TUZLARIJE - D O S J E

08.03.2010.
Mirni protest „Žena Srebrenice“
Bez osude genocida u Srebrenici političari nepoželjni u Potočarima


Mirni protesti u organizaciji Udruženja građana „Žene Srebrenice“ koji se održavaju svakog 11. u mjesecu u Tuzli ovoga puta održani su danas, 8.marta na Dan žena. Od “Pinge” do gradske česme, noseći jastučnice sa izvezenim imenima ubijenih, rodbina nastradalih Srebreničana i ostalih podrinjskih mjesta, još jednom je podsjetila na genocid koji se dogodio u Srebrenici, pozvala na kažnjavanje ratnih zločinaca i pozvala Parlament BiH da usvoji Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.- Poslije Evropskog parlamenta Bosna i Hercegovina je trebala da bude prva zemlja koja bi usvajanjem Rezolucije osudila genocid u Srebrenici. Nadamo se da će smoći snage i ljudskosti da to konačno urade. Poručujemo našim političarima da traže odgovornost Karle Del Ponte za uništene dokumente naših najmilijih jer mi nikada nećemo dozvoliti da se ubije uspomena na našu djecu. Ukoliko Parlament Bosne i Hercegovine na narednom zasjedanju 10.marta ne osudi genocid u Srebrenici poručujemo svim političarima da ne želimo njihovo prisustvo na dženazi 11.07.2010.godine u Memorijalnom centru Potočari – poručila je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke”.

Na pitanje kako komentariše suđenje zločincu Karadžiću, Mehmedović je kratko kazala – Imamo mi toliko dokaza da nam ne mora Karadžič pričati i držati predavanja.- 8. marta smo se okupili s obzirom da je zakazano održavanje parlamentarne skupštine BiH i tražimo od Parlamenta da usvoji Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, u onom tekstu koji je usvojio i Evropski parlament. Ukoliko rezolucija ne prođe u Parlamentu BiH niti jednom parlamentarcu neće biti dozvoljeno prisustvo na dženazi u Potočarima – kazala je Hajra Čatić u ime Udruženja „Žene Srebrenice“.


Podršku današnjim protestima dale su i Asocijacija žena SDA Tuzla, Forum žena SDP-a Tuzla, predstavnici Bosanske stranke i mnogobrojni građani Tuzle.

S.P.

Priredio(la):