TUZLARIJE - D O S J E

12.01.2010.
Misija OSCE-a poziva političke predstavnike da prestanu vršiti neprimjereni pritisak na nosioce pravosudnih funkcija
"Političke snage moraju se uzdržati od vršenja neprimjerenog utjecaja ili pritiska na učesnike sudskih postupaka i napada na ugled i integritet nosilaca pravosudnih funkcija", upozorava Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u svome tematskom izvještaju pod nazivom: "Neovisnost pravosudnih organa: neprimjereni pritisak na pravosudne institucije BiH", koji je jučer objavljen.

U izvještaju, koji je upućen najvažnijim političkim predstavnicima i pravosudnim institucijama na državnom i entitetskom nivou, kao i predstavnicima međunarodne zajednice, govori se o tome kako su tokom 2009. godine politički akteri u nekoliko prilika vršili neprimjeren pritisak i kritizirali rad sudija i tužilaca, posebno onih u Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, koji rade na najosjetljivijim predmetima u državi.

Kako je navedeno u izvještaju, smanjenje broja međunarodnih službenika u Odjelu za borbu protiv organiziranog kriminala, dovodi do još izraženije potrebe za poštivanjem i zaštitom neovisnosti sudskih organa od strane međunarodnih aktera, kao i potrebe za pružanjem podrške radu pravosudnih organa na državnom niovu, od strane međunarodne zajednice.

Cilj izvještaja je da se istaknu međunarodni standardi u ovoj oblasti, prema kojima odnos između izvršnih i pravosudnih organa vlasti mora biti odnos uzajamnog poštivanja i neuplitanja u nadležnosti i funkcije druge strane.

U izvještaju se, također, preporučuju određeni koraci, kojima bi se znatno ojačala neovisnost pravosudnih organa na državnom nivou, te se pozivaju nadležni organi da razmotre njihovo poduzimanje. U tom pogledu posebno se ističe potreba davanja ustavnog statusa Sudu BiH, Tužilaštvu BiH i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, te se navodi kako bi "taj korak bio najbolji pravni garant njihove neovisnosti, te bi na bolji način definirao njihov odnos prema izvršnim i zakonodavnim organima, u skladu sa principom podjele vlasti."

Cjelokupan tekst izvještaja možete preuzeti na adresi: www.oscebih.org.

Danica Pelemiš-Subotić

Priredio(la):