sindikalna potrošačka korpa košta 1.650 KM.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović upozorio je da vlade nemaju ni mjere za ublažavanje krize, ni strategiju za oporavak bh privrede.

"Savjet ministara, vlade entiteta i drugi nisu učinili dovoljno da ublaže udar na privredu, samim tim i na standard građana. Strahujemo da će i 2010. godina, s ovim prenesenim, neinventivnim ili neaktivnim radom vlada, rezultirati još većim ekonomskim posljedicama po privredu BiH, a samim tim i padom standarda građana", rekao je Hadžiahmetović.

Predsjednik Sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kaže da je situacija alarmantna i da je krajnje vrijeme da vlasti shvate da su, ako nešto ne preduzmu, i njihova primanja ugrožena, jer u zemlji nezaposlenih neće imati ko puniti budžet.

"Vlasti ne smiju pričati šuplje političke priče, stavljati prioritete koji apsolutno nama nisu prioriteti - velike nacionalne političke priče, nego se moraju okrenuti ekonomiji. A šta sindikat može da uradi? Može da o tome stalno govori, može da vodi kampanje i da poziva ljude na ulice", rekla je Mišićeva.

Priredio(la):