TUZLARIJE - D O S J E

08.03.2010.
Advokati se prvi put sastali s Ganićem


Bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić se danas prvi put nakon hapšenja u Londonu susreo sa svojim advokatima, potvrdio je Feni Damir Arnaut, savjetnik za ustavnopravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Kako je kazao Arnaut, advokati su bili veoma zadovoljni njegovim zdravstevnim stanjem i raspoloženjem.

- On je apsolutno opredijeljen da učestvuje u svojoj odbrani, što je sasvim razumljivo. Radi se o bivšem članu Predsjedništva BiH, radi se o čovjeku kojeg se ovo lično tiče i dobro je da se aktivno uključi u svoju odbranu - rekao je on.

Arnaut je naglasio da je odobren zahtjev odbrane da se Ganić pojavi na sutrašnjem ročištu, a upravo je u toku sastanak koji je Ganić imao zakazan s ambasadoricom BiH u Londonu Jadrankom Negodić.

Na sutrašnjem ročištu neće se razmatrati pitanje pritvora, ali će Ganićeva odbrana pokušati osporiti samu validnost srbijanskog zahtjeva za izručenje.

- Imamo jako puno argumenata u našu korist, pogovor zbog činjenice da je Haški tribunal već odlučio dvije stvari u ovom slučaju: da nema elemenata za Ganićevu krivičnu odgovornost i da uopće nema elemnata krivičnog djela u slučaju Dobrovoljačka - rekao je Arnaut.

On kaže da je nakon Ganićevog susreta s advokatima imao razgovor s njima duži od sat vremena. Razmatrana je strategija i dokumetacija koja je već prikupljena, ali naglašava da je sada bolje ne ulaziti u detalje zbog toga što je to u Ganićevom interesu.

- Mogu samo reći da će se podrška u potpunosti nastaviti i da ćemo uraditi sve što je interesu gospodina Ganića kako bi se on što prije našao na slobodi - kazao je Arnaut.

Priredio(la): S.M.