TUZLARIJE - D O S J E

16.02.2010.
Novi ekonomski pokret u BiH (NEP)
Pomozimo mladim bračnim parovima u kupovini stana


Novi ekonomski pokret u Bosni i Hercegovini (NEP) je u Tuzli u okviru redovne sjednice, razmatrao mogućnost stimulisanja omladine u Bosni i Hercegovini da zasnuju porodicu.

"Imajući u vidu da je prirodni priraštaj u našoj zemlji još od 1996. u konstantnom padu, da se bilježi sve manji broj sklapanja brakova, da je starosna dob mladih koji se odlučuju na zajednicu znantno pomjerena, neophodno je iznaći mogućnosti da se omladini pomogne da što lakše stupe u brak, zasnuju porodicu i poprave negativne statistike kada je u pitanju broj novorođene djece u našoj zemlji. Jedan od najznačajnijih faktora koji utiče na sve navedeno, jeste i teška materijalna situacija u zemlji i nemogućnost stambenog zbrinjavanja mladih. Na ovom planu je moguće djelovati", istakao je Kasim Selimović, predsjednik Novog ekonomskog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Naglašeno je na redovnoj sjednici NEP-a, da se ovom problemu u Bosni i Hercegovini poklanja malo pažnje da se skoro ništa ne čini na rješenju problema kojeg izgleda malo ko i vidi. Stimulacija podizanja nataliteta usko je vezana sa sređivanjem društvenih, socijalnih i ekonomskih prilika i stvaranjem Bosne i Hercegovine kao funkcionalne zajednice.

"Mladi nemaju zaposlenja, nemaju nikakve sigurnosti i onda je njihov stav potpuno jasan. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, kada je u pitanju broj novorođene djece, najmanje alarmantno stanje u Tuzlanskom kantonu, ali ostali kantoni u Federaciji a posebno Republika Srpska imaju katastrofalne pokazatelje. Mi upravo zato pozivamo sve nadležne, vlade na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, da ovom problemu posvete dužnu pažnju. Ne trebamo "izmišljati toplu vodu". Dovoljno je samo da "zavirimo" u susjedno dvorište i pogledamo šta se radi u Hrvatskoj. Neophodno je donijeti zakone koji će omogućiti što povoljniju kupovinu stanova. Zakoni trebaju obuhvatiti i građevinske firme, bankarski sektor, vlade i sve ostale nadležne institucije. To može biti jedan od načina stvaranja bolje budućnosti za mladost Bosne i Hercegovine", istakao je predsjenik Selimović.

Naglašeno je da se ovakvim mjerama i zakonima, pokreće i prodaja stanova i svega onoga što prati industriju građevinarstva. Istaknuta je i uska veza sa razvojem trgovine, industrije namještaja i mnogih drugih segmenata koji mogu uticati na razvoj cjelokupne privrede zemlje. Posebno ako se ima u vidu da je u industriji građevinarstva i drvnoj industriji ekonomka kriza ostavila najviše posljedica, da je povećan broj nezaposlenosti, smanjen obim proizvodnje, a najavljuju se i smanjenja ličnih dohodaka čiji prosjek je ionako najniži u građevinarstvu (521 KM) i trgovini na veliko i malo (541 KM).

Naime, prema najnovijim informacijama, Vlada Republike Hrvatske namjerava da onima koji prvi put kupuju stan odredi pozajmicu od oko 200 eura po kvadratu uz, (moguću i beskamatnu) otplatu od 20 godina. Najavljuju se hitne mjere u donošenju ovog zakona, zadužuju se agencije koje će nadgledati realizaciju projekta, Vlada RH i Hrvatska banka se već određuju oko ulaganja početnih investicija.

Novi ekonomski pokret u Bosni i Hercegovini, ozbiljno pristupa navedenom projektu i u narednom periodu će učiniti maksimalne napore kako bi se rješavanje problema pokrenulo na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Priredio(la):