TUZLARIJE - D O S J E

09.01.2010.
Evropski parlament pokrenuo istragu
Da li je pandemija lažirana?


Europski parlament pokreće istragu o utjecaju farmaceutskih tvrtki na proglašenje pandemije svinjske gripe te globalnu kampanju cijepljenja, izvijestio je radio Slobodna Europa. Rezoluciju kojom se zahtijeva hitna istraga o tomu je li pandemija bila lažirana, jednoglasno je donijela Zdravstvena komisija Parlamenta Europske unije, a Slobodna Europa navodi kako se njome ustvari traži transparentnost u istrazi korupcije između Svjetske zdravstvene organizacije, farmaceutske industrije i znanstvenika.

Čitavu priču pokrenuo je dr. Wolfgang Vodarg, sadašnji predsjedavajući Odbora Parlamenta EU-a za zdravstvo, po struci epidemiolog, koji je proglašenu pandemiju nove gripe, izazvane virusom H1N1, ocijenio kao “jedan od najgorih medicinskih skandala stoljeća”.

"Da bi progurali svoje lijekove i cjepiva, farmaceutske tvrtke utječu na znanstvenike i na službene organe za standarde u zdravstvu, alarmiraju vlade širom svijeta i navode na trošenje mršavih zdravstvenih resursa za neučinkovite strategije cijepljenja i nepotrebno izlaganje milijuna zdravih ljudi riziku velikog broja nepoznatih posljedica od nedovoljno ispitana cjepiva", ocijenio je dr. Vodarg.

Komisija Europskog parlamenta imat će, dakle, kako prenosi Slobodna Dalmacija, zadatak istražiti je li zaista Svjetska zdravstvena organizacija u lipnju 2009. bez pravog razloga proglasila pandemiju te je li skupina stručnjaka, koja je savjetovala njezino proglašenje, imala "intenzivne financijske veze" s farmaceutskim divovima poput GlaxoSmithClinea, Rochea i Novartisa, koji su profitirali na lijekovima i cjepivima.

Dr. Vodarg podsjeća i na promašenu kampanju protiv ptičje gripe te ukazuje kako je, zajedno s kampanjom protiv svinjske gripe, izazvala ogromnu štetu u zdravstvenim proračunima, kao i kod dijela osoba koje su se cijepile te također poljuljala povjerenje u značajne svjetske zdravstvene institucije.

(bljesak.info)

Priredio(la):