TUZLARIJE - D O S J E

26.02.2010.
Po potjernici Srbije Ejup Ganić zadržan na londonskom aerodromu

Na londonskom aerodromu jutros je zadržan nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić protiv koga se u srpskom tužilaštvu za ratne zločine vodi istraga, potvrdio je večeras specijalni tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

Vukčević je istakao je riječ o predmetu na kome srpsko tužilaštvo odavno radi, o događaj iz 1992. godine u Sarajevu.

"Faktički tu je počeo rat i tu je pod istragom Ganić i još više lica. Iz ovog se vidi ozbiljnost našeg pristupa svim tim događajima, tako da nijedna žrtva u ratu neće ostati, a da ne bude zadovoljena", izjavio je Vukčević Televiziji B92.

Na podsjećanje da je iz Sarajeva mnogo napadan, Vukčević je odgovorio da je to bilo više zbog slučaja ´´Tuzlanska kolona´´ i da je bila cijela erupcija nezadovljstva u BiH, ali da je sud jedini koji je meritoran i koji može da odluči da li je neko kriv ili ne.

"Sud je doneo odluku, kakvu je donio sad je postupak pred pravosuđem i videćemo", dodao je Vukčević.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je nedavno da je procjena pravosudnih institucija Srbije da se ne dozvoli ustupanje gonjenja pravosudnim organima BiH u slučajevima "Tuzlanska kolona" i "Dobrovoljačka ulica", za koji je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je prije godinu dana potjernicu za 19 lica osumnjičenih za ratni zločin u BiH, među kojima su i ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić.

U MUP-u je navedeno da se oni sumnjiče za "ratne zločine počinjene u bolnici i kasarni u Sarajevu, kao i za napad u Dobrovoljačkoj ulici". Za zločine početkom rata u Sarajevu nad pripadnicima JNA do sada niko nije odgovarao.

Vlasti Republike Srpske dostavile su Haškom tribunalu dokaze protiv Alije Izetbegovića, Ejupa Ganića i Stjepana Kljuića, ali Hag nikada protiv njih nije podigao optužnicu.

Predmet "Dobrovoljačka" preuzelo je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, nakon što je prije nekoliko godina rasformirano Vojno tužilaštvo u Beogradu, koje je vodilo taj predmet.

Ganić je nakon raspisivanja potjernice ocijenio ovakav potez tužilaštva u Srbiji kao "smiješan" i istakao da su na spisku "svi oni koji su branili BiH".

(SRNA)

Priredio(la):