TUZLARIJE - D O S J E

05.01.2010.
Liberalno Demokratska Stranka Bosne i Hercegovine
LDS nije predložila ˝zatvaranje izbornih listi˝

Liberalno Demokratska Stranka Bosne i Hercegovine (LDS BiH) nije predložila «zatvaranje izbornih listi» kako su to neki mediji pogrešno prenijeli, što se može vidjeti iz dopisa koji je u ime Predsjedništva LDS BiH upućen Centralnoj izbornoj komisiji, a koji se nalazi u prilogu ovog pisma.

Da bi se otklonila svaka sumnja, ovim putem želimo javnost upoziriti na opasnu igru «zatvaranja izbornih listi» koju su zaigrale neke političke stranke (prije svega SDA i HDZ). Zatvaranje izbornih listi podrazumijeva izmjenu dosadašnjeg načina glasanja po kojem su građani na izborima svoj glas mogli dati kandidatu unutar liste političkog subjekta, i time bi svaki kandidat/kinja imo šansu da bude izabran u parlament direktno glasovima građana. Izmjena koju su predložili SDA i HDZ podrazumijeva da bi u buduće građani glasali samo za listu (tj stranku/koaliciju), a redoslijedom kandidata bi stranke na svojim organima odredile koje će individue dobiti mandate u parlementima.

Ovaj prijedlog SDA i HDZ se u javnosti predstavio kao način da se u organima vlasti poveća broj žena. Statistike pokazuju da uprkos obaveznom postotku od 30% žena na listama, u parlamentima ima od 5 do 10, a najviše 15 procenata žena. Naime, stranke bi u slučaju zatvaranja izbornih lista teoretski imale mogućnost da imenuju više žena u parlamente.

Ovim putem želim reagovati kao žena predsjednica LDS BiH i upozoriti na licemjernost političkih stranaka prema ženama. Naime, zatvaranjem izbornih lista žene nebi dobile već naprotiv, preko 51% biračkog tijela koje upravo one čine, bi izgubile svaku mogućnost da izaberu svoju kandidatkinju ili kandidata.

Time bi njihovo demokratsko i građansko pravo izbora bilo oduzeto i dato uskom krugu ljudi unutar stranaka koji bi imenovali svoje podobne kadrove. Takvo što nije dobro za razvoj demokratije.

Političke stranke koje se zalažu za ovaj koncept moraju pokazati volju da ojačaju i ulažu u svoje ženske kandidate, umjesto što im oduzimaju prava pod krinkom borbe za njihova prava. Stranke moraju staviti više žena na ključna mjesta unutar stranaka (samo su dvije žene predsjednice u BiH, a od zajedno deset potpredsjednika u SDA i HDZ samo je jedna žena). Moraju dati više medijskog prostora svojim kandidatkinjama i predizbornim sučeljavanjima, više prostora na promotivnom materijalima, više od obaveznih 30 procenata na izbornim listama. Moraju ulagati u edukaciju i jačanje svojih kandidatkinja unutar stranke i u odborima i organima stranke.

Političke stranke koje se predstavljaju brižnicima za učešće žena u centrima moći moraju odgovoriti javnosti na slijedeća pitanja:

1. Zašto u izvršnoj vlasti nema žena? Poznato je da ministre biraju parlamenti tj. stranke a ne građani, a šokantno je da u naše tri vlade (BiH, FBIH i RS) sjede ukupno tri ministrice. Od toga, u državnoj nema niti jedne.

2. Zašto u državnim agencijama, upravama, direkcijama i posebnim tijelima nema žena direktora? Direktore biraju također parlamenti ili vlade, tj. stranke koji čine većinu. Zbog čega su statistički podaci katastrofalni na svim nivoima vlasti.

3. Poznato je da se ministri najšeće biraju iz reda izabranih parlamentaraca, čime ostaju upražnjena mjesta u parlamentima. Zbog čega stranke tada ne učine sve kako bi ta mjesta popunili ženskim kandidatkinjama sa najboljim rezultatima?

Ova tri pitanja pokazuju da postoji način da se žene uključe u organe vlasti i da upravo vladajuće političke stranke poput SDA i HDZ imaju mogućnost da to i učine ukoliko to žele.

Međutim, njihove stvarne namjere su drugačije i vode ka oduzimanju dijela biračkog prava građanima, sužavanju demokratskih principa, te povratak u totalitarizam.

Ovim putem pozivam učesnike u javnom životu a posebno medije, udruženja koja se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava i prava žena, domaće i međunarodne organizacije koje promovišu demokratiju, te žene kao većinu glasačkog tijela u ovoj državi, da otvore oči i uši i spriječe prevaru koju spremaju najveće vladajuće stranke.

Lamija Tanović
Predsjednica Liberalno Demokratske Stranke BiH

Priredio(la): S.M.