TUZLARIJE - D O S J E

15.06.2010.
Na graničnom prelazu Hrvatske i Srbije uhapšen Mirsad Salkić


Mirsad Salkić, državljanin BiH uhapšen na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije, nije osumnjičen za ratni zločin u Hrvatskoj već za krađu oružja i borbenih sredstava saznaje Federalna TV u Ambasadi BiH u Srbiji. Tu optužnicu podiglo je zagrebačko Vojno tužilaštvo SFRJ još 1991. godine, a reaktiviralo je Okružno tužilaštvo u Beogradu.

Zbog hapšenja pripadnika Oružanih snaga BiH Mirsada Salkića ambasada naše zemlje u Srbiji uputila je protestnu notu zvaničnom Beogradu. Tvrde, Srbija je grubo prekršila Bečku konvenciju o konzularnim odnosima. Navodno je Salkić uhapšen u subotu, ali je Ambasada tek jučer obaviještena o tome. Ne sumnjiče ga za ratni zločin, već za krađu oružja i borbenih sredstava.

"On je bio magacioner u Zagrebu tada zajedničke vojske i to mu je bilo stavljeno na teret, ali nije nikada bio procesuiran niti je RH raspisivala nakon toga potjernicu, već je potjernica raspisana 2005. od strane srbijanskih vlasti", izjavio je ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut.

Salkića su jutros posjetili i konzularni predstavnici BiH. On je u lošem stanju, dezorijentiran i uplašen. Kako Federalna TV saznaje, određen mu je branilac po službenoj dužnosti, a prvo saslušanje zakazano je za četvrtak. Reagirao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. U saopćenju iz njegovog ureda stoji da on veoma ozbiljno shvata pokušaje Srbije da vodi postupke za navodne imovinske prekršaje protiv JNA na teritorijama sada suverenih država, što je u direktnoj suprotnosti sa Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ.

FTV

Priredio(la):