TUZLARIJE - D O S J E

23.02.2010.
OSCE upozorava:
Mediji u BiH i institucije nadležne za reguliranje rada medija pod pritiskom

"Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini veoma je zabrinuta zbog sve češće pojave političkog pritiska na medijske kuće i agencije.", upozorio je OSCE u izvještaju pod naslovom: "Bosanskohercegovački mediji i regulatori medija pod pritiskom", koji je objavljen danas.

OSCE naziva aktuelna dešavanja u medijskom prostoru "zabrinjavajućim" jer ona imaju utjecaja na slobodu štampe i slobodu institucija nadležnih za reguliranje rada medija kao i na dostupnost kvalitetnih informacija građanima BiH. Ovaj Izvještaj upućen je medijima i vodećim političkim predstavnicima, kao i nadležnim institucijama na nivou države i njenih entiteta i međunarodnoj zajednici.

U tekstu Izvještaja skreće se pažnja na nekoliko ostavki do kojih je nedavno došlo u medijskim kućama, koje stvaraju utisak da su mediji i dalje podložni političkom utjecaju. Osim toga, u Izvještaju se naglašava da nastavak neslaganja o radu i postupku imenovanja u Regulatornoj agenciji za komunikacije ugrožavaju njenu neovisnost. U Izvještaju se također govori o neprovođenju najnovijih propisa kojima se regulira rad medija u BiH. U Izvještaju se izražava i zabrinutost zbog sve češće pojave fizičkih napada na novinare koji, unatoč porastu broja takvih napada, ne izazivaju mnogo reakcija.

U Izvještaju se predlažu mjere za poboljšanje situacije, kao što su ubrzanje provedbe postojećih zakona na polju medija, kao i veći fokus na strukturalna ograničenja koja ometaju razvoj jednog politički neovisnog javnog sistema emitovanja.

Takođe se navodi da će Misija OSCE-a u BiH zatražiti pomoć Predstavnika OSCE-a za slobodu medija u pokretanju niza korektivnih mjera tamo gdje se sumnja da de facto postoje ograničenja slobode govora i medija. U Izvještaju se preporučuje da se Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), kao i predstavnici međunarodne zajednice i domaćeg građanskog društva, prioritetno pozabave pitanjima vezanim za medije kako bi se spriječilo pogoršanje situacije u vrijeme izbora.

Cjelokupan izvještaj možete pronaći na stranici http://www.oscebih.org/documents/16110-bos.pdf

Danica Pelemiš-Subotić
Press Officer OSCE Tuzla

Priredio(la):